Kim emire itaat ederse bana itaat etmiş olur, kim emire isyan ederse bana isyan etmiş olur.” (Buhari; Müslim) buyurarak bir emirin şeriat dâhilinde, İslam'a aykırı olmayan bir kararına, bir hükmüne gönülden razı olmak, o karar ve hüküm doğrultusunda hareket etmek gerektiğini vurgulamıştır.
Kim Resul'e itaat ederse, Allah'a itaat etmiş olur¹. Kim de yüz çevirirse çevirsin; biz seni onlara bekçi olarak göndermedik. 1- Resule itaatten kasıt, onun elçi olarak insanlara ilettiği vahye uymaktır. Dolayısı ile vahye uymak aslında Allah\a itaat etmek demektir.
Kim Resul'e itaat ederse, Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse çevirsin; biz seni onlara bekçi olarak göndermedik. Men yutiır resule fe kad ataallah, ve men tevella fe ma erselnake aleyhim hafiza.
Allah, peygamberine itaat edilmesini emretmektedir.
Zira peygamberler yalnızca Allah'ın emirlerini ilan ederler. Peygamberimiz (asm) nefsinden, hevasından konuşmaz, onun konuşması yalnızca vahiy iledir. Bu sebeple ona itaat emredilmiştir.
Kur'an'da peygambere itaat genellikle Allah'a itaat emrinin hemen arkasından gelmektedir. Bir yerde Allah'a ve resulüne itaat emrinin ardından peygambere itaatin zorunluluğu ayrıca belirtilmiştir (en-Nûr 24/54).
İlgili 24 soru bulundu
Allah'a itaat, “O'nun Kur'an-ı Kerîm'de ve elçisinin tebliğ mahiyetindeki söz ve davranışlarında ortaya çıkan emir ve iradesine uymak” demektir. Resûlullah'a itaat, öncelikle tebliğ ettiği Kur'an'a ve sünnete uymaktır.
(Nisa/80)
Kelime anlamı “itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak” olan İslâm,dinî bir terim olarak “Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak” demektir.
Ey iman edenler! Allah'a ve resule'e itaat edin ve sizden olan Ulu'lemre (emir sahipleri/işin başında olanlara) da. Herhangi bir hususta anlaşmazlığa düştüğünüz takdirde, Allah'a ve ahiret gününe gerçekten iman ediyorsanız, onu Allah'a ve Resûlüne arz edin. Bu, daha iyidir, sonuç bakımından da daha güzeldir.
Yani insan, ciddî bir din şuuru ile Rabbine döner, ihlâs ve samimiyetle kulluk ederse, her hususta ilâhî yardıma mazhar olur. Cenâb-ı Hak, bütün varlıkları onun emrine âmâde kılar. Peygamber Efendimiz'e itaat hususunda gevşek davranmak, insanı büyük kayıplara uğratır.
Maide Suresi, 92. ayet: Allah'a itaat edin, peygambere de itaat edin ve sakının. Eğer yüz çevirirseniz, bilin ki, elçimize düşen, ancak apaçık bir tebliğdir.
Vahyî bildirimin temel kavramlarından biri olan itaat, sözlükte baş ve boyun eğmek, söz dinlemek ve emredi- leni yerine getirmek anlamına gelmektedir. Kur'ân'da itaat imanla, itaatsızlık /isyan da küfürle ilişkilendiril- miştir.
“İtaat” kelime anlamı ile “boyun eğme, buyruğa uyma, söz dinleme” manasına gelir. Peygambere itaat de O'nun (s.a.v) gösterdiği ve emrettiği şekilde hareket etmektir. Nitekim Hz. Muhammed'in (s.a.v) “yapın” dediği her şey muhakkak bir ayete dayanır yani Allah'ın O'na verdiği emirlerden alıntıdır.
Meşrû emir ve isteklere uyma anlamında bir terim. Danışma ve danışma kurulu anlamında fıkıh terimi. Devlet başkanını seçmek ve gerektiğinde azletmekle yetkili olan heyet anlamında İslâm hukuku terimi.
Meşru Devlet Başkanına Biat Etmek Şarttır. “Yaşadığı zamandaki imama biat etmeden ölen kimse sanki cahiliye ölümü ile ölmüş olur...” Buyuruyor. Bütün Meşru Konularda Devlet Başkanına İtaat Şarttır.
Günümüzde söz dinlemek veya boyun eğmek anlamında kullanılan bir kelimedir.
Bu ayet-i kerimede Allah (c.c), devlet idaresini elinde tutanlara itaat etmeyi emretmektedir. Yani Peygambere itaatten sonra en önemli itaat devlet yönetiminden, idaresinden olan kişiye ittat etmektir.
Ayetin manası şudur;
Ey iman edenler! Allah'a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhiret gününü inkâr eden kimse iyice sapıtmıştır.
Kur'ân-ı Kerim, “Ehl-i Kitap” olarak vasfettiği kimselere de hitap etmektedir. “Ehl-i Kitap”, kutsal kitap sahipleri ve yahut kendilerine kitap verilen insanlar demektir.
Peygamberimize (s.a.v.) itaat dinimizin emridir. Her Müslümanın onun emir ve yasaklarına uyması gerekir. Çünkü o, Yüce Allah tarafından insanlara her türlü söz ve davranışında örnek ol- mak üzere gönderilmiş bir elçidir. Bu yüzden onun hayatı taşımış olduğu bu ağır sorumluluk etra- fında gerçekleşen olaylarla doludur.
İtaat başkasının, isteğine uyarak o yönde davranmaktır. Kişinin kendi isteğiyle gönüllü olarak başkaları gibi davranmasına "uyma" denir. Tanımlardan da anlaşılacağı gibi boyun eğdirme eylemi, boyun eğen kısım için bir yaptırım niteliği taşımaktadır.
Arapça ṭwˁ kökünden gelen iṭāˁa(t) إطاعة “boyun eğme, tav olma” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ṭāˁa طَاعَ “boyun eğdi” fiilinin ifˁāla(t) vezninde IV. masdarıdır.
Kim Allah'a ve peygamberine itaat ederse, Allah kıyamet gününde en güzel şekilde onları mükafatlandırır. Cennette sıddıklar, şehidler ve sâlih kişilerle beraber olabilmek için Allah'a ve peygamberine itaat etmek şarttır.
Buna göre insanların başına ne gelirse gelsin, çevrelerinde iyi veya kötü ne olursa olsun bunların tamamı, hayrı-şerri, iyisi-kötüsü Allah'tandır; O takdir etmiş, murat eylemiş ve yaratmıştır, ancak olup biten şeylerde insanların katkısı, iyilik ile kötülük, hayırla şer bakımından –yine Allah böyle istediği için– ...
Maide Suresi, 92. ayet: Allah'a itaat edin, peygambere de itaat edin ve sakının. Eğer yüz çevirirseniz, bilin ki, elçimize düşen, ancak apaçık bir tebliğdir. Enfal Suresi, 20. ayet: Ey iman edenler, Allah'a ve Resûlü'ne itaat edin. Siz de işitiyorken, ondan yüz çevirmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri