Santraller, ağırlıklı olarak Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Zonguldak, Sivas ve Şırnak'ta yer alıyor.
2016 yılı Mayıs ayına ait verilere göre Türkiye'de 367 adet lisanslı termik santral bulunmaktadır [9]. Bu işletmelerin kullanılan yakıta göre dağılımı Tablo 1'de verilmiştir.
Türkiye'nin Milli Enerji Üretimi
Yatağan Termik Santrali Muğla ilinin 26 km kuzeyinde bulunan Yatağan ilçesine 3 km uzaklıkta, 1.163.000 m2 lik alan üzerinde kurulu Türkiye'nin on birinci büyük termik santralidir.
Termik santraller, üretilen elektrik enerjisinin maliyetini daha fazla artırmamak için kullanılan yakıtın bulunduğu yerin yakınına kurulur. Santralin kurulacağı yere yakın, büyük su kaynağının da bulunması gerekir. Çünkü buhar elde etmek için çok fazla suya ihtiyaç vardır.
Dünya çapında en fazla kömürlü termik santrali bulunan ülke ise Çin'dir. Çin'i Hindistan, ABD ve Japonya takip eder. Çin'de bulunan Tuoketuo Elektrik Santrali, 6,7 GW ile dünyanın en büyük aktif kömürlü termik santralidir.
İlgili 35 soru bulundu
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur.
Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Türbinden geçen buhar Rankine çevrimi denilen yöntemle bir yüzey yoğunlaştırıcıda yoğunlaştırılırak geri suya dönüştürülür.
Bandırma Doğalgaz Termik Santrali Balıkesir'in Bandırma ilçesindedir. Enerjisa Elektrik firmasına ait santral 936,18 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 21. Balıkesir'in ise en büyük enerji santralidir.
Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde, 2008'de 4 milyar 198 milyon 350 bin KW/h elektrik üretildiği bildirildi. 1984 yılında fiili olarak elektrik üretimine başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 24 yıllık süre içerisinde yaklaşık 102 milyar KW/h elektrik enerjisi üreterek, ülke ekonomisine önemli katkı sağladı.
Alman Otto Gold Firması tarafından 1966-1982 yılları arasında toplam uzunluğu 110.438 metre olan 745 adet sondaj yapılmıştır. Santralin yapımı 1975 yılında başlamış, 1987'de hizmete açılmıştır. Havza, Afşin'in kuzeydoğusunda yer almakta ve 120 km2lik alanı kaplamaktadır.
sahip iki adet termik santralde yıllık 12.5 milyon mw elektrik üretimi yapılmaktadır. 2016 sonbaharında faaliyete geçmesi planlanan yeni santralle birlikte yörenin 3.090 mw kurulu gücü ile yıllık 20 milyon mw'a yakın elektrik üretilmesi planlanmaktadır.
Türkiye'de çalışmakta olan toplam 32 adet jeotermal enerji santrali bulunur. Santrallerin kurulu olduğu iller ve santral sayıları şöyledir: Aydın (20), Denizli(5), Manisa(5), Çanakkale (2). Ayrıca; Aydın'da 4, Manisa'da 2, Denizli'de 1 adet jeotermal santral kurma çalışmaları devam etmektedir.
Çelikler Enerji firmasına ait santral 1.355 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük Linyit Termik Santrali'dir.
Yanan kömürlerin yarattığı gaz ile hava kirliliği artarak asit yağmurlarının görülme olasılığını arttıracaktır. Aşırı sülfür ve kükürtlü bileşikler yüzünden nefes almak zorlaşacaktır. Termik santral olan bölgelerde KOA, astım gibi solunum yolu hastalıklarının yanında kanserin görülme sıklığı artmaktadır.
Termik elektrik güç santralında yakıttaki kimyasal enerji önce kazanda ısı enerjisine çevrilerek buhara verilir. Daha sonra bu buhardaki ısı enerjisi türbinde mekanik enerjiye ve arkasından generatörde elektrik enerjisine çevrilir.
Osmanlı döneminde, elektrik İstanbul'a 1912 yılında gelmesine rağmen Uşak İli 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri olmuştur.
Nükleer santrallerin kapasite faktörü % 90 iken, yenilenebilirin % 30-40 civarındadır. Nükleer santrallerin işletme ömrü 60 yıl iken bu, rüzgar ve güneşte 20-25 yıl civarındadır.
Ülkemizin ikinci nükleer reaktörü için aday olan Sinop ili İnceburun mevkiindeki sahanın bir nükleer santral kurmaya uygun olduğunu göstermeye yönelik çalışmalar 2012 yılında başlamıştır.
Rosatom, 'Sinop Nükleer Güç Santrali' projesini duyurdu: Teknik açıdan Akkuyu'nun kardeşi olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri