Süt parası almak isteyen babanın eşinin çalışmıyor olması ve yeni doğum yapmış olması, İşten çıkan SGK'lı çalışanlar için, işten çıkış tarihinden itibaren 300 gün içerisinde bebeğin dünyaya gelmesi, İşten çıkan SGK'lı çalışanın doğumdan önceki 15 ay içerisinde 120 günlük priminin yatmış olması şartları aranmaktadır.
Süt parası ödemeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm annelere verilir. Süt parası almak için kadınların sigortalı olarak çalışması ya da eşlerinin sigortalı olması gerekir. Süt parası ödemesi, 4C yani emekli sandığına bağlı sigortalılar adına gerçekleştirilmez.
Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenerek Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden verilir. 2020 yılı için bu rakam 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL, 2022 yılı için 316 TL ve 2023 yılı için 520,00 TL ...
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
Tek seferliğe mahsus ödenen süt parası için başvuru yapılmasına gerek yoktur. Emzirme ödeneği, doğum sisteme girildikten sonraki 2 ay içinde annenin hesabına otomatik olarak yatırılır. Annenin e-devlette kayıtlı banka hesabı yoksa süt yardımı kimlik kartı ile PTT şubelerinden çekilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Annelere 2 sene kadar 232,00- TL üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Süt parası desteği başvuruları SGK'ya başvuru dilekçesi verilerek yapılmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir.
2019 yılı itibariyle 180 TL olan emzirme parası, 2020'de 202 TL, 2021 yılında ise 232 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılında emzirme ödeneği tutarı 316 TL olarak belirlenmiştir. Ödeme doğumun ardından 2 ay içerisinde alınabilir.
Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır.
Halk Süt yardımından faydalanmak isteyen aileler, portal.ibb.istanbul adresi üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyor. İnternetten başvuru yapamayanlar için ise ALO 153 hattından da başvuru yapmak mümkün.
İlk çocuk parasını ne zaman alırsınız
Her üç aylık dönem için çocuk parası alırsınız. Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim ayının ilk haftasında ödenir.
Annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan 'doğum parası (çocuk yardımı, süt parası)' sağlıyor. En düşük tutar ise asgari ücrete endeksli. 2023 yılı net asgari ücret 8 bin 500 oldu.
kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak girişinizi tamamlayın. Ardından “e-Hizmetler” ya da “Arama” kısmından “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” hizmetini bulun. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri arasında yer almaktadır. İşleme tıkladığınızda doğum parası sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz.
Çalışmayan Anneler Başka Hangi Haklardan Yararlanabilir? Ev hanımı olan annelere yapılan doğum yardımının yanında başka yardımlar da yapılabilmektedir. Çalışan annelerin yararlandığı süt izni ve parası, çalışmayan anneler için de geçerlidir. Süt parasından faydalanmak için babanın çalışıyor olması gerekmektedir.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
Doğumun gerçekleştiği hastane tarafından emzirme ödeneği SGK raporu girilmesinden itibaren 1 ay içinde ödenek alınabilir.
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur. Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yapılabilmektedir.
İlk etapta aylık 750 bin litre süt dağıtılacak
Bu hizmetten İBB'den sosyal destek alan ailelerin 3-6 yaş arasındaki çocukları yararlanacak. Haftada çocuk başına 2 litre süt verilecek. Bir litrelik UHT sütler, ailelere çocuk sayısına göre aylık ya da 15 günlük teslim edilecek.
Hangi ilçelere süt dağıtılıyor? Süt Kuzusu Projemiz kapsamında Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karşıyaka, Karabağlar, Konak, Narlıdere ilçelerinin tamamına ve Torbalı, Menderes, Urla, Seferihisar, Kemalpaşa, Menemen, Foça, Aliağa ilçelerinin 96 merkez mahallesinde dağıtım yapılmaktadır.
”Doğum Bildirimi Başvurusu” e-Devlet Üzerinden Yapılabilecek.
e-Devlet'ten başvurana nakit 1.300 TL verilecek! Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğum yapan annelere para desteği veriliyor. Doğum yardımı başvuruları e-Devlet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor.
Sonuç olarak, doğum parası analık nedeniyle alınan istirahat raporunun bitmesinin ardından 10-15 günlük süre içerisinde PTT şubelerinden yatacaktır. Ödemenin yapılıp yapılmadığının takibi de e-devlet üzerinden yapılabilecektir.
*Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor. DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor.
YENİ DOĞAN PARASI
Yeni doğan çocuk yardımı için TC kimlik numarasıyla 'aile.gov.tr'den başvuru imkanı var. Aile Bakanlığı il müdürlükleri ile ilçelerde kaymakamlıklara da başvuru yapılabiliyor. Bu kapsamda; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.
Alo 144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum.
Kanunen 4A ve 4C sigorta sahibi çalışan annelere verilen doğum parası, anne adayı eğer bu sigortaya sahip değilse ve baba SGK'lı ise yine alınabilmektedir. Şimdi gelin beraber bu yardımları ve yardımları alabilme koşullarını beraber inceleyelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri