Alkollü içkilerde özellikle kırmızı şarapta var olan antioksidan maddelerin de kalp ve damarlara yararlı olduğu düşünülüyor.
California Üniversitesi'nin Gıda Teknolojisi Bölümü'yle Boston Tıp Fakültesi uzmanlarının katıldığı araştırmada bira içenlerin içmeyenlere göre yüzde 30-35 oranında daha az kalp krizi riskine yakalandıkları ortaya çıktı. Prof. Charlie Bamforth, "Şarabın yıllardan beri kalbe iyi geldiği söylenir.
Viski damar tıkanıklığını ve pıhtı olasılığını önlemek ile kalmıyor, felç ve kalp krizi riskinide en aza indiriyor. İçerdiği antioksidanlar, kolesterolün damarlarınızı tıkamasını engelliyor, hatta iyi kolesterolünüze olumlu etkide bulunarak artmasını sağlıyor.
Kalori değeri yüksek olan alkol, kolesterol dengesini bozar, tansiyon değerlerinde artışa neden olur. Bu da kalp hastalığı olan kişilerde genel durumu bozar. Özellikle kalp büyümesi veya kalp yetersizliği sorununuz varsa alkolden mutlaka uzak durmalısınız.
Hipertansiyon, kalp ritim problemi, kalp büyümesi, kalp kasında kasılma bozukluğu, kalp yetmezliği olan hastaların kesinlikle alkol tüketmemesi gerekir. Sık ve fazla miktarda tüketilen alkolün bazı kişilerde kalp kasına doğrudan olumsuz etkisi vardır. Kalp büyümesiyle beraber kalp yetmezliğine sebep olur.
İlgili 35 soru bulundu
Britanya'da yapılan bir araştırmada şarabın sağlığa faydalı tek içki olduğu, makul ölçülerde içki tüketmenin ölüm riskini azaltabileceğine ilişkin çalışmaların yanıltıcı olduğu sonucuna varıldı.
Az miktarda alkol kullanımının özellikle kalp-damar hastalıklarına iyi geldiğine dair inanışlar vardır. Alkol kullanımının kap-damar hastalıkları üzerine olumlu etkilerinin olduğuna dair bir çalışma bulunmamaktadır.
Birden fazla araştırmaya göre, günde bir bardak viski içmek, kalp hastalığı ve kalp yetmezliği riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Harvard tarafından yapılan bir araştırmaya göre, makul miktarda alkol kanınızdaki “iyi kolesterol” miktarını yükseltir. Bu, kalp hastalığına karşı doğal bir korumadır.
Kırmızı şarabın yapıldığı kırmızı üzümlerde de bol miktarda polifenol bulunmakta. Bu da kırmızı şaraptaki alkolün kanı inceltici etkisi dışında, içerdiği polifenoller nedeniyle de kalbe yararlı olduğunu gösteriyor.
Günde 2 kadehten fazla içki içenlerde yüksek tansiyon, içmeyenlere göre 2 kat daha fazla. Yüksek dozda alkol, kalp kasını zayıflatıp kalp yetmezliği ve ölümlere yol açıyor. Bir oturuşta 4-5 kadeh veya daha fazla içenlerde inme riskine, ciddi kalp çarpıntılarına daha sık rastlanıyor.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir. Bu şekilde hesaplandığında alınan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur.
Ayrıca rakı ve bazı likörlerde bulunan anason; coumarin içerdiğinden pıhtılaşma ilaçlarının etkisi daha da artırabilir. Bu da pıhtılaşmanın ileri derecede bozulmasına ve kanamalara yol açabilir.
Hangi içkilerin tansiyon üzerinde etkili olduğunu da araştıran uzmanlar, bira dahil tüm içkilerin fazla alınmasının yüksek tansiyonu artırdığını, özellikle biranın az miktarda tüketilmesinin yüksek tansiyonu düşürücü etki yarattığını belirlediler.
Alkol alımı kalp hızı ve kan basıncında geçici bir artışa neden olabilir. Uzun vadede ise sürekli yükselen bir kalp atış hızına, yüksek tansiyona, kalp kasının zayıflamasına ve düzensiz kalp atışlarına yol açabilir. Bunların tümü alkole bağlı kalp krizi ve felç riskini artıran nedenlerdir.
ikisini de yapar. ortalama seviyelerde alındığında vazodilatör olur yani damarları gevşetir ve açar ancak daha yüksek seviyelerde vazokonstriktöre dönüşür yani damarları büzer ve küçültür. bu yüzden alkol almış insanların yüzleri kızarır, çünkü damarlar genişleyerek yüze daha fazla kan gitmesine müsaade eder.
Araştırmaya göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor, zarar vermediği gibi kalp krizi riskini de azaltıyor.
Çikolata: Çikolatanın içeriğindeki polifenol isimli flavonoidlerin kan basıncını düşürdüğü, pıhtılaşmayı önlediği, kalp damar sağlığını olumlu etkilediğine dair araştırma sonuçları bulunmaktadır. Üstelik çikolata, endorfin salgılamasına yol açarak kişinin kendini rahat ve mutlu hissetmesine de yardımcı olur.
Biranın da bir miktar polifenol içerdiği ancak bunun beyaz şaraptakine eşdeğer miktarda, yani kırmızı şaraptakinden daha az olduğu belirtiliyor. Yani az miktarda içildiği takdirde bu içkiler yararlı olabilir. Sonuç: Kırmızı şarap biraya göre çok daha yararlı.
Araştırmalara göre, çikolata flavonoidler (prosyanidin) denilen antioksidan maddeler içeriyor ve bunlar LDL kolesterol adını verdiğimiz kötü kolesterolün damar sertliği yapmasını önleyebiliyor. Bu nedenle uzmanlar çikolata yiyecekseniz kalp sağlığı açısından siyah (bitter) çikolatayı tercih etmenizi öneriyor.
Doğru bir şekilde tüketildiğinde sağlık için çok faydalı bir içkidir. Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalara göre rakı kalp çarpıntılarına, mide hazımsızlık problemlerine, nefes darlığına ve öksürük gibi birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili bir içkidir.
İçerdiği resveratrol ve catechin nedeniyle antioksidan özelliği olan kırmızı şarap, damar duvarını korur ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur.
Araştırmada hiç içmeyenlere kıyasla, haftada 105 grama kadar alkol tüketmenin halihazırda kalp rahatsızlığı olanları yeniden kalp krizi geçirme, inme ve angina (atardamarların daralmasından kanaklanan göğüs ağrıları) gibi ihtimallerden koruduğu görüldü.
Alkol alan kişilerde, alkol dozu ve bireyin toleransına göre güçlü kalp atımı, nabız yükselmesine bağlı olarak gece çarpıntı nedeniye uyumada zorluk veya uykudan çarpıntı ile uyanma olabilir. Bu durumlar genellikle vücudun oluşturduğu reflekslerden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri