Kibernetik teori: Bu teoriye göre öğrenme, bizzat düzenlenen ya da antrenörün yardımıyla desteklenen bir döngü içinde gerçekleşir. İnput ile output arasında hareketlerin planlanması ve bilişsel işlem söz konusudur. Eylem teorisi: Hareketin yapımı, eylem olarak kavranır, hedefe yöneliktir ve bilinçli olarak düzenlenir.
Farklı öğrenme teorilerini ve yaklaşımlarını anlamak, etkili öğretme ve öğrenme için gereklidir. En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
Bernstein'in üç aşamalı motor öğrenme yaklaşımı; İlk evrede acemilik evresi; kontrol edilecek eklemlerin hareket derecesi en aza indirilir. Serbestlik derecesi azaltılıri hareket basitleştirilir. İkinci evrede, İleri aşama hasta, görevde kullanılan eklemlere daha fazla özgürlük tanır ve özgürlükleri artmaya başlar.
Motor öğrenme, bireylerin koordineli hareketleri gerçekleştirmek için gerekli becerileri edindikleri ve geliştirdikleri süreçtir. Bu tür bir öğrenme, yürümek, yazı yazmak veya bisiklete binmek gibi günlük görevlerde ustalaşmak için gereklidir.
İlgili 18 soru bulundu
Eli ve ayağı kullanması ile ilgili becerileri kapsar. Tutma, kavrama, yazma, yırtma, çizme, yapıştırma, kesme gibi beceriler örnek olarak gösterilebilir. Çocuk için yaptığı her psiko-motor beceri, hareket ve sözsüz iletişim anlamındadır. Psiko-motor beceriler yolu ile dış dünyayla iletişim kurar.
Psikomotor Öğrenme
Motor öğrenme de denilen bu çeşit öğrenme, öğrenilen bir davranışın, daha iyi şekilde nasıl yapılacağının öğrenilmesi demektir. Örnek: Araba kullanmayı öğrenme. Bu çeşit öğrenmede, kişinin davranışlarını doğru ve hızlı şekilde yapabilmesi için alıştırma gereklidir.
Bu motor öğrenme mekanizması, bir katılımcıya, kasıtlı bir hatayı azaltan hareket stratejisinin geliştirilmesini sağlayan bir görev hedefine (yani performans bilgisi) göre bir hareket hatası veya performans hakkında özel harici geri bildirim sağlandığında ortaya çıkar.
Motor öğrenme, genel olarak, bir organizmanın sinir sisteminin yapısındaki ve işlevindeki değişiklikleri yansıtan hareketlerindeki değişiklikleri ifade eder.
Motor beceriler, günlük yaşamın bir parçası olup, hareket, denge, koordinasyon ve devinimsel beceri gerektirirler. Bu beceriler, genellikle ince motor beceriler ve kaba motor beceriler olarak ikiye ayrılır.
Psiko-motor öğrenme süreci, bireyin zihinsel ve fiziksel becerilerini eş zamanlı olarak kullanarak yeni bilgi ve deneyimler elde etme sürecidir. Bu süreçte öğrenci, bilişsel gelişimini ve fiziksel becerilerini bir arada kullanarak öğrenme gerçekleştirir.
Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır. Kaba motor becerileri denge kurabilmeyi ve vücudun koordinasyonunu sağlayabilmeyi gerektirmektedir.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Nörofizyolojik öğrenme kuramı, öğrenme süreçlerini nörolojik işlevler ve beyin yapısı ile ilişkilendiren bir yaklaşımdır. Bu kurama göre öğrenme, beyin hücreleri arasındaki sinaptik bağlantıların güçlenmesi ve değişmesiyle gerçekleşir.
Yürüme, oturma, emekleme, tırmanma, zıplama, merdiven çıkma, koşma, atlama, nesneleri atabilme, yakalayabilme becerileri kaba motor becerileri arasında yer alır. Denge, koordinasyon, beden farkındalığı, fiziksel güç, reaksiyon süresi kaba motor becerileri ile ilişkili diğer önemli becerilerdendir.
Kaslara bağlı olarak gelişen fiziksel becerilerin tamamına motor beceri denir. Motor becerilerin gelişim evresi bebeklikte başlar ve ergenlik dönemine kadar devam eder. İnce motor becerileri parmaklardaki eklemlerle ve ellerle gerçekleştirilir.
Başını kaldırma, oyuncağı kavrama gibi küçük adımlarla başlayan bu beceriler motor gelişim olarak adlandırılır. Motor gelişim sürecinde edinilen kabiliyetler ise ince motor beceriler ve kaba motor beceriler olarak ikiye ayrılır.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
Kişilerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere oluşturdukları, kendi davranış ve istekleri ile bu oluşturulan davranışların sergilenmesidir. Bu programın amacı kişiye özgü motivasyon planlarının geliştirilmesi ise bireyin bunları uygulayabilir hale gelmesini amaçlamaktır.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır. Örn. Her gün aynı yoldan evine giden bir kişi, yol üstündeki mağazaları görür, ancak farkına varmadan etraftaki bilgiyi zihnine kaydeder.
Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Kaç çeşit öğrenme stili vardır? Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik-dokunsal öğrenme olmak üzere 3 ana başlıkta toplayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri