Kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle Çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir.
Kimchi (Kore Turşusu) Kore mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de kimchidir. Aslında Kore turşusu olarak da bilinir. Yemeklerin yanında bol bol servis edilen bu yemeğin, festivalleri bile yapılıyor.
Kimchi bir çeşit acılı lahana turşusudur ve Çin marulunun sarımsak, zencefil, acı biber ve soğan ile salamura edilmesinden elde edilir. Kore mutfağının en eski, en otantik ve en sık yenilen aperatif (banchan) yemeği diyebiliriz.
Besinlerle Doludur
Birçok yeşil sebze, K vitamini ve riboflavin gibi iyi besin kaynaklarıdır. Kimchi genellikle lahana, kereviz ve ıspanak gibi birkaç yeşil sebzeyi içerdiğinden, tipik olarak bu besinlerin harika bir kaynağıdır.
Kimchi, özellikle Kore'de en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinenen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir. Sıvıya bastırılıp bekletilen/batırılmış sebze anlamına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Çin lahanası zaman içinde Japonya ve Kore'ye yayılmış ve nihayet 20 yüzyılda diğer ülkelerde de tanınmış ve tüketilmeye başlamıştır. Günümüzde Türkiye'de de bulunmaktadır.
Lahana Kimchi
Bu çeşidi tam bizim lahana turşumuza benziyor. Tadı nasıl diye sorarsanız, bizim turşumuzun acı baharatlı ve soslu versiyonu denebilir.
Kimchi Pilav
Kore yemekleri genelde kimchi de dahil olmak üzere çeşitli yan yemekler ile servis edilir.
Yaklaşık 1 hafta (7gün) buzdolabında beklettikten sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. (Aceleci davranırsanız kimchiyi 3. günün sonunda da yemeye başlayabilirsiniz, ancak en iyi sonucu almak için 7 gün bekletmeniz tavsiye olunur.)
Marine edilmiş Lahana Kimchi buzdolabında 1 hafta ila 10 gün arasında saklanabilir.
Tatların tam olarak gelişebilmesi için kimchi'nizi yaklaşık iki hafta buzdolabında bırakın. Bu fermente edilmiş kimchi harika bir tada sahiptir ve sonrasında birkaç hafta boyunca iyi kalır.
Kimchi bir çeşit acılı lahana turşusudur ve Çin marulunun sarımsak, zencefil, acı biber ve soğan ile salamura edilmesinden elde edilir. Kore mutfağının en eski, en otantik ve en sık yenilen aperatif (banchan) yemeği diyebiliriz. uzak doğu ve özellikle korelilerin vazgeçilmez turşusudur.
Bahsettiğim kimchi geleneksel tarzda yapılan. Ancak kimchi sadece lahanadan yapılmıyor. Salatalıktan, biberden, turptan, birçok sebzeden yapılabiliyor. Lahanadan yapılan kimchi ile sulu etli bir yemek, kızarmış pilav, omlet tarzı bir yemek, mandu denen mantı ve benim daha bilmediğim birçok yemek de yapılıyor.
korede kızlar kendinden büyük erkeklere ve sevgililerine oppa derler.
Soju (Hangul 소주; Hanja 烧酒) Kore'nin yerli damıtılmış içeceğidir. Tadı votka ile karşılaştırılabilir olsa da üretim sürecinde eklenen şekerlerden dolayı genellikle hafif tatlıdır. Genellikle sek tüketilmektedir. Soju markalarının çoğu Güney Kore'de üretilir.
Koreliler genellikle üç öğün yemek tüketiyor. Kırsalda yaşayan halk, kahvaltıda kızartma, çorba ve pirinç tüketirken şehir merkezinde yaşayanlar süt ve ekmek tüketiyor. Öğle yemeklerinde ise pirinç kızartması ya da pirinç makarnası gibi hafif yemekler tercih ediliyor.
Tteokguk. Tteokguk Kore Yeni Yılında bütün insanların aileleri ile birlikte yediği yemektir.
Celtuce olarak da bilinen Çin marulu, yeşil yapraklı bir sebzedir ve uzun yıllardır Çin mutfağında tüketilir. Kökleri ya da yaprakları yenilebilir. Ana yemeklerde, salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılabilir. Nerede kullanacağınıza bağlı olarak, çiğ ya da pişmiş olarak tercih edilebilir.
Kimçi genellikle bir sebze ve aroma verici baharatlar karışımından oluşur. En bilinen ve yaygın malzeme Çin lahanası olmakla beraber bölgesel ve mevsimsel çeşitlemeler mevcuttur. Turp, sarımsak, kırmızı biber, taze soğan, mürekkep balığı, istiridye, diğer deniz ürünleri, taze zencefil, tuz ve şeker kullanılır.
Kimchi yapmak için bu sosu kullanabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde öğünlerizin yanında sos olarak tercih edebilirsiniz. Et, tavuk yemekleriniz de, salatalarınızda yada sandviçlerinizin içerisinde sos olarak kullanabilirsiniz.
Et ile yapılanı gogi mandu (고기만두), sebzeler kullanılarak yapılanı yachae mandu (야채만두), karides kullanılarak yapılanı saewu mandu (새우만두) ve kimchi kullanılarak yapılanı kimchi mandu kimchi mandu (김치만두) olara adlandırılmaktadır. Kore'de pişirilme yöntemine göre mandu yine farklı isimlerde adlandırılmaktadır.
Sebze ve yeşillikler açısından zengin, hazırlama teknikleriyle de sindirim sistemi dostu Kore yemekleri, Türk mutfağına yakın lezzet kültürüyle pandemi döneminde sağlıklı beslenmek için ideal bir alternatif sunuyor.
Kore'de, kimçi daha çok yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir ama bazı yemeklerde malzeme olarak kullanıldığı da olur: kimçi jjigae (kimçi güveç), kimçi bokkeumbap (kimçi kızartılmış pirinç) ve diğer yemekler gibi.
Kimchi yapmak için sızdırmaz bir şekilde kapatılmış cam kaplar içerisinde bir fermentasyon sürecini gerçekleştirmelisiniz. Sebzeleri bu kaplara koyup onları birkaç gün, hatta ay boyunca orada bırakmanız gerekir. Bu süreç içerisinde sebzelerin dokusu ve lezzeti değişmeye başlar ve sağlık faydalarını edinirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri