Özellikle 6. aydan itibaren bebeklerde demir eksikliği görülme riski artar. Kırmızı et yemek bebeklerin demir eksikliği riskinin azaltılmasında ve daha yüksek besin değerlerine sahip beslenmesinde etkilidir. Bebeklerin ek gıda döneminde ete alışmaları için çorbaların içerisinde et suyu veya yağsız kuzu eti katılabilir.
Bazı uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bu nedenle de bebeklerini iyi beslemek isteyen annelere kuzu ve oğlak etini öneriyorlar.
Öncelikle kıymayı güvendiğiniz bir kasaptan, eti gözünüzle seçerek ve yanınıza taze taze çektirerek alın. Önceden çekilmiş kıyma tercih etmeyin. Dana eti, demir kaynağı olarak daha iyidir fakat daha çok kirliliğe ve ilaca maruz kaldığı için en temizi kuzu etidir.
Bebekler ete nasıl alıştırılır? Altıncı ayda çorbalarına pişme sırasında yağsız parça kuzu eti ve et suyu katılır ama daha sonra bu et çorbadan çıkarılır ki bu sayede bebekler et tadı ve kokusuna alışırlar.
Bebeğiniz için hazırlayacağınız bir porsiyon sebze yemeği veya püresi için; bir tatlı kaşığı bebek kıyma yeterli olacaktır. Bebek kıymayı bebeğiniz için hazırlayacağınız tarife ekleme vakti geldiğinde ise; dolaptan çıkardığınız kıymanın iyice çözülmesini beklemelisiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Tavuk, bebeklere ilk olarak tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Aynı şekilde hindi eti de protein açısından besleyicidir ve bebeğinizin yemeklerinde kullanmanız için uygundur. Başlama ayı uzmandan uzmana değişse de 6-8 aylık önerilmektedir. Doktorunuza da danışarak bu aylarda başlayabilirsiniz.
Kolay emilebilir demir ise bebeklerin kansızlık sorunu yaşamasının da önüne geçer. Ek gıdaya geçişte kırmızı etin kıyma şeklinde verilmesi ve kuzu gibi küçükbaş hayvan etlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Bebekler 7. ayını doldurduktan sonra 8. ayın içindeyken kıyma tüketmeye başlayabilir. Demir eksikliği riski bu aylarda epey rastlanan bir durumdur ki kırmızı et de en iyi demir kaynaklarından biridir ve hayvansal kaynaklı demir çok kolay emilir. Bu nedenle kıyma bebek beslenmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
Kuzu incikler düdüklüye konulur su eklenir ve 30 dk pişirilir. Soğuyunca kapağı açılıp sebzeler eklenir. Tekrar 30 dk pişirilir ( bebeklerimizin çiğneyebilmesi için etin önceden pişmesi daha yumuşak olmasını sağlıyor) 12 aydan büyük bebekler için tuz atılabilir.
Kuzu kuşbaşılari bebeğinizin yiyeceği büyüklükte kare kare doğranıp yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişerken başka tencerede küp küp doğranan patatesler su ile sotelenir. Sonrasında küp küp doğranmış diğer malzemelerde eklenerek azcık daha pişirilir. Pişen malzemeler ve et az tereyağında sotelenir.
Kırmızı etteki demir emilimi kolay formdadır. Aynı zamanda içerdiği proteinin biyolojik yararlılığı yüksektir. Yani kırmızı et bebeğin hücreleri tarafından kolay işlenebilen kaliteli protein sağlar. Demirin kolay emilebilir formda olması bebeğin kansızlık probleminden korunmasını sağlar” dedi.
Eti tencereye alıp haşlayalım. Daha sonra sebzeleri de atıp et suyu ile bütün malzemeler pişene kadar haşlayalım. Ocaktan almadan önce zeytinyağını da koyup ekleyelim. Dilerseniz etleri daha da küçültebilirsiniz.
Piyasada bulunan tavuklarla ilgili çok miktarda spekülayonlar olduğundan tavuk eti olarak organik tavuğun eti tercih edilmelidir. 7 ay ve üzeri bebeğinize çorba öğünü olarak rahatça verebilirsiniz.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir.
Fosfor, potasyum, demir, magnezyum, folik asit, çinko gibi vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Özellikle beyin gelişimi, kalp ve damar sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi mevcuttur. Uzmanlar, bebeklere 6 ay ile 36 ay arasında ceviz verilmesinin uygun olduğunu belirtmektedir.
Bazı uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bu nedenle de bebeklerini iyi beslemek isteyen annelere kuzu ve oğlak etini öneriyorlar.
Kuzunun arka but kısmı kemiğinden ayrıldıktan sonra fazla yağları ve sinirleri ayıklanıp kıyma çekilir. Kuzu kıyma dana eti bulaşmaması için ayrı makinadan çekilir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
8. aydan sonra yağsız dana etinden iki veya üç kez çekilmiş kıyma ile yapılan baharatsı, tuzsuz ve soğansız köfte verilebilir.
Bebeklerimiz için bazı yiyecekleri ufak miktarlarda saklamamız gerekiyor. Ben sıvı şeyler (tavuk suyu, et suyu vb. ) için buz torbası kullanıyorum. Katı şeyler (kıyma, peynir, tavuk vb. ) içinse anne sütü saklama poşeti, buzdolabı poşeti veya kilitli poşetleri kullanabilirsiniz.
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizin sindirim sistemi 8. ay itibariyle kırmızı et tüketimine başlanabilir durumdadır. Ancak ek gıdaya geçişte herhangi bir sorun ile karşılaşılmadıysa bazı durumlarda uzmanınıza danışarak 7. aydan itibaren sebze mamalarına kıyma eklemeye başlayabilirsiniz.”
Bebekler 8. aydan itibaren tavuk da yiyebilir. Diğer bir deyişle, bebekler ne zaman tavuk yiyebilir sorusuna 8. aydan itibaren şeklinde yanıt verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri