Tek doz ya da kısa süreli kortizon tedavisinde önemli yan etkiler görülmemektedir. Kortizon tedavisine başlayacak olan hastaların en çok sorduğu soru “kortizon kilo aldırır mı?” sorusudur. Bazı hastalar kortizon tedavisi nedeniyle kilo aldığını söylese de, bunu kanıtlayan herhangi bir bilimsel araştırma yoktur.
Uzun süreli kortizon kullanımı sonucunda gerekli yaşam tarzı düzenlemelerinin de yapılmaması ile kilo alımı söz konusu olabilmektedir. Kilo alımı aslında kortizonun kan şekerine etkisi nedeni ile olmaktadır. Vücutta yağ depolanması ve tuz tutulumu olabilmektedir.
İştahı artırarak kilo alımına yol açan diğer bir ilaç grubu ise antikonvülzan ilaçlardır. Antikonvülzan ilaçlar arasında başta valproik asit olmak üzere vigabatrin, gabapentin ve daha az kilo alımına neden olan karbamazepin ilaçlar yer almaktadır.
Kortizonlu ilaçlar, uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılırsa, yan etkilere neden olurlar: Yüz yuvarlaklaşır cilt altı dokusu incelir ve deride kolaylıkla morluklar oluşur. Tuz tutucu etki nedeniyle tansiyon yükselebilir, iştah artırıcı özellik nedeniyle kilo alınabilir.
İlgili 45 soru bulundu
SSRI'lar içinde Paroksetin en çok kilo aldıran ilaçtır. Fluoksetin ile ilgili tartışmalı veriler bulunmaktadır. Başlangıçta anorektik etkileri görülmekte birlikte uzun süreli incelemelerde bu etkinin gecici olduğu ve sonuçta başlangıç kilosunu artırdığı yönünde veriler mevcuttur.
Protein bar gibi lif ve protein oranı yüksek gıdaların tüketimi yüzü dolgunlaştırır. Yüksek oranda protein ve lif alınırsa kasların gelişebilmesi mümkün olur. Buna ek olarak karbonhidrat tüketimi de yüzün kilo almasını sağlar. Ancak karbonhidrat tüketimine dikkat edilmelidir.
Kilo aldırıcı protein içeren et, tavuk, balık ya da kuru baklagil yemekleri kilo aldırıcı programın olmazsa olmaz protein kaynaklarıdır. Ceviz, fındık, badem, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi kilo aldırıcı gıdalar ara öğünlerde önerilen miktarlarda tüketilmelidir.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.
Kortizon Kullanırken Tuz Yersek Ne Olur? Kortizon kullanırken tuz alınması vücuttaki iltihap, ödem, hipertansiyon gibi sorunlar meydana gelmesine katkı sağlayabilir.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Kolajen, kilo aldırıcı özelliğe sahip değildir. Kolajen içmek kilo aldırır mı ve kolajen hapları kilo aldırır mı sorularının üzerinde yapılan araştırmalarda, kolajenin tok tuttuğu gözlemlenmiştir. Kolajen kullanmaya başladığınızda vücuttaki yağ dokuları azalır ve kas dokuları güçlenir.
Ancak aşırı zayıf olan kişiler gece yatmadan 2 saat önce, bir bardak ılık ballı süt, haşlanmış sebze veya peynir gibi hafif şeyler yiyebilirler. Bu sayede öğün sayısı da artacağından alınan kalori miktarı da artacaktır.
Ancak 1 haftada 5 kilo almak vücut için sağlıklı değildir. 1 ayda maksimum kaç kilo alınır? Sağlıklı bir yöntem olarak 1 ayda maksimum 5 kilo alınabilir. 1 ay içerisinde daha fazla kilo alımı mümkündür ancak sağlıklı değildir.
Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur. Bu vitaminlerdeki eksiklikler homosistein denilen bir aminoasidin vücudumuzda artmasına neden olur.
1 günde 1 kilo alınır mı? Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Vücudunuza hormonal olarak büyüme sinyalinin gitmesi için ağırlıklar ile muhatap olmalısınız. Ancak bu spor salonuna gitmeniz ve yüksek miktarda ağırlık kaldırmanız anlamına gelmiyor. Örneğin 1 haftada 5 kilo almak evde yapacağınız antrenmanlar ile de ulaşabileceğiniz bir hedef olabilir.
Yoga, meditasyon ve nefes egzersizleri gibi stresi azaltmaya yardımcı aktiviteler yüzdeki yağların azaltılmasını sağlar. Günlük aktivitelerinize ve beslenme alışkanlıklarınıza ek olarak zayıflama bandı gibi küçük egzersiz aletleriyle de yüzden kilo verebilirsiniz.
Yüksek yağ ve enerji içeren bir öğün size kilo aldırabilir. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak kilo almak için faydalı olabilir. Egzersiz ile birlikte kişi, protein gereksinimini tam olarak karşılamalıdır. Yeterli alınan protein, yağ kütlesi ile birlikte kas kütlesinin de artırılmasını sağlar.
Kilo almak isteyenler kesinlikle öğün atlamamalıdır. Düzenli beslenme ve kaliteli beslenme olmazsa kilo alımı gerçekleşmez. Kas dokusunun artırılması için protein ve karbonhidrat alımına dikkat etmek gerekir. Her öğüne muhakkak hem karbonhidratlı bir gıda hem yağlı hem de proteinli bir besin koymak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri