Ancak işçinin genel olarak suç işlemesi durumu İş Kanunu 25/2-f düzenlemesinde yer alır. Buna göre işçinin işyerinde 7 günden fazla hapis gerektiren ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi durumunda haklı nedenle işten çıkarılabileceği yer almaktadır.
Diğer yandan işçinin işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi de işverene tazminatsız fesih hakkı verir.
İşçinin tutuklanması veya başka bir suç nedeni ile hapis cezası alması ise “zorlayıcı sebepler” başlığı altında yer alan üçüncü bent kapsamında kalmaktadır ve burada yer alan fesih sebepleri kapsamında iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda işçiye kıdem tazminatı ödenecektir.
İşveren, işçinin tutuklu ya da gözaltında olduğu günler için işçiye ücret ödemek zorunda değildir. Söz konusu durumda işverenin fesih için bildirim şartına uyma ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. İşveren, koşulları oluşmuş ise işçinin kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanununda ise, md. 25/IV. bent hükmüne göre “İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması” halinde işverenin haklı nedenle derhal fesih yetkisi doğar.
İlgili 21 soru bulundu
Davanın kabul edilmesi durumunda; işçi 1 ay içinde işine başlar. İşveren işçiyi tekrar almazsa; kararın kesinleşmesine kadar geçen sürede, en az 4 aylık ücreti, diğer hakların ücretlerini ve tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu duruma göre işveren 4 ay ile 8 aylık süredeki tüm masrafları karşılamak zorundadır.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
Her bir ceza ayrı ayrı değerlendirilir. Bir yıldan daha az hapis cezası verilen mahkûmiyet hallerinde memuriyete engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak cezanın infazı süresince bu kişi tedbiren görevden uzaklaştırılır, süreç sonunda görevine geri döner.
İşçinizin suçu işyeriyle ilgili değilse, 4447 sayılı Kanun gereğince cezaevinde geçirdiği süre yok sayılır ve sanki cezaevinden çıktığı gün, işten çıkarılmış gibi değerlendirilerek, diğer şartları uyuyorsa kendisine İŞKUR işsizlik parası da öder.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ”Girdi Çıktı İşlemleri” yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır.
İşçi iken memurluğa geçenler işçi olarak geçen sürelerine karşılık 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmünde bu durum yer almadığından kıdem tazminatı alamazlar, bunun için de aynı işyeri veya farklı işyeri olma durumuna göre de memurluktan emeklilikte sigortalı hizmetlerine karşılık emekli ikramiyesi ödenip ödenmeyeceği ...
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
Kamu kurumunda çalışan bir kadrolu işçinin işten çıkarılması ile bir taşeron işçisinin işten çıkarılması arasında teknik olarak bir fark bulunmaz. Hatta özel sektör işçileri de fesih konusunda aynı haklara sahiptir.
İş akdi işveren ya da işçi tarafından, haklı feshe imkan veren bir konu yoksa, belirlenen bir süreden önce sonlandırılamaz. Belirlenen bu süreye ihbar süresi denir. Böyle bir durumda ne işçi habersiz işten ayrılabilir ne de işveren haber vermeden işten, yaptırım olmaksızın işten çıkarabilir.
İşverenin haklı neden bildirerek yaptığı fesihlerde, haklı nedenin hangi madde kapsamında olmasına göre işçinin işsizlik ödeneği alıp alamayacağı belirlenir. İş Kanunu 25. maddenin “II – ahlak ve iyiniyete uymayan haller” kapsamında yapılan fesihlerde işçiye işsizlik ödeneği ödenmez.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, işsizlik maaşına hak kazanabilmek için işçinin iş sözleşmesini haksız nedenle sona erdirmemiş olması gerekir. Bu durumlarda işçinin kusuru olmadığı kabul edilir. Yani işçi, İş Kanunu md.24'te yer alan sebepler dışında iş sözleşmesini sona erdirmişse işsizlik maaşı alabilir.
Çalışan iş yeriyle ilgili olmayan bir suçtan dolayı ceza evine giriyorsa ihbar tazminatı ödenmez, kıdem tazminatı ödenir ve işsizlik ödeneği için diğer şartlar sağlıyorsa işsizlik ödeneğine de hak kazanır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25.
Ömür boyu hapis cezası ve geçici ağır hapis cezası. Her iki halde de kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir. b- 6 aydan fazla hapis cezası: Belirtilen sürelerde ceza alan kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır.
Arabuluculuk, tarafların kendi çözümünü üreterek masadan kalktıkları bir süreç. Bu nedenle anlaşma halinde tüm taraflar kazanıyor. Olaya işçi-işveren uyuşmazlıkları bakımından yaklaştığımızda ise kazanan tarafların başında işveren geliyor. İş davalarının istatistiklerine bakmak bile bu sonuca ulaşma için yeterli.
Genellikle 4 ay ile 18 ay arasında iş davaları sonuçlanmaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi bu süre ilk derece mahkeme sürecidir. Yargıtay ve istinaf süreçleri eklendiği zaman bu süreç 3-4 yıla kadar uzamaktadır.
İş mahkemesi genelde 3 ile 5 duruşmada sonuçlanır. İş mahkemelerinin ortalama görülme süresi 555 gündür. Bu nedenle 2020 yılında açılan bir iş davasının ortalama 2 yıl süreceği söylenebilir. İş mahkemesi istinaf süresi ise ortalama 3 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri