375 Sayılı KHK 25/7/2022 tarihinde son bulacaktır. Bu tarihe kadar 375 sayılı KHK kapsamında meslekten çıkarma işlemi tesis edilebilir. 375 sayılı KHK ile ihraç etmek için; Yazılı olarak soruşturma başlatma.
375 sayılı KHK ne zaman bitiyor? 375 sayılı KHK 25/07/2022 tarihinde sona erer.
375 sayılı KHK'nın Geçici 35.maddesine göre, terör örgütleri ile irtibatlı veya iltisaklı oldukları değerlendirilen memurlar çalıştıkları kurumun bağlı bulunduğu Bakan Onayı ile kamu görevinden çıkarılmıştır. Bu madde kapsamında verilen yetkinin süresi 31 Temmuz 2022 tarihi itibariyle sona ermiştir.
375 sayılı KHK geçici 35. maddesinin geçerlilik süresi, 7333 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 3 yıldan 4 yıla çıkarılarak 31 Temmuz 2022'ye kadar uzatılmıştır. 375 Sayılı KHK Kapsamında Kamu Görevinden Çıkarılanlar; Bir daha kamu hizmetine giremez ve farklı bir kamu hizmeti yürütemezler.
Tek kriterden dolayı meslekten ihraç edilenler yayımlanacak göreve iade KHK'si ile mesleklerine geri dönecekler, açığa alınanlar arasında tek kritere takılanlar ise görevlerine dönmeye başladı.
İlgili 31 soru bulundu
Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler, kanun hükmünde olmalarına rağmen, Anayasanın 148. maddesinde sözü edilen kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde dava açılamayacağı düzenlenmiştir.
Meslekten ihraç edilenler özel sektörde sigortalı işte çalışabilir; aynı şekilde Bağ-Kur'a tabi bir iş yeri açabilir. Yüksek Öğretim Kurumundan ihraç edilen devlet üniversitelerdeki akademisyenlerin özel üniversitelerde çalışmasında resmi olarak bir engel yoktur.
*** Bu KHK 22/12/2016 tarihli ve 6769 sayılı Kanunun 191 inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.
Kanun hükmünde olan KHK'lar yerine, kanunun altında yer alan CBK kabul edilmiştir. Ancak, CBK'lar ilk el düzenleme yetkisi ile yasama işlevine sahiptir. KHK'lar karşısında sadece inhisari alanlar, münhasır kanun alanı sayılmış; münhasır bir KHK alanı kabul edilmemiştir.
675 sayılı KHK'da yer alan düzenleme gereğince, ihraç edilenler, kendilerine ödenmiş maaşları iade etmeyecek.
7333 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 31 Temmuz 2021 tarihi ile 1 yıl uzatılan 375 sayılı KHK geçici 35. maddesi 2018-2022 yılları arasında gerçekleşen kamu görevinden ihraçlara ilişkin düzenlenmiş olup, 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yürürlüğü sona ermiştir.
375 Sayılı KHK İle Kamu Görevinden Çıkarılmanın Sonuçları
Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünden çıkarılanların, mahkeme kararı aranmaksızın, karar tarihinden geçerli olmak üzere rütbe ve memuriyetleri tamamen geri alınır.
Genel Başkanımız Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile 30 Kasım 2022 tarihinde yaptığı görüşme sonrası, 696 sayılı KHK ile kadrolu işçi statüsünde çalışanları gelir kaybına uğratan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılacağı müjdesini vermişti.
Bunun yanı sıra 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kamudaki görevlerinden uzaklaştırılan personele özel güvenlik olma yolu kapatıldı.
Taşerona kadro tarihi KHK ile belli oldu Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan taşeronda kadro düzenlemesi ile işçilerin sürekli kadroya geçişinin 90 gün içerisinde tamamlanması hedeflendiği açıklandı.
KHK İLE KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARILAN EMNİYET PERSONELİ EMEKLİLİK TAZMİNATI (YOLLUĞU) TALEP EDEBİLİR Mİ? Bu hüküm kapsamında KHK ile kamu görevinden çıkarılan ve daha sonra emekli olanlar, EMEKLİLİK YOLLUĞUNU En son görev yaptığı İl Valiliğinden (İl Emniyet Müdürlüğünden) talep etme hakkına sahiptir.
Türkiye'de yaklaşık yarım asırlık bir ömre (48 yıl) sahip olmuş olan KHK müessesi 16 Nisan 2017 anayasa değişikliği ve 24 Haziran 2018 seçimleri sonrasında yerini Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine (CBK) bırakarak yeni sistemin yeni düzenleme aracı olarak şekil değiştirmiştir.
Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez.
Türkiye'de 1982 Anayasası'nın 87'inci maddesi ile "bakanlar kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek" TBMM'nin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. Anayasa'nın 91'inci maddesinde de kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verme hususu düzenlenmiştir.
MADDE 59- 14/4/1989 tarihli ve 367 sayılı Bakanlıklarda ve Bağlı Kuruluşlarda Avrupa Birliğiyle İlgili Birimler Kurulması ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.
Kanunların uygulanmasına ilişkin esasları gösterirdi. 2017 yılında gerçekleşen Anayasa değişikliği ile tüzük çıkarılması kaldırıldı. Ancak bu tarihten önce yayımlanarak yürürlüğe giren tüzükler, mülga edilecekleri zamana kadar yürürlükte kalacaktır.
Olağanüstü Hal kapsamında 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugünkü sayıda yayımlanan KHK'ya göre, Emniyet Genel Müdürlüğünden 8 bin 998 personel, Kara Kuvvetlerinden 3 bin 77, Deniz Kuvvetlerinden bin 126, Hava Kuvvetleri Komutanlığından bin 949, subay ve astsubay ihraç edildi.
Bu kişiler yeni bir KHK'ya veya kanuna ihtiyaç olmaksızın kendilerini ihraç eden kurumun veya yargının kararı ile görevlerine dönebilmeleri mümkündür. Bu durumda haksız ihraç edildiğini mahkeme kararı ile ispatlayanlar mesleğe dönebilecek, geçmiş tüm özlük hakları ile geleceğe ilişkin tüm haklarını geri kazanacaktır.
696 sayılı KHK 15 Temmuz 2016 sonrası OHAL sürecinde çıkarılmış olup, Belediyelerde çalışan taşeron işçiler dahil tüm KHK'lıları kapsıyor.
Rütbelerin geri alınması, olağanüstü hal (OHAL) döneminde hukukumuza giren bir kavramdır. OHAL KHK'ları ile emekli olan, meslekten ya da Devlet memurluğundan çıkarılan veya müstafi sayılan kişilerin rütbeleri, bu kişilerin terör örgütlerine irtibatı veya iltisakı iddiasıyla alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri