Hz. Peygamber (asm) ümmetindeki bütün ulü'l-emirlerin de amiridir. Ulü'l-emirlere itaat edilmesi farz olduğuna göre, Hz. Peygambere (asm) itaat katlanarak farziyetini koruyacaktır.
Kim Peygambere itaat ederse, muhakkak Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, bu seni üzmesin. Zira seni onlara koruyucu ve gözetici göndermedik (ancak tebliğ için gönderdik). Kim o Allah'ın elçisine itaat ederse, muhakkak Allah'a itaat etmiş demektir.
Kim emire itaat ederse bana itaat etmiş olur, kim emire isyan ederse bana isyan etmiş olur.” (Buhari; Müslim) buyurarak bir emirin şeriat dâhilinde, İslam'a aykırı olmayan bir kararına, bir hükmüne gönülden razı olmak, o karar ve hüküm doğrultusunda hareket etmek gerektiğini vurgulamıştır.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh'den merfu olarak rivayet ediliyor: "Bana itaat eden Allah'a itaat etmiş, bana karşı gelen Allah'a karşı gelmiş olur. Emire/devlet başkanına itaat eden bana itaat etmiş, devlet başkanına karşı gelen bana karşı gelmiş olur."
Kur'an'da peygambere itaat genellikle Allah'a itaat emrinin hemen arkasından gelmektedir. Bir yerde Allah'a ve resulüne itaat emrinin ardından peygambere itaatin zorunluluğu ayrıca belirtilmiştir (en-Nûr 24/54).
İlgili 44 soru bulundu
Allah, peygamberine itaat edilmesini emretmektedir.
Zira peygamberler yalnızca Allah'ın emirlerini ilan ederler. Peygamberimiz (asm) nefsinden, hevasından konuşmaz, onun konuşması yalnızca vahiy iledir. Bu sebeple ona itaat emredilmiştir.
Peygamberimize (s.a.v.) itaat dinimizin emridir. Her Müslümanın onun emir ve yasaklarına uyması gerekir. Çünkü o, Yüce Allah tarafından insanlara her türlü söz ve davranışında örnek ol- mak üzere gönderilmiş bir elçidir. Bu yüzden onun hayatı taşımış olduğu bu ağır sorumluluk etra- fında gerçekleşen olaylarla doludur.
Ey iman edenler! Allah'a ve resule'e itaat edin ve sizden olan Ulu'lemre (emir sahipleri/işin başında olanlara) da. Herhangi bir hususta anlaşmazlığa düştüğünüz takdirde, Allah'a ve ahiret gününe gerçekten iman ediyorsanız, onu Allah'a ve Resûlüne arz edin. Bu, daha iyidir, sonuç bakımından da daha güzeldir.
Yani insan, ciddî bir din şuuru ile Rabbine döner, ihlâs ve samimiyetle kulluk ederse, her hususta ilâhî yardıma mazhar olur. Cenâb-ı Hak, bütün varlıkları onun emrine âmâde kılar. Peygamber Efendimiz'e itaat hususunda gevşek davranmak, insanı büyük kayıplara uğratır.
Allah'a itaat, “O'nun Kur'an-ı Kerîm'de ve elçisinin tebliğ mahiyetindeki söz ve davranışlarında ortaya çıkan emir ve iradesine uymak” demektir. Resûlullah'a itaat, öncelikle tebliğ ettiği Kur'an'a ve sünnete uymaktır.
Kelime anlamı “itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak” olan İslâm,dinî bir terim olarak “Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak” demektir.
İhlas, Yaratıcıya Gönülden Bağlanmanın Adıdır
İhlas kavramı Kur'an'da, Allah (cc)'a gönülden bağlanmanın önemli bir unsuru olarak yer almaktadır. Yaratıcıya gönülden bağlanmak kul açısından yüksek bir mertebeye ulaşmak anlamına gelecektir.
Peygambere itaat de O'nun (s.a.v) gösterdiği ve emrettiği şekilde hareket etmektir. Nitekim Hz. Muhammed'in (s.a.v) “yapın” dediği her şey muhakkak bir ayete dayanır yani Allah'ın O'na verdiği emirlerden alıntıdır.
Maide Suresi, 92. ayet: Allah'a itaat edin, peygambere de itaat edin ve sakının. Eğer yüz çevirirseniz, bilin ki, elçimize düşen, ancak apaçık bir tebliğdir.
Fetih / 17. Ayet
Kim Allah'a ve Rasûlü'ne itaat ederse, Allah onu altlarından ırmaklar akan cennetlere yerleştirecektir. Kim de yüz çevirirse onu da can yakıcı bir azapla cezalandıracaktır.
Boyun eğmek anlamında olan itaat, mükellef bir varlık olan insanın temel özelliklerinden biridir. Bu yönüyle insan, mutlak itaat eden melekler ile Allah'a asi olan şeytanlardan ayrılmaktadır. Kur'an'da itaat, yerme ve övme ifadesi olarak kullanılmaktadır.
Hem Allah'ın bize olan sevgisine hem de bizim O'na olan sevgimize ilâhî muhabbet denir. İlâhî muhabbet Allah'ın önce kendi zâtını, sonra bizi sevmesi olmak üzere iki türlüdür. Allah zâtını zâtı için zâtında sevmiştir.
Kulun Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleri için kullanılan terim. Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah'a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimi. Âhiret saadetinin ibadetle kazanılacağına inanarak kendisini ibadete veren samimi dindar.
Boyun eğme; mer'a geniş olduğundan davarların her yerinden otlamalarının kabil olması; ağacın meyvesi yetişip toplanmasının mümkün olması. Uyma, dinleme, alınan emre göre hareket etme anlamında bir terim. Arapça'da "ta, va, a" fiilinden türemiş bir mastar.
Bu ayet-i kerimede Allah (c.c), devlet idaresini elinde tutanlara itaat etmeyi emretmektedir. Yani Peygambere itaatten sonra en önemli itaat devlet yönetiminden, idaresinden olan kişiye ittat etmektir.
Cenab-ı Hakk'tan sonra onun son peygamberi Hz. Muhammed'e (S.A.S.) en üst seviyede itaat yapılır. Ondan sonra kime veya kimlere nasıl, ne ölçüde itaat edileceği Cenab-ı Hakk'ın ve onun resulü Hz.
Meşrû emir ve isteklere uyma anlamında bir terim. Danışma ve danışma kurulu anlamında fıkıh terimi. Devlet başkanını seçmek ve gerektiğinde azletmekle yetkili olan heyet anlamında İslâm hukuku terimi.
İlk Müslümanlar (Arapça: Sabikin-î İslâm), İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir.
Putlara, şeytanlara ve tâğutlara tapmak nasıl şirk ise, Allah'ın emrine, Hakk'ın hükmüne uymayan kişilerin ortaya attıkları görüşleri benimsemek ve onları Allah'a tercih edip onlara uyup itaat etmek de öylece bir şirktir.
Bu sözcük insan için kullanılabilir. Peygamber aleyhisselam efendimiz başkaları için bu sözcüğü kullanmıştır. Saygı gösterme anlamında “Mehmet efendi, hoca efendi, narım efendi...” denmesinde hiç bir sakınca yoktur. Bir uluhiyet isnat etmek gibi maksatla söylendiğinde elbette imandan çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri