Türkiye, Rusya ile imzalanan anlaşma çerçevesinde 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunu 2024 yılına erteledi.
kamu kuruluşu olan BOTAŞ'ın Gazprom Şirketi dâhil olmak üzere herhangi bir ülke veya şirkete satılması/devredilmesi iddialarının gerçeklikle uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır.
Türkiye, Bulgaristan ile ocakta 13 yıl süreyle yıllık 1,5 milyar metreküp doğalgaz ihracatı yapmak üzere anlaşma imzalamıştı.
Rusya'da son dış borç verileri açıklandı. Merkez Bankası'nın verilerine göre, Rusya'nın dış borcu bu senenin ilk çeyreğinde 16,2 milyar dolar artarak 529,7 milyar dolara ulaştı.
İthalat. İthalata bağlılık oranı %93,6 olarak gerçekleşmiştir. Bazı ülkelerin Türkiye'nin 2015 petrol ithalatı içindeki oranı şöyledir; Irak %29, Rusya %18, İran %14, (Mayıs 2019 %0) Hindistan %8, Suudi Arabistan %6,5, İsrail %4,5, İtalya %4, Yunanistan %3,5.
İlgili 24 soru bulundu
Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi, Rusya'dan doğalgazı Türkiye'den daha ucuza aldığı halde, Türkiye'den daha pahalı olarak tüketiciye satıyor.” BOTAŞ'ın açıkladığı güncel verilere göre, 2018 yılında Türkiye'de tüketilen doğalgaz miktarı yaklaşık 50 milyar metreküp.
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
2023 Temmuz sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 210,0 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
BOTAŞ Türkiye Varlık Fonu Portföyünde yer alan bir kamu iktisadi teşebbüsüdür. 1974 yılında kurulan BOTAŞ, 1995 yılında Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak yapılandırılmış olup 24 Ocak 2017 itibari ile Türkiye Varlık Fonu bünyesine katılmıştır.
Rus Rublesine ait 6 birim "kapik" ismi verilen madeni para vardır bunlar 1, 2, 5, 10, 25, 50 kapiktir. Yine Rus Rublesine ait 7 birim banknot para vardır bunlar ise 5, 10, 50, 100, 500, 1000, 5000 Rubledir.
Türkiye'de aktif doğal gaz kullanan nüfus yaklaşık 54,8 milyondur. Son 3 yıllık dönemde aktif kullanıcı sayısı 17 milyon (%15 artış) artmıştır. 2016 yılında ülke nüfusunun %54'ü doğal gazı aktif şekilde kullanırken, genişleme yatırımları ile 2020 yıl sonu itibariyle nüfusun %66'sı doğal gaz kullanır hale gelmiştir.
Türkiye genelinde konutlarda hane başı ortalama tüketim ise 2020'de 964 metreküp olarak hesaplandı. Konutlarda en fazla hane başı birim tüketimin gerçekleştiği il 1484 metreküple Hakkari olurken Ardahan, Kars, Ağrı ve Erzurum en yüksek tüketimin görüldüğü ilk 5 il arasında yer aldı.
Azerbaycan - Türkiye (Şah Deniz I) Doğal Gaz Boru Hattı
Azerbaycan Doğal Gaz Boru Hattı, Horasan yakınlarında Doğu Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı ile birleşmekte ve birleşen hat vasıtasıyla doğal gaz, yurdumuzun batı bölgelerine taşınmaktadır.
Hayır, bir kamu kuruluşudur. BOTAŞ, 233 Sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi, özel hukuk hükümlerine göre kurulmuş, anonim şirket statüsünde bir Kamu İktisadi Teşebbüsüdür.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi'nde üretilecek petrolü emniyetli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir şekilde Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Ceyhan'a taşımak ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırmak üzere inşa edilmiş bir boru hattıdır.
Kuruluşumuz yüzde yüz kamu sermayeli bir Kamu İktisadi Teşebbüsüdür. Halka açık bir şirket olmadığından herhangi bir hisse satışı da söz konusu değildir.
Bu kurum aktif olarak petrol ve doğal gaz boru hattı yapımı ve bunun işletmeciliği, doğal gaz ve LNG depolama ve bunların ticareti, LNG ve FSRU terminali işletmeciliği, liman hizmetleri ve uluslararası doğal gaz taşıma projeleri alanları üzerinde faaliyet göstermektedir.
Ülke böylece yıllardır dünya geneli milli gelire oranla borçluluk sıralamasında ilk sırada yer alan Japonya'nın da önüne geçti. Sudan'ın ardından yüzde 159 ile Cabo Verde ikinci sırada yer alırken, yüzde 152'yle Eritre üçüncü, yüzde 134 ile Butan dördüncü sırada bulunuyor.
Merkez Bankası verilerinden yapılan hesaplamalara göre, ağustos ayı itibariyle Türk özel sektörünün uzun vadeli en fazla kredi borcunun bulunduğu ülke 21,6 milyar dolarla İngiltere olurken, ikinci sırada 17,8 milyar dolarla Almanya, üçüncü sırada ise 17 milyar dolarla ABD yer aldı.
Dünya Bankası raporuna göre, düşük ve orta gelirli 120 ülke arasında Türkiye, en çok dış borcu olan 6. ülke oldu. Türkiye, borcun milli gelire oranında Arjantin'in ardından 2. sırada yer aldı.
Peki doğalgaz hangi illerde ucuz olacak? Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır veya Sivas gibi doğalgazın tüketim miktarının çok olduğu soğuk illerde daha ucuz olurken Antalya, İzmir veya Adana gibi kış şartlarının daha hafif geçtiği illerde kademeli olarak artacak.
Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
Mammadov'un verdiği bilgiye göre, Türkiye, şu anda doğalgazın bin metrekübünü 330 dolardan alıyor Azerbaycan'dan. Kısa bir süre öncesine kadar bu rakam bin m3 başına 120 dolardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri