Yeterli uyku, karbonhidrat ve yağ isteğini durdurur. Yenilenmek ve vücudunuzu yağ yakımına hazırlamak için yedi, sekiz hatta dokuz saat uyumaya ihtiyacınız olabilir.
Kilo Verme Yöntemlerinden Biri de Kararında Uyumak
Fazla uyuyanlar ise metabolizma hızlarını yavaşlatarak zayıflamayı zorlaştırır. Günlük 7-8 saat uyku en uygun olanıdır.
Kaliteli bir uykudayken beden, bu enerjiyi tamamen mevcut yağlarından bizim için kullanmaktadır. Ancak vücudumuzun kendini bu görevlere gerçekten adayabilmesi için midenin boş olması çok önemlidir. Bu sebeple geç saatlerde yemek yememelisiniz ve 6-8 saat kaliteli uyumalısınız.
Katı diyet programlarını takip etmek yerine, günde 7.5-8 saat arası uyku uyumak formda kalmak için yeterli.
Yapılan araştırmalar genellikle yetişkinlerin günlük uyku süresinin ortalama 8 saat olması gerektiğini gösterir. Uyku süresi 6 saatten az ve 11 saatten fazla olmamalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
aç uyumak yağ yakımını arttırır mı. evet zaten aralıklı orucun metabolizmasında da. aralıklı orucun mantığında da aç uyumak var. aç uyuyunca glikojen depoları boşalıyo. artık vücut yağ oksidasyonla yani yağ yakımına geçiyo. bu da yağ yakımının hızlanmasına yardımcı oluyo.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 6 saatten az, 9 saatten fazla uyumak kilo alımına neden oluyor.
Yemeklerden sonra, alınan glikoz sindirim için gerekli enerjiyi sağlar. Yağlar da trigliserit olarak depolanır. Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Kilo verme süreci, genellikle vücudun farklı bölgelerinde eşit olarak gerçekleşmez. Kilo aldığımızda, vücut ilk olarak yağ depolamak için yüz bölgesini tercih eder. Bu nedenle, kilo verdiğimizde de genellikle yüz bölgesindeki yağların azaldığını gözlemleyebiliriz.
1 saatlik uyku için ortalama değerin 60 kalori civarında, 7 saatlik uyku için ortalama değerin 420 kalori civarında, 8 saatlik uyku için ortalama 480 kalori ve 24 saatlik tam gün uykusu için de bu sayıya 1440 kalori civarında yakılır diyebiliriz.
I. Vücudun Enerji Kaynakları
Normal koşullarda, vücudumuz karbonhidratları yakıt olarak kullanır çünkü bu moleküller hızlı bir şekilde enerji sağlar. Ancak, karbonhidrat rezervleri tükendiğinde vücut yağ yakmaya başlar.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir. Günlük olarak yapılan 1 saat yürüyüş kalori harcamasını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Çünkü 30 dakikadan az süren yürüyüşler vücudun yağ yakımına geçmesi açısından yetersiz kalırlar. Bu nedenle yağ yakımı için yapacağınız yürüyüşün miktarı en az 30 dakika olmalıdır.
Tespite göre insan tüm gün hiçbir şey yapmasa bile 2.000 kalori zaten harcıyor. İstisnasız.
Su içmek midede doluluk hissi sağlar ve bağırsak hareketlerini artırır, böylece kilo vermeye yardımcı olur. Vücudun yağ yakma hızını arttırır. Susuz kalınca metabolizmanın çalışması da bozulur, bu nedenle zayıflama boyunca su içimine dikkat etmek çok önemlidir.
OMAD DİYETİ İLE KAÇ KİLO VERİLİR? Bu sorunun net olarak bir cevabı maalesef yoktur. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) haftalık 0.5- 1 kg arasında kilo vermenin ideal olduğunu bildirmiştir. Yine bu programda da ayda 4-5 kg vermek idealdir.
Allah dostlarının tavsiye ettiği uyku süresi ise en fazla 5 veya 6 saattir. Zira çok uyumak kalbi öldürür. Gündüz uykusu için en uygun zaman, öğle saatleridir.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri