Ticari firma olarak anonim şirket, limited şirket, gerçek/şahıs şirketi statüsünde bulunan ve e-fatura kullanmak isteyen herkes elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir. İster şahıs ister sermaye şirketi olsun bir ciro ya da fatura kesim sınırlaması olmaksızın e-faturaya geçiş yapılabilir.
Bu yazımızda e-fatura hakkında derlediğimiz bilgileri sizinle paylaşıyoruz. E-Fatura vermekle mükellef işletmeler şunlardır: 2022 ve daha sonraki dönemler için brüt satış hasılatı en az 3 milyon TL olan vergi mükellefleri e-faturaya geçmek zorundadır.
e-Ticaret Yapanlara e-Fatura Zorunluluğu Var Mı? Evet, 2023 geçiş şartları kapsamında yıllık cirosu üç milyonun üzerinde olan firmalar e-Fatura'ya geçmelidir. Cirosu 3 milyonun altında olanlar ise gönüllü olarak e-Fatura geçişlerini tamamlayabilir.
İşte yayınlanan yeni tebliğde e-Belge sistemlerine geçiş için şartlar: 30 Aralık 2022'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre; 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024'e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
2024 yılı itibarıyla, belirli bir ciro sınırının üzerindeki tüm firmalar e-faturaya geçmek zorunda olacak. Bu sınır, 2022 ve 2023 yıllarında 3 milyon TL olarak belirlendi.
İlgili 25 soru bulundu
2022 yılı 1 Temmuz itibarıyla, tüm oteller ile cirosu 1 milyon TL yi geçen tüm oto galericiler, emlakçılar, müteahhitler ve e-ticaretçiler de E-Fatura sektörel zorunluluk kapsamına girdi.
Önceki yıllarda kademeli olarak önce 5 milyon TL'ye, sonra da 4 Milyon TL'ye düşürülen limit, 2022 ve 2023 için 3 milyon TL olarak belirlenmişti. Yayımlanan tebliğ sonrası bu tutar değişmedi ve 2024 yılı için de e-faturaya geçiş için ciro limiti 3 milyon TL olarak belirlendi.
İsteyen her firma e-Fatura'ya geçebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Fatura'ya geçme zorunluluğu kapsamında olmasanız bile gönüllü olarak e-Fatura'ya geçebilirsiniz. Özetle eğer gönüllü olarak e-Fatura kullanmak isteyen firmalar için herhangi bir ciro kısıtlaması bulunmamaktadır.
Evet, 6.900 TL üzerindeki satışlar için e-Arşiv Fatura kesmek zorunlu. Çünkü 2024 günlük fatura düzenleme limiti olan 6.900 TL, e-Arşiv Fatura kesme zorunluluğunun başladığı sınırı gösteriyor. Üstelik bu zorunluluk, e-Fatura kullanıcısı olmayan ve daha önce e-Arşiv Fatura kesmemiş olan kişileri de kapsıyor.
E-ticarette Fatura Düzenleme Zorunluluğu
Bunun yerine e-faturaya geçerek tüm süreçleri kolaylaştırmak mümkün. Ek olarak, GİB tarafından yayınlanan bildirge kapsamında 2022 yılı cirosu 1 milyon TL'yi aşan e-ticaret yapan işletmelerin e-fatura'ya geçmesi zorunludur.
Öncelikle cirosu 5 milyon TL üzeri olan şirketlerin 1 Temmuz 2020'den itibaren e-fatura kullanması zorunlu hale getirilmiştir. Bu limit, 1 Temmuz 2022 itibariyle ise 1 milyona, 1 Temmuz 2023 itibariyle ise 500 bine düşürülmüştür.
Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.
e-Fatura kullanmanın avantajları nelerdir? e-Fatura kullanımının bazı avantajları vardır. Bunlar arasında kağıt kullanımının azalması, iş süreçlerinin hızlanması, maliyet tasarrufu, faturaların kaybolma riskinin azalması ve kolay arşivleme gibi faktörler bulunur.
Bu süreden 7 günlük süreden sonra düzenlenen faturalar, hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır. yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Bir takvim yılı içinde her bir belge türüne ilişkin olarak kesilecek toplam ceza 1.100.000 TL'dir.
E-Fatura dijital ortamda oluşturulup alıcıya gönderilirken E-Arşiv Fatura hem online hem de kâğıda baskı olarak müşteriye gönderilebilir. Bununla birlikte müşteri kâğıda basılı fatura talebinde bulunursa E-Arşiv kullanıcıları faturanın çıktısını alıp üzerine kaşe ya da imza eklemeden müşteriye gönderebilir.
Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek e-arşiv faturaların, vergilerle birlikte toplam tutarının 6.900 TL'yi aşması durumunda, Aynı gün içerisinde vergi mükelleflerine düzenlenecek e-arşiv faturaların, vergiler dahil edilerek hesaplanan tutarı 6.900 TL'yi aşması durumunda uygulanır.
2020'de ve 2021 yılında yıllık cironuz bir milyon TL'yi aşmış ise 1 Temmuz 2022 yılında e-faturaya zorunlu olarak geçmeniz gerekiyor.
30 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 556 Genel Tebliğinde 2024 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 6.900 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2024 yılı tutarı 6.900 TL 'dir.
e-Belge zorunlu kullanım kapsamı genişletildi
Bu sınır her yıl güncellenmekle birlikte, 2023 yılı için 4.400 TL'dir. Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmeler için başlangıç tarihi 01 Temmuz 2023, aynı firmaların e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak kararlaştırıldı.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır.
Dönem brüt hasılatı 5 Milyon TL'den fazla olan mükellefler e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda oldukları için aynı zamanda e-defter uygulamasına da geçiş yapmak zorundadırlar.
e-Fatura, sadece e-fatura bünyesinde tanımlı olan kullanıcılar adına düzenlenmelidir. Bu nedenle sisteme kayıtlı olmayan bir mükellef adına e-fatura düzenlenmesi mümkün değildir.
e-Fatura mükellefi ne demek? e-Fatura mükellefi, yürürlükte bulunan kanunlar kapsamında e-fatura kullanması şartı taşıyan kişiler ve kurumlar anlamına gelir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen koşullarda fatura kesmesi gereken kişi ve kurumlar e-fatura mükellefi olarak adlandırılır.
e-Fatura Ücretli mi?/ e-Fatura Ücretsiz mi? Normal şartlar altında e-fatura kesme işlemi de tüm e-dönüşüm hizmetleri gibi ücretlidir.
Hayır, E fatura kullanmak için Özel entegratör kullanma şart koşulmamaktadır. Bu konu ile ilgili mali müşaviriniz ile iletişime geçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri