Psikojenik Tremor: Psikolojik nedenlerle ortaya çıkan tremor türüdür. Kişinin dikkati dağıtıldığı zaman, titreme büyük ölçüde kaybolur. Bu kişilerde sıklıkla bir psikiyatrik hastalık bulunur.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur.
Titreme hastalığı olarak bilinen esansiyel tremör el, kol veya vücudun diğer kısımlarının titremesi ile oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Genellikle 10 ile 19 veya 50 ile 59 yaşları arasında daha sık görülür.
Titreme hastalığı olarak da bilinen tremor, kas spazmı ve seğirmeden farklı olarak ortaya çıkarak vücudun istemsiz hareket etmesine neden olur. Yaşam tarzı ya da çeşitli faktörlerden dolayı inme ve Parkinson hastalıkların sonucunda titreme görülebilir.
İlgili 34 soru bulundu
İntansiyonel tremor, belirli bir hedefe doğru gerçekleştirilen hareketler sırasında ortaya çıkar. Örneğin, parmaklarla buruna dokunmak gibi eylemler esnasında görülen titremeler intansiyonel titremedir. Hedefe ne kadar yaklaşılırsa titreme aynı oranda artabilir.
Hareket tremoru istemli kas kasılması ile ortaya çıkar. Fonksiyonel tremor istirahat ve hareket tremorlarının karışımından oluşur. Diğer tremor tiplerinden farklı olarak altında tıbbi bir neden yoktur. Farkına varılan ya da varılmamış olan stresten kaynaklanır.
NEDIR? Esansiyel tremor (ET) en sık görülen hareket bozukluğudur. Benign (iyi huylu) esansiyel tremor, ailevi tremor ya da kalıtsal tremor olarak da adlandırılır. ET hastalığı olanlar ellerinde, baş, ses veya vücudun diğer bölgelerinde kontrol edilemeyen titremeden (tremor) şikâyetçidirler.
Esansiyel tremor sıklıkla tek taraflı ve elde başlar, hastalık ilerledikçe kafada sallanma, seste titreme ve bacaklarda titreme gözlenebilir. Genellikle Parkinson hastalığı ile karıştırılsa da, temel titreme başka bir hastalığa bağlı değildir.
Hastanın el bileği dorsifleksiyonda iken hekim avuç içlerini ön kola doğru iterek yarım dakika bu pozisyonda bekler. Hekim elini çektiği andan itibaren hastanın kaba ritmik/aritmik kuş kanadı çırpınışı şeklinde titreme göstermesidir.
Ortostatik: Ayağa kalktıktan sonra bacaklarda görülen, vücudun sallanmasına neden olan tremordur. Rubral (Holmes tremoru): İstirahatte görülür ve hareketle belirgin olarak artan tremordur.
Titreme (tremor) kasların kısa süreli kasılması ile ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur.
Bu çalışmaya göre, esansiyel tremoru (ET) olan hastalarda Parkinson hastalığı (PH) insidansı, kontrol gruplarından önemli ölçüde daha yüksek bulundu. Yeni çalışmada, ET'li 193 hasta 4.1 yıl izlenmiş ve yedisi (% 3,6), takip süresi boyunca ET'den Esansiyel Tremor-Parkinson Hastalığına (ETPH) dönüşmüştür.
Hiperkinetik hareket bozukluklarından biri olan tremor; vücudun bir ya da birden fazla bölümünde görülen istem dışı, kontrol edilemeyen hareketlerdir. Ritmik hareketler nedeniyle titreme hastalığı olarak da bilinen tremor çok farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır.
Aksiyon tremoru; Kolları yatay konumda tutarken veya hareket sırasında ortaya çıkar. İstirahat tremoru Parkinson hastalığı ve Parkinson plus olarak bilinen hastalıklarda görülürken , aksiyon tremoru Esansiyel tremor hastalığında ve diğer tip tremor hastalıklarında görülür.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Bununla birlikte, D vitamini eksikliğinin kas gücü ve fonksiyonları üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, bu eksikliğin dolaylı yollarla kas kontrolü ve kas gücü üzerinde etkili olabileceği ve bu durumun da el titremesi gibi belirtilere yol açabileceği öne sürülebilir.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur. Ülkemizde de 40 yaş üzerindeki 100 insanın 4'ünde bu hastalığa rastlandığı bilinmektedir. Esansiyel Tremor hastaları ellerinde, başta ve seste kontrol edemedikleri titremeden şikayetçidir.
Bu durum çoğunlukla heyecan, öfke ve korku gibi ani duygu değişimleri, stres, yorgunluk, metabolik eksiklik, aşırı çay ve kahve tüketimine bağlı olarak görülür. Mevcut ruh hâlinin değişmesi ya da istirahat sonrasında el titremesi şikayeti tamamen ortadan kalkar.
Hastalık genellikle 10-20 yaşlarında ortaya çıkmakta, bakırın biriktiği organ ve dokularda işlev bozukluğu sonucu belirti ve bulgular ortaya çıkmaktadır.
Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilecek titremelerle seyreden bir sinir sistemi hatalığıdır. Genellikle ellerde titreme olur.
İstirahat tremoru: Dinlenme halindeyken uzuvlarda şiddetli titremenin görülmesine istirahat tremoru, statik tremor veya Parkinson tremoru adı verilir.
Distoni tedavi edilebilir bir hastalıktır. Çeşitli ilaç tedavileri ile kısmi rahatlama sağlamak mümkündür. Distonisi olan bazı hastalar Botulinum toksin enjeksiyonlarından fayda görür. Botulinum toksin enjeksiyonları aşırı kasılmaya neden olan kasları yatıştırır ve yılda üç dört kere tekrarlanır.
Fonksiyonel nörolojik bozukluk veya kısaca FND, hastaların zayıflık, hareket bozuklukları, bayılma gibi duyusal ve nörolojik semptomlar yaşadığı bir durumdur. Fonksiyonel nörolojik bozuklukların semptomları klinik olarak tanınabilir, ancak herhangi bir organik hastalık ile ilişkili değildir.
Distoni, beyin tarafından iletilen sinyalin yanlış gönderilmesi sonucunda, vücutta belirli bir bölgede ya da yaygın şekilde oluşan istemsiz kas spazmlarına verilen genel bir tanımlamadır. Vücudun bir bölgesinden başlayarak (göz, boyun, kollar ve eller gibi) bazı durumlarda ağrılı bir şekilde gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri