DTÖ üyesi ülkelerin DTÖ'ye konsolide taviz listesinde yer verdikleri tarife oranları “bağlı oranlar (bound rates)” olarak adlandırılmakta; söz konusu vergi oranları ithalatta uygulanabilecek azami vergi düzeyini temsil etmektedir.
Bağlayıcı Tarife Bilgisi, gerçek veya tüzel bir kişinin yazılı talebi üzerine eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde sınıflandırılmasına ilişkin verilen idari bir karardır.
Bağlayıcı menşe bilgisi, bağlayıcı tarife bilgisi gibi idari bir karardır. Gümrük işlemlerini ilk defa yapacak olan kişilere verilen bu belgenin menşei belirleme konusunda oldukça değerlidir. Performans Gümrük olarak menşei bilgisi talep etme işlemleri ile ilgili sizlere destek oluyoruz.
Ticaret işlemlerine konu olan eşyanın sınıflandırılması ve tarife cetvelindeki yerinin tespiti için yükümlülerin Ticaret ve Bölge Müdürlüklerine yapmış olduğu başvurularının değerlendirilmesi ve uygun bulunması sonucunda bağlayıcı tarife bilgisi (BTB) verilir.
+ Bağlayıcı tarife bilgisinden sadece hak sahibi yararlanabilir. Bağlayıcı Tarife Bilgisi veriliş tarihinden itibaren 6 yıl geçerlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Soru: Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) nedir? Cevap: BTB, eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.
MADDE 29 – (1) Bağlayıcı Menşe Bilgisi, kişinin yazılı talebi üzerine Müsteşarlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından verilen ve eşyanın tercihli veya tercihli olmayan menşeinin tespitine ilişkin idari karardır.
TARİFE; Uluslararası ticarete konu olacak eşyanın cins, nev'i ve niteliklerine göre sistematik bir şekilde numaralandırılarak sınıflandırıldığı ve bu eşyadan ithalatta alınması gereken gümrük vergisi oranlarını gösteren cetvel olarak tanımlanabilir.
Eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişi veya kurumların yazılı talebi üzerine Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.
Bir yapıtı, bir tasarıyı sahne üzerinde gerçekleştirmek.
Tercihli olmayan ve tercihli olmak üzere iki tür menşe kuralı söz konusudur.
MADDE 4 – (1) BTB, eşyanın Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı veya elektronik talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.
Bir ürünün menşe statüsü belirlenirken ilk önce o ürünün “tamamen bir ülkede elde edilen” bir ürün olup olmadığına bakılır. Eğer ürün “tamamen bir ülkede elde edilen” ürün tanımını karşılıyor ise o ülke menşeli olarak kabul edilir.
Bakanlık sınıflandırma yönetmeliğince Genel Lisanslama ( mağaza, restoran, otel, AVM, eğlence merkezleri) Radyo/TV, Konser ve Etkinlikler ve Dijital mecralara yönelik, müzik eseri kullanan işletmelerin ödemekle yükümlü oldukları lisans bedelidir.
Optimum tarife ise ticaret hacmindeki daralmanın olumsuz etkilerine karşılık, ticaret hadlerindeki iyileşmeden doğan net refah artışlarını maksimum yapan orandır. Büyük ülke serbest ticaret durumundan hareketle tarife oranlarını artırmayı sürdürdükçe optimum tarife oranı ile ülke refahı maksimum bir düzeye yükselir.
BMB, gümrük idarelerini hak sahibine karşı yalnızca eşyanın menşeinin belirlenmesi konusunda ve yalnızca bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemlerine konu olan eşya için bağlar.
T Sıfır olarak da bilinen T+0 bakiyesi, yatırımcılar tarafından acil nakit ihtiyacını gidermek için sıklıkla tercih edilir. Trive, hisse senedi satış bedellerini yatırımcılara hisse senetlerini sattıkları gün (T+0) veya ertesi iş günü (T+1) ödemektedir.
BETA. Bir kıymetin sistematik riski beta ( ß ) ile ölçülür. Beta katsayısı, belirli bir hisse senedinin, ne ölçüde pazarla birlikte hareket ettiğini gösteren bir ölçüttür. Sistematik riski düşük olan menkul kıymetin beta değeri < 1 ve sistematik riski yüksek olan menkul kıymetin beta değeri > 1'dir.
Nakdi paranın borsada işlenmesinden sonra ki kazancın çekilmesinden sonra geçecek zamanı belirtmek için T1, T2 ifadeleri kullanılmaktadır. T1 den yukarıda bahsettiğimiz gibi T2 ise satışı yapılan hisse senedin 2 gün sonra hesaba aktarılması olarak geçmektedir.
Çok Zamanlı Tarife: Elektrik tüketiminizin, günün 06:00-17:00 - 17:00-22:00 - 22:00-06:00 zaman aralıklarında, 3 ayrı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir. Çok zamanlı tarifede birim fiyatların zaman dilimine göre değişkenlik göstermesi sebebiyle kullanım alışkanlıklarınıza göre karar vermenizi tavsiye ederiz.
Bağlı ticaret, iki ülke arasında ticari sözleşme gereğince yapılan ticarettir. Bağlı ticarette ihracatçı ülke, ithalatçı ülkeden ihracat bedeli için döviz dışında bir mal veya hizmet talep eder. Bağlı ticarette, karşıdan mal alınabilmesi için diğer ülkenin de eşdeğer bir mal veya hizmet alması şartı söz konusudur.
Kademeli tarife, günlük 7 kWh'a (kilovatsaat) kadarki kullanımların düşük fiyatlı tarifeden, 7 kWh'ı aşan kullanımların ise yüksek fiyatlı tarifeden faturalandırıldığın bir sistemdir. 1 Ocak'a kadar tek zamanlı tarife kullanan tüm kullanıcılar zorunlu olarak kademeli tarifeye geçti.
Cevap: Menşe bir eşyanın ekonomik milliyetidir. Örneğin; Türkiye'de hasat edilen bitkisel ürünler, Türkiye'de doğmuş ve yetiştirilmiş canlı hayvanlar vs.
Malın ithalatçısı ve ihracatçısı olan iki ülke arasında bir tercihli ticaret anlaşması yoksa, eşyanın menşei, ülkelerin ulusal mevzuatında yer alan menşe kuralları esas alınarak belirlenir. Buna “eşyanın tercihli olmayan menşei” denir.
Bu kavrama tercihli menşe denmesinin sebebi, serbest ticaret anlaşmaları imzalayan ülkelerin birbirlerinin menşeini taşıyan eşyanın ticaretini, gümrük duvarlarını indirmek suretiyle yapmayı, anlaşmaya taraf olmayan diğer ülkeler menşeli eşyaya nazaran tercih etmeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri