Mesnevisi olmayan divan şairleri: Baki, Nefi,Nedim, Ahmet paşa. Divan şiirinde tasavvufu işleyenler: Aşık paşa,Mevlana, Sultan veled,Nesimi,Fuzui,Şeyh galip.
İncelenen Nedîm Dîvânı'nda 42 kaside, 87 kıta, 13 nazm, 3 mesnevi, 44 musammat, 164 gazel, 2 müstezad, 11 rübai, 23 müfred veya matla, 5 Arapça şiir, 39 Farsça şiir bulunmaktadır.
Şekil Özellikleri Başta da belirttiğimiz gibi, mesnevî, kendi arasında kafiyeli beyitlerden oluşmuş bir nazım şeklidir (aa/bb/cc...). Beyit sayısı bakımından hiçbir kısıtlayıcı kurala bağlı değildir. İki ile on binlerce beyit arasında değişen bir genişliktedir.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Mevlâna Mesnevi'yi Hüsameddin Çelebi'nin isteği üzerine yazmıştır. Kâtibi Hüsameddin Çelebi'nin söylediğine göre, Mevlâna, Mesnevi beyitlerini Meram'da gezerken, oturuken, yürürken, hatta semâ ederken söylermiş. Çelebi Hüsameddin de yazarmış. Mesnevi'nin dili Farsça'dır.
Mevlânâ'nın Mesnevî adlı eseri yazıldığı tarihten bu yana manzum ve mensur olmak üzere Türkçeye defalarca tercüme edilmiş, bu eseri anlamak adına şerhler yazılmıştır.
Konya. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, AA muhabirine, Mevlana'nın vefatından 5 yıl sonra hazırlanan, orijinali Mevlana Müzesi'nde bulunan Mesnevi'nin zaman içinde yıprandığını söyledi.
Mesnevî, aynı vezinde ve her beyti kendi arasında müstakılen kâfiyeli olan nazım şekline verilen isimdir. Arap edebiyatından İran edebiyatına, İran edebiyatından ise Türk edebiyatına geçmiştir.
Mesnevî, Mesnevî-i Şerif ya da Mesnevî-yi Manevî (Farsça: مثنوی معنوی), Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin altı ciltlik Farsça eseri.
Mesnevi Örnekleri
Türk edebiyatında yazılmış olan ilk mesnevi 11. Yüzyılda Yusuf Has Hacip tarafından yazılmış olan Kutadgu Bilig isimli eserdir. Yine Türk edebiyatında en meşhur mesnevilerin başında 13. Yüzyılda Mevlâna tarafından kaleme alınan Mesnevi isimli eser vardır.
Mesnevi, Türk edebiyatında en önemli eserlerden biridir. Mevlana Celaleddin Rumi tarafından yazılmış olan eser, 26 bin beyit uzunluğundadır. Mesnevi, aşk, tasavvuf, evrensel hakikatler gibi konuları ele alan bir eserdir.
Mevlana'nın en meşhur eserleri Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mecâlis-i Seb'a, Mektûbât ve Fîh-i Mâ-Fîh'tir. Mesnevi, kafiyeli ikişer mısradan oluşan nazım şekline verilen addır. Kökeni Fars Edebiyatı'ndan gelmektedir. Mevlana'nın Mesnevi eseri altı ciltten oluşur.
Hayriyye XVII. yüzyıl divan şairlerinden Nâbî (ö. 1124/1712) tarafından kaleme alınmış bir mesnevidir. Asıl ismi Hayrî-nâme olan mesnevi 1113/1701 tarihinde Halep'te yazılmıştır. Nâbî bu eseri oğlu Ebülhayr Mehmed Çelebi'ye hitaben yazmıştır.
Sâkî-nâme veya Heft-câm ile Beng ü Bade adlı mesnevilerin Fuzûlî'ye ait olduğu kesin olarak bilinmektedir. Konusu meyveler arasında geçen bir münazara olan Sohbetiİ'l-esmâr adlı mesnevinin, Fuzûlî'ye ait olup olmadığı tartışmalıda. Sâdıkî'nin sözünü ettiği Şâh u Gedâ adlı mesnevi ise3, bugüne kadar ele geçmemiştir.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin (ö. 672/1273) tasavvuf anlayışını içeren İslâm kültürünün en önemli eserlerinden biri. Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair.
Mevlanâ'nın, mesnevideki ve divan-ı kebirdeki şiirleri, mecalis-i seb'a fih-i mafih ve mektubattaki nesir yazılan hep farsça idi.
Hz. Mevlâna'nın ney sembolüyle anlattığı şey, aslında insânın Âdem-beşer-insân aşamalarından geçerek insân-ı kâmil olmasının hikayesidir. Kur'ân-ı Kerim,( ا elif)'le başlar. Mesnevî ( ب be) ile başlar.
Muhammed Celâleddîn-i Rumi kısaca bilinen adıyla Mevlânâ ( 30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda yaşamış Fars, Sünni Müslüman şair, fâkih, âlim, ilahiyatçı ve Sufi mutasavvıf.Kendisinin etkisi yalnızca bir ulusla veya etnik kimlikle sınırlı kalmayarak pek çok farklı millete ulaştı; manevi mirası İranlılar, ...
Eserlerini çoğunlukla Farsça yazmış fakat nadir de olsa bazen Türkçe, Arapça ve Yunanca da kullanmıştır.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Mevlevî silsilenâmesinde tarikatın pîri olarak sayılmaktadır.
Eflâkî suikastçıların içinde Mevlânâ'nın oğlu Alâeddin'in de olduğunu, bu sebeple diğerleri gibi onun da bir belâya uğrayıp öldüğünü ve Mevlânâ'nın oğlunun cenazesine katılmadığını belirtir.
Onun kendisine ait olmadığı tespit edilen bazı şiirlerden hareketle veya kendisine ait olan bazı şiirlerinin zorlamalı bazı yorumlarından yola çıkılarak kendisinin gulat-ı şiadan, yani aşırı bir şiî olduğu iddia edilebilmiştir.
Mevlânâ Müzesi, Konya'da bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılır. Yeşil Kubbe yani Mevlana'nın türbesi dört kalın sütun (fil ayağı) üzerine yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri