“Efendim” veya “Efendimiz” biçiminde saygı duyulan herkes için, kendisinin eline bakanların kullandığı bir kelimedir [“velinimetim(iz) efendim(iz)” ya da yalnızca “efendimiz”]. Yanında çalıştığınız adamdan tutun da padişaha kadar kullanılabilir.
Cevap 4: Ona: "buyur" demen caiz, ancak "efendim" demen caiz değildir. Çünkü sahabelerden bazıları kendisine: "sen efendimizsiz" dedikleri zaman, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Seyyid (efendi,büyük) Allah Teâlâ'dır. (Sahih bir senedle Ebu Davud rivayet etmiştir.)
Türkçe de efendim kelimesi, buradayım anlamında kullanılmaktadır. Anlaşılmayan bir sözün tekrar edilmesi için de efendim kelimesi kullanılmaktadır. Aynı zamanda paylama ve karşı çıkarma sözlerini pekiştirme anlamında da kullanıldığı bilinmektedir.
Anne, baba, abla, amca, teyze, dede gibi hitap şekilleri yaygın olarak tercih edilmektedir. İleri samimiyet derecesine sahip arkadaş ilişkilerinde ise isimler yerini kısaltmalara bırakabilir. Örneğin, Zeynep yerine Zeyno, Mustafa yerine Musti gibi hitap şekilleri sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
* Hitap, Selamlama : Ciddi ve resmi bir hitap şekli her zaman gereklidir. İş yazışmalarında -iç yazışmalar dahil- “Bey”, “Hanım” kelimeleri ile hitap etmek, cinsiyetini bilemediğiniz isimlerde ise “Sayın İsim Soyisim” şeklinde hitap kullanmak gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
“Canım, aşkım, tatlım, güzelim, erim, karım” gibi biçimlerde görülebilen yeni hitap biçimleri bu türden- dir.
evet efendimcilik, koşulsuz teslimiyet ve her ne olursa olsun biat etmek anlamında kullanılır.
Efendi, bey anlamında kullanılan bir sözcüktür. Efendi kelimesinin kullanım amacı kişiye olan saygıyı belirmektir. Efendi kelimesi tek başına da kullanılabilir lakin genellikle özel isimden sonra kullanımı tercih edilir. Yabancı kökenli bir sözcüktür.
- Dikkat çekmek için kullanılan bir söz. - Şaşma anlatan bir söz. - Aman, sakın bir daha yapma. - Aman efendim, bana öyle şeyler demeyin.
Efendim kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Hayırlı sabahlar yerine günaydın denilmesinin dinen günah olup olmadığı Müslüman alemi tarafından sıklıkla merak ediliyor. İşte konuya dair bilgiler… GÜNAYDIN DEMEK CAİZ Mİ? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi açıklamasının olmadığını söyledi.
17- (Anam avradım olsun) demek küfür olmaz. Ama Müslümana böyle söylemek yakışmaz. 18- İlah yerine, (Ey rahmeti bol padişah) demek, ibadet olmayan yerlerde caizdir.
1) Erkeğim: Erkeklerin yüzde 90'ı bu söze mest olurlar. Bu söz onların vazgeçilmezleridir. Alın size en büyük ego tatmini. 2) Hayatım, Ömrüm, Dünyam: 2. olarakta bu hitaplar erkeklere güven verir.
Efulim kelimesi cinsiyet belirtmeyen bir sözcüktür. Sevgilim, sevdiğim, yarim, birtanem manasına gelmektedir. Dolayısıyla hem erkeklere hem de kadınlara bu sözcük ile hitap etmek mümkündür. Özellikle Rize, Artvin ve Trabzon dolaylarında bu kelime sıkça kullanılmaktadır.
1) Erkeğim: Erkeklerin yüzde 90'ı bu söze mest olurlar. Bu söz onların vazgeçilmezleridir. Alın size en büyük ego tatmini. 2) Hayatım, Ömrüm, Dünyam: 2. olarakta bu hitaplar erkeklere güven verir.
Şu an sadece ülkemizde değil, dünya üzerinde de en çok kullanılan sevgiliye hitap şekli 'Aşkım'.
Ast, Amir/Üstlerine "Günaydın" demez. Selamlama; her zaman ve her yerde içten, sevgi ve saygıyla yapılır.
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb.
Valinin olmadığı ortamda Vali Yardımcısına, “Sayın Vali” denilmelidir. Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri