Cumhurbaşkanımız Çaycuma 1 kuyusundan toplamda 58 milyar metreküplük keşfi ilan etti. Türkiye büyüyen ekonomisi ile artan nüfusu ile doğal gaz tüketimi de artmaktadır. Bu bağlamda 710 milyar metreküplük doğal gaz toplam tüketimimizi 12 yıl boyunca karşılayacak bir rakam.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2027'ye kadar Avrupa'ya gaz ihracatını ikiye katlamayı planladıklarını belirterek, "Bize ve ortaklarımıza en az 100 yıl yetecek kadar doğal gaz rezervimiz var." dedi.
Türkiye, 2023 yılında doğalgaza ilişkin önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Karadeniz gazı, Mart ayında konutlarda kullanılabilecek. 2023, Türkiye için enerjide kilit adımların atıldığı bir yıl olacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını kaydederek, "Bu durumda Türkiye'de konutlarda tüketilen gazı 33 yıl bu sahadan sağlayabilecek olduğumuzu görüyoruz." dedi.
İlgili 26 soru bulundu
'Azerbaycan'da, bugünkü teknoloji ile kanıtlanmış 1,5 milyar ton petrol ve 2,2 trilyon metreküp doğal gaz rezervleri bulunduğunu'' ifade eden Aliyev, şöyle devam etti: 'Azerbaycan'ın yıllık petrol üretimi 50 milyon ton düzeyinde bulunmaktadır.
İGDAŞ'nin sitesinde yer alan abone doğalgaz satış fiyatı 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4638 TL iken 1 metreküp doğalgaz ise 4,63 TL'ye denk geliyor. 25 metreküp doğalgaz fiyatı ise 115 TL ile 120 TL arasında bir meblağaya denk geliyor.
Türkiye'de aktif doğal gaz kullanan nüfus yaklaşık 54,8 milyondur. Son 3 yıllık dönemde aktif kullanıcı sayısı 17 milyon (%15 artış) artmıştır. 2016 yılında ülke nüfusunun %54'ü doğal gazı aktif şekilde kullanırken, genişleme yatırımları ile 2020 yıl sonu itibariyle nüfusun %66'sı doğal gaz kullanır hale gelmiştir.
Mevcut 205,9 trilyon m3 rezerv ile Dünya'nın 50,2 yıl yetecek doğalgaz rezervinin kaldığı söylenebilir.
Türkiye, coğrafyası gereği çok sayıda komşuya sahip bir ülke. Güneydoğu bölgemizde kalan ülkeler başta olmak üzere Doğu ve Kuzey bölgelerimizdeki ülkelerin petrol ve doğalgaz çıkardıklarını görüyoruz. Bu önemli enerjinin bizim ülkemizden çıkmamasının en büyük sebebi ise jeolojik farklılıklarımız.
EN PAHALI HOLLANDA'DA
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 70 yıllık ömrü olduğu tahmin edilmektedir. Bilinen doğalgaz rezervleri petrol rezervlerine eşdeğerdir.
Türkiye'nin 2022 yılı doğalgaz tüketimi önceki yıla göre yüzde 11 azalarak 53,3 milyar metreküp olmuştur.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
Türkiye'nin yıllık doğalgaz kullanımı 45 – 50 milyar metreküp arasında değiştiğine göre 405 milyar metreküp Türkiye'ye yaklaşık 9 yıl gider.
Libya ise günlük 1.5 milyon varillik petrol üretimiyle Kuzey Afrika'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda. Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, dağıtım şirketlerinden doğalgaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden doğalgaz tüketimleri için doğal gaz bedeli alınmayacak.
“KARADENİZ'DEKİ GAZ REZERVİMİZ 710 MİLYAR METREKÜPE ULAŞTI”
Bu arada bir diğer saha olan ÇAYCUMA-1 kuyusunda da 58 milyar metreküp rezerv keşfi yapıldı. Böylece Karadeniz'deki gaz rezervimiz 710 milyar metreküpe ulaştı. Tabii sadece keşifle kalmadık, Ocak 2021'de kara tesisinin inşasına başladık.
Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi, Rusya'dan doğalgazı Türkiye'den daha ucuza aldığı halde, Türkiye'den daha pahalı olarak tüketiciye satıyor.” BOTAŞ'ın açıkladığı güncel verilere göre, 2018 yılında Türkiye'de tüketilen doğalgaz miktarı yaklaşık 50 milyar metreküp.
Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl doğalgaz talebinin %99'undan fazlası ithalat yoluyla karşılanırken, en fazla doğalgaz ithal edilen ülke Rusya oldu. KPMG ve Enerji IQ tarafından ortak hazırlanan, Türkiye'deki enerji sektörünün 2021 yılı görünümünü ortaya koyan “Enerji Sektörel Bakış” raporu yayımlandı.
Türkiye genelinde konutlarda hane başı ortalama tüketim ise 2020'de 964 metreküp olarak hesaplandı. Konutlarda en fazla hane başı birim tüketimin gerçekleştiği il 1484 metreküple Hakkari olurken Ardahan, Kars, Ağrı ve Erzurum en yüksek tüketimin görüldüğü ilk 5 il arasında yer aldı.
DOĞAL GAZ FİYATLARI NE KADAR, TL OLDU? Buna göre, ÖTV tutarı standart metreküp başına doğal gazda 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda ise metreküp başına 2,7944 lira oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, evlerde doğalgaz kullanımının bir ay ücretsiz olacağını ve 1 yıl boyunca da tüketilen doğalgazın 25 metreküplük kısmının bedava olacağını açıklamıştı. İşte 2023 bedava doğalgaz uygulaması kullanım tarihlerine ilişkin detayları...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri