İkamet izni Türkiye'de kalmak isteyen yabancılara verilen izin belgesidir. Ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların, e-ikamet sistemi üzerinden, şartlarını taşıdığını düşündüğü ikamet izni türüne müracaatta bulunmaları zorunludur.
Oturma izni, ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan (90) günden fazla Türkiye'de kalacak olan her yabancı uyruklu kişi için, yabancının bulunduğu yerdeki İl Göç İdaresi'nden alınması gereken, yabancının Türkiye'de kalabileceği süreyi belirleyen hukuki belgedir.
Artı olarak E-ikamet harç bedelleri ve kart ücretleri de mevcut. Harç bedelleri genellikle kalacağınız süreye ve ülkenize göre değişim göstermektedir. Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 1.500 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir.
Türkiye' de evli olan bir yabancı da yapılan evliliğin türk makamları tarafından da onaylanmış olması şartı aranmaktadır. Bir Türk vatandaşı ile evli olan kişiye 3 yıllık bir ikamet izni verilmektedir . İlk müracaat sırasında bir ikamet beyannamesi formu doldurulması istenir.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Fakat yabancı kişinin ikamet izni yoksa veya vize süresi içinde değilse yine de diğer belgelerin hazır olması koşulu ile resmi evlilik yapılabilmektedir.
Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir. Ancak bu süreden daha fazla kalmak isteyen yabancıların kalış amaçlarına göre ikamet tezkeresi almaları zorunludur.
Kısa dönem ikamet izni ilk başvuruda sabıka kağıdı gerekli değildir, uzatma başvurularında sabıka kağıdı zorunludur. Bazı durumlarda GÖÇ idaresi hayatınızı devam ettirecek paranızın olup olmadığını anlamak için minimum 6000 dolar bulunan bir Türk banka hesabı isteyebilir.
Tapu amaçlı ikamet izni alabilmek için İstanbul Ankara Bursa İzmir Antalya gibi 30 büyük şehirde en az 75 bin dolar küçük şehirlerde ise en az 50 bin dolar değerinde bir konut satın almanız gerekiyor.
Yabancılar, Türkiye içinden veya dışından oturma izni başvurusunda bulunabileceklerdir. Oturma iznine ilişkin başvuruyu ikamet edecek kişi bizzat yapabilmekle beraber vekili de bu hususa ilişkin başvuru yapabilecektir. Oturma izni için avukat tutulabilir.
İkamet izni başvuruları sonuçlanma süresi kanunen 90 gündür. Bu sürenin uzaması durumunda bilgilendirme yapılmaktadır.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Yurtdışından Çalışma İzni Başvurusu
Geçerli bir ikamet izni olmayan veya yurt dışında yaşayan yabancılar için; vatandaşı olduğu veya ikamet ettiği ülkedeki Türk konsoloslukları üzerinden çalışma izni başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Meskeni Bulunan Yabancılar İçin Gerekli Belgeler
Gayrimenkulle oturum izni almanın ilk adımı mesken edinmektir. Meskeni olanlar, bulundukları kentin şartlarına tabidir. Büyük şehirlerde 75.000 Dolar, küçük şehirlerde 50.000 Dolar alt sınırdır. Tapuyla gayrimenkul değeri belgelenmelidir.
Oturma izni alma işlemleri online sistem üzerinden yapılmaktadır. Göç idaresinin online sitesi üzerinden e-ikamet aracılığı ile oturma izni başvuru yapılabilmektedir. Başvuruyu gerçekleştirmek için e-ikamet sayfasında bulunan “İlk Kez İkamet İzni Başvurusu Yapıyorum” butonu kullanılmalıdır.
Oturum izni uzatma hususuyla Göç İdaresi ilgilenmektedir. Yani oturum izni uzatma talebiniz konusunda online olarak bulunduğunuz yere bağlı İl Göç İdaresi'ne başvuru yapmanız gerekmektedir. Oturum izni uzatma konusunda yetkili mercii başvuruda bulunacak kişiden çeşitli evraklar talep edilmektedir.
Aile ikamet izni başvurusu yabancının ikamet etmekte olduğu ildeki İl Göç İdaresi'ne online sistem üzerinden bilgilerin girilmesi sonucu yapılan kayıt formu ve randevu ile yapılır. Başvurular yabancının kendisi tarafından yapılabildiği gibi aracı kurumlar ve 3. Şahıslar tarafından da yapılabilir.
Kaçak durumuna düşen yabancıların ikamet izni harcına ek olarak ceza ücreti de ödemesi gerekmektedir. Söz konusu ceza yıllık ikamet izni harcının 2 katı olarak hesaplanmaktadır. Bazı ülke uyruklu yabancıların kaçak durumunda hesaplanan bu ücrete ek olarak vize harcı ödemeleri de istenmektedir.
Süresiz oturum izni, yerleşim izni olarak da bilinir. Bu çeşit bir izin size, oturum izninizi düzenli olarak uzatmanıza gerek kalmadan Almanya'da ikamet etme olanağı sağlar. Ayrıca süresiz oturum sayesinde hiçbir kısıtlama olmaksızın çalışma izniniz de olur.
Türkiye'de oturum izni almak isteyen yabancılar, daha önceki tarihlerde, kira sözleşmesi ile ikamet izni başvurusu yapabiliyorlardı. Ancak Temmuz 2022 itibariyle yabancı vatandaşlara, Türkiye'de ev kiralama yoluyla ikamet izni verilmesi kaldırıldı.
Yabancıların evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma şartları 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanununun 16. maddesine göre düzenlenmiştir. Bir yabancının bir Türk vatandaşı ile evlenmesi yabancı kişiye kendiliğinden Türk Vatandaşlığı kazandırmaz.
Türk Evlilik Yasası ve yönetmeliklerine göre, bir Türk vatandaşı ile farklı milletlerden karşı cins bir yabancı veya iki farklı cins yabancı birbirleriyle evlenebilir ve bu işlem sadece yetkili Türk makamları tarafından yapılmaktadır.
Meşhuratlı Vize ile Deport Kaldırma
Deport edilmiş bir kimsenin evlilik, eğitim – araştırma ve çalışma – tedavi gibi nedenlerle meşhuratlı vize alması halinde Türkiye'ye girişi serbesttir. Bu tür vizenin alınabilmesi için yabancının bahse konu halleri kanıtlar evrak ibraz etmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri