Turbo özelliği olan fırında pişirme işaretlerinin yanı sıra fan işareti de bulunur. Fan işaretinde pervane simgesi ve alt üst çizgi vardır. Düğmeyi bu işarete getirdiğinizde fan açılır ve fırın içine hava üflemeye başlar. Isıyı fırının içine eşit dağıttığından yiyeceklerin hem kıvamında hem de hızlı pişmesini sağlar.
Turbo fırınlar, genelde alt ve üst ısıtıcıları ve fanını aynı anda devreye sokar ve, fırın içinin tamamen eşit oranda sıcak olmasını sağlar. Isıtıcılar, ortam sıcaklığının sabit kalmasını sağlarken, arkasında bulunan fan, eşit oranda yayma yaparak her yerin aynı sıcaklıkta olmasını sağlar.
"Peki turbo pişirmeyi kullanarak ne yapabilirim?" derseniz genel olarak küçük parçalı et ve sebze yemekleri için bu pişirme yöntemini kullanabilir, aynı anda bir rafta et, bir rafta sebze yemeği pişirmek için kullanarak hem zamandan hem enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir. 220 – 230ºC hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi gereken yiyecekler içindir.
Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
İlgili 43 soru bulundu
Statik fırında sadece alt üst ısıtıcı bulunur. Turbo fırında ise bir fan sistemi vardır. Bu nedenle, turbo fırın yemekleri daha lezzetli ve hızlı pişirir. Ancak seçim yaparken mutfağınıza uygun bir fırını değerlendirmeniz daha doğru olabilir.
TURBO PİŞİRME
Böylece az enerjiyle kısa zamanda pişirme sağlarsınız. Turbo pişirme yapacaksanız fırını önden ısıtmanıza gerek olmayacak. Fan, ısının eşit dağılımını sağladığından birden fazla tepsiyle pişirme yapabilirsiniz. Dışı çıtır, içi az pişmiş olsun istediğiniz zaman ideal pişirme şeklidir diyebiliriz.
Kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp unlayın, karışımını kalıba dökün. 180 derecede önceden ısıttığınız fırında kek kuru çıkıncaya kadar (40 dakika) pişirin.
Fanlı fırınlar, sıcaklığı daha hızlı ve daha eşit bir şekilde dağıtmak için tasarlanmıştır. Bu, yemeklerin pişirme süresini kısaltır ve daha tutarlı sonuçlar verir. Fan, sıcak havayı fırın içinde dolaştırarak yemeğin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlar.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Fanlı fırında pişen kekler, dıştan pişmiş gibi gözükseler de içlerinin hamur kalma ve pişmeme ihtimali yüksek olan keklerdir. Keklerin kurumaması ve içi dışı aynı oranda pişmesi için muhakkak fansız fırın tercih edilmelidir.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
- Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir. - Eğer fırın sıcaklığı 200 derece şeklinde ayarlanmışsa böreğin pişme süresi 20 ya da 25 dakika arasında olacaktır.
Turbofan, itişi egzoz gazıyla beraber, ön kısımdaki geniş fanla da sağlanan güvenilir ve bakımı kolay jet motoru tipidir. Ön kısmı büyük, arka kısmı koni şeklinde ve daha küçüktür. Genelde yolcu uçaklarında kullanılır.
Fırında bir şeyler pişirirken fanını da çalıştırdığınızda sıcak hava yemeğin tüm yüzeylerine daha iyi ulaşıyor. Bu sayede yemeğin daha hızlı ve homojen bir şekilde pişmesini sağlıyor.
2 Numara Cam Filmi
Trafik kurallarında hayata geçirilen kurallara göre aracın ön camında görüş alanı 180 derece olarak belirlenmiştir.
Turbo özelliği olan fırında pişirme işaretlerinin yanı sıra fan işareti de bulunur. Fan işaretinde pervane simgesi ve alt üst çizgi vardır. Düğmeyi bu işarete getirdiğinizde fan açılır ve fırın içine hava üflemeye başlar. Isıyı fırının içine eşit dağıttığından yiyeceklerin hem kıvamında hem de hızlı pişmesini sağlar.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Bir de iyice soğutmadan kesmeye kalkmayınız. Kendi kendine dinlenmeye bırakmalısınız. Elektrikli fırın ayarı, turbo pişirme, 160 derece (Önceden ısıtılmış) Alt-üst fırınlarda pişirme süresi, 170 derece (Önceden ısıtılmış) ve pişirme süreleri, yaklaşık 35-45 dakika pişirilme süreleri vardır.
Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Turbo Wastegate Ayarı Nasıl Yapılır
Diyaframlı basınç tüpüne bağlı olan itme çubuğunun diğer ucu wastgate bypass klapesine bağlıdır. Bu bağlantıda çubuğun klapeye bağlandığı kısımda ayar somunları bulunur (üstteki resime bakınız), somunlar gevşetilip çubuğun boyu uzatılıp kısaltılarak, klapenin ayarı yapılabilir.
Motorun normal haliyle emebildiğinden daha fazla havayı emmesini sağlayan turbo, bunu yüksek basınçlı silindirlere göndererek aracın daha fazla hava ve basınç ile temasını, bu sayede de motorun daha güçlü çalışmasını sağlıyor.
Turbo motor silindirlerine daha fazla hava girmesini sağlar. Bu sayede silindir içerisinde daha fazla yanma elde edilir ve ortaya daha fazla güç çıkar. Günümüzdeki turbolu araçlar hava yakıt karışımını çok hassas bir şekilde ayarlayarak araçların hem performanslı hem de verimli olmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri