Malzeme türlerine göre ayrı olarak biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, metal atıklar için gri, plastik atıklar için sarı renkli geri dönüşüm kutuları kullanılabilir.
GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLEN MADDELER NELERDİR? Kâğıt, metal, motor yağları, cam, karton, alüminyum, strafor, yeşil atık, ahşap, plastik pil, tüm bunlar bilinen ve en çok geri dönüştürülebilen maddelerdir. Ancak yeniden kullanım için tüm malzemeleri çıkarılabilen elektronik cihazlar da geri dönüşümün bir parçasıdır.
Kağıt, Karton, plastik, metal, kompozit atıklarınızı mavi renkli Ambalaj Atık Kutularına atabilir, binlerce ağaç kurtarabilir, tonlarca petrol tasarruf edebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Plastiklerin geri dönüşümünde ilk ilişkilendirilen atık türleri genellikle; plastik su şişeleri, gıda kutuları, poşetler, kozmetik şişeleri ve benzerleri olacaktır. Bu ve benzeri ürünler geri dönüşüm tesislerinde tekrar tekrar geri dönüştürülerek, yeniden kullanıma kazandırılabilir.
Bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılır.
Plastik çöplerin kutu rengi sarıdır. Sarı çöp kutularına atabileceklerimiz arasında plastik şişe, plastik temizlik şişesi, yoğurt kabı gibi plastik kutular, plastik kapaklar, plastik çiçek saksıları, plastik torbalar bulunur. Ayakkabı, oyuncak, cam ya da tekstil ürünleri bu kutulara atılmamalıdır.
Ofislerde kağıt, cam, plastik, metal ve genel çöp için ayrı kutular bulunabiliyor. Evlerde ise 5 farklı kutu bulundurmak zor olacağından çöpünüzü geri dönüşüm ve genel çöp olarak ikiye ayırıp cam, metal ve plastik atıklarınızı aynı geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.
Geri dönüşüm, kullanılmış ve bir daha kullanılmayacak olan maddelerin tekrar işlenmesi ve tüketici ile yeniden buluşmasına verilen isimdir. Geri dönüşüm maddelerini; plastik şişeler, araba lastikleri, kırık cam parçaları, meral parçalar ve özetle tüm kullanım ömrünü doldurmuş maddeler olarak verebiliriz.
Gaita, idrar, balgam kapları ve bunlarla bulaşmış eşyalar. Bulaşıcı hastalığı olan hastaların odalarından çıkan atıklar, hasta ile temas etmiş yemek atıkları Kontamine araç ve gereçler (tüm kesiciler, enjektör, bisturi, sonda, sargı, bandaj ampuller vb) Kan ve kan ürünleri.
Tıbbi Atık Kutusu Nedir? Tıbbi Atık Kutusu genel olarak sağlık kuruluşlarından kaynaklanan enfeksiyöz atıklar, patolojik atıklar ve kesici-delici atıkların atıldığı kutulardır.
Kâğıt geri dönüşüm kutusu mavi renktedir. Cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı renk dönüşüm çöp kovası kullanılır.
Bunun dışında mektup zarfları, post it kağıtları, gazete, dergi, broşür, el ilanı, koliler, mukavva kartonlar, süt ve meyve suyu kartonları gibi tüm karton kutular, sert kapaklı olmayan kitaplar, fişler ve faturalar ile yumurta kutuları genel olarak kağıt geri dönüşüm kutusuna atılabilir.
Kalemler, Kurşun Kalemler ve İşaretleyiciler için Atık Kutularından biri. Kalemlerinizi diğer ofis atıklarıyla birlikte geri dönüştürmek istiyorsanız, hepsini Ofis Malzemeleri Sıfır Atık Kutusu'nda birleştirebilirsiniz.
Sarı- Plastik atıklar: Pet şişeler, şişe kapakları, plastikten üretilmiş her tür kutu ve kap. Boya ve kimyasal maddelerin ya da margarinlerin konulduğu kaplar ise istisna sayılıyor. Gri- Metal atıklar: İçecek kutuları ve konserveler bu kutulara gidiyor. Gitmeyenlerse deodorant gibi basınçlı kutular, sprey kutular.
Lütfen unutmayın: Çok eski / lekelenmiş kâğıt atıklar, örneğin kâğıttan yapılmış yiyecek paketleri, siyah çöp kutusuna, meyve suyu ve süt kutuları ve Tetra paketleri sarı çöp poşetine ve sarı çöp kutusuna atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri