Şeker kristalleri birbirlerine harikülade tutunurlar. Bu tutunmayı ayrıştıracak tek şey; limon tuzu, limon suyu ve sirkedir. Glikoz ve mısır şurubu gibi evde bulunmayan ayrıştırıcıları saymıyorum. Şerbetin hazırlandığı gibi kalması için, mutlaka şerbet içine limon tuzu, limon suyu ve sirke ilave edilir.
Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz.
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Şerbeti Şekerlenen tatlıya ne yapılır? Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur. Son olarak şekerlenen baklavanın ziyan olmasını önlemek için, muhallebili bir tatlı ile birleştirebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Koyu şerbet nası inceltilir? Bir nedenle şerbet gereğinden fazla koyulaşmışsa sıcak su ilave edilerek inceltilir. Koyu şerbet bir nedenle incelmişse, şerbeti kaynatarak koyulaştırbilirsiniz.
İlk aşama: Şekeri ve suyu tencereye döktükten sonra şekeri ocakta iyice karıştırarak eritin. İkinci aşama: Kaynayan şerbeti 10 dakika kadar kısık ateşte kıvam alması için bekletin. Üçüncü aşama: Şerbeti ocaktan almadan birkaç dakika önce çeyrek limonun suyunu şerbete sıkın.
Tatlınızı oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Birkaç saatin sonunda tatlınızın yumuşadığını ve şerbetini çekmeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Hala çekmiyorsa yapım aşamasında bir sorun oluşmuş demektir. Bu tatlıların üzerine muhallebi yaparak ya da dondurmayla karıştırarak değerlendirebilirsiniz.
Buzluğa attığınız şerbetsiz tatlıyı buzluktan çıkardıktan sonra ise oda sıcaklığında bekletip şerbetini hazırlayabilir, eğer sıcak tatlının üzerine şerbet dökülmesi gerekiyorsa fırında kısa bir süre ısıtıp şerbetini üzerine ilave edebilirsiniz.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Şerbetli tatlıları yaparken genellikle oda sıcaklığında bir şerbet ile sıcak haldeki tatlı kullanılıyor. Ancak şekerpare bu noktada diğer şerbetli tatlılardan farklılaşıyor. Çünkü şekerpare yaparken şerbetin kaynar halde, şekerpare kurabiyesinin de fırından yeni çıkmış olması gerekiyor.
Şekerpare tarifi kolay olsa da bazen hazır şekerpare kullanılır. 250 gramlık bir şekerpare için ikişer su bardağı su ve toz şeker kaynatılır.
Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
Limon suyu şerbet yapımında önemli bir malzemedir. Hem güzel bir aroma verir, hem de şerbetin şekerlenmesini önler. Bu yüzden şerbet yaparken limon suyunu unutmamalısınız. Bazı tatlılarda aroma vermek için şerbete limon suyu yerine şekerli vanilin eklenir.
Şerbetlendireceğiniz zaman buzluktan çıkarın ve tepsiye dizin. O tepside buzunu çözdükten sonra sizde şerbetini kaynatın. Aşağı yukarı 1 saatte buzunu çözünüyor. Şerbeti için,şekeri ve suyu bir tencerede kaynatın.
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz. İkisi de güzel sonuç verir, ancak limon suyu daha çok tercih edilir.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Hala tatlı şerbetini çekmemişse fırınınızı 100 derecede ısıtın ve tatlıyı içerisine yerleştirin. Yaklaşık 15 dakika kadar bekletip tatlınızı ısıttıktan sonra da fırından alın. Daha sonra yine oda sıcaklığına alın ve tatlınızı dinlendirmeye bırakın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şerbet döktükten sonra tatlı pişirilir mi? Yanlış! Bırakın, bir zaman verin, şerbet iyice işlesin tatlının tüm katmanlarına, iyice emsin onu. Şerbeti eklenen tatlıyı en az 4 saat dinlendirmeden servis etmeyin deriz.
Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. 3 su bardağı suya 2 su bardağı şeker ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetin içerisine bir iki damla limon suyu sıktıktan sonra koyu bir şerbet kıvamını alana kadar kısık ateşte bırakıyoruz ve ocaktan aldıktan sonra şerbeti ılımaya bırakıyoruz.
Şerbeti veya şekerpareyi soğutursanız o zaman şerbetini emmez ve sert olur.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Sirkengebin şerbeti için gerekli malzemeler:
Eğer siz o şekilde yapmak isterseniz 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı bal ilave ederek de yapabilirsiniz. Dilerseniz içine çubuk tarçın, karanfil gibi lezzetler de ilave ederek aromasını damak tadınıza daha uygun bir hale getirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri