Araç üzerine yazılan trafik cezaları ve diğer cezalar nedeniyle satış gerçekleştirilemez. Yapılması gereken bankalar ve vergi daireleri aracılığıyla cezaları yatırmaktır.
Eğer trafik cezası ödemenizi çevrimiçi yollarla yapmak istemiyorsanız ve fiziksel olarak ödeme yapmak istiyorsanız, vergi daireleri, PTT ya da banka şubelerine giderek de işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme yapmak için araç sahibinin TC kimlik numarası ve araç plakasını bilmeniz yeterli olacaktır.
Plakaya veya adınıza yazılmış cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden nakit şekilde kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi yapmak istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği online kanalları da kullanabilirsiniz.
Trafik cezası sorgulama ve ödeme yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesini kullanabilirsiniz. Siteye gidip “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesini tıklayıp T.C. kimlik no ve araç plakasını girerek ceza sorgulama işlemi ve TPC ödeme işlemini yapabilirsiniz.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli? Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
İlgili 33 soru bulundu
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Verilen ceza 30 gün ve daha az süreli hapis cezası ise ya adli para cezasına ya da seçenek yaptırımlara çevirmek zorundadır. Hükümlü 18 yaşından küçük, 65 yaşından büyükse ve 1 yıldan az süreli hapis cezası varsa adli para cezasına çevrilmesi zorunludur.
Kesilen ceza bedelini banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz. Ancak işlemleriniz için şubeye gitmek zorunda değilsiniz. Dilerseniz trafik cezanızı ödemek için internetten trafik cezası ödeme yollarına başvurabilirsiniz.
Trafik cezaları e-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla ödenebilmektedir. e-Devlet trafik cezası ödemek için T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir. Sistem üzerinde yer alan “ Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” butonuna tıklanması gerekmektedir.
Nakit Trafik Cezası Ödeme Yöntemleri
Trafik cezasını nakit ödemek için en yakın olan PTT şubesine giderek gişeden plaka ve T.C. kimlik numarasını iletip ceza tutarını nakit olarak yatırabilirsin.
Adınıza kayıtlı trafik cezası olup olmadığını öğrenmek için size en yakın emniyet müdürlüğüne gidebilirsiniz. Ya da internet yoluyla, e-devlete kayıtlı T.C kimlik numaranızla adınıza yazılmış olan trafik cezasını öğrenebilirsiniz.
E-Devlet Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfası Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası (Bu kanal üzerinden T.C kimlik numarası ile yapılan sorgulamalarda, ruhsat sahibi aynı zamanda aracın sürücüsü ise var olan ceza görülmektedir.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezası denildiğinde akıllara para cezası gelse de aslında trafik kurallarının ihlalinde çeşitli yaptırımlar uygulanır. İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir.
Trafik kurallarına uymayan yayalar, kask ve koruma gözlüğü takmayanlar ve araçlardan çöp atanlar da 2022 yılında 196 TL ceza ödeyecek.
Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir? Trafik cezası tebliğ edildiği günden 15 gün içerisinde peşin ödenirse yüzde 25 indirim yapılır. Ceza tutarına göre indirim miktarı da değişir. 951 TL'nin yüzde 25 indirimli hali 713,25 TL olur.
Trafik Para Cezası (TPC) ödemelerini İşCep veya İnternet Şubesi'nden yapabilirsiniz. Plakadan ceza sorgulama yaparak trafik para cezanızı öğrenebilir, kredi kartıyla ödeme gerçekleştirebilirsiniz.
2023 yılında emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL'dir. 436'nin %25'i 109 TL'dir. 436 – 109 = 327 TL olarak ödemenizi yapabilirsiniz. Yani ceza kesilen tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız 436 TL yerine 327 TL ödersiniz.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz.
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, araç tescil plakalarına düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları, araç sahiplerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemindeki kayıtlı e-posta adreslerine gönderilecek.
Ancak her trafik cezasında erken ödeme indirimi olmadığı da unutulmamalıdır. Ancak çoğu trafik cezasında, cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren ilk 15 iş günü içerisinde cezanın ödenmesi hâlinde %25'lik bir oranda erken ödeme indirimi uygulanır.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 1 yıldır)
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri