İşlemcinin aşırı ısınmasında gerekli soğutma sistemlerini kullanmamak işlemcinin yanmasına sebep olur. İşlemcinin yanması aslında çok zor bir durumdur. Bunun sebebi ise, işlemci üretici markaların işlemcilerini yüksek ısılara dayanıklı olacak şekilde dizayn ederler.
Bir işlemci yandığında, yapacak hiçbir şey yoktur. Transistörler gözle görülemeyecek kadar küçük olduklarından dolayı tamir işlemi de yapılamaz. Böyle bir durumda işlemciniz çöp olacaktır.
İşlemciler bakımları yapılmadığında bozulan bileşenlerden biridir. Belirli aralıklar ile temizlenmesi ve bakımlarının yapılması gerekiyor. İşlemciler bilgisayar teknolojilerinin en önemli bileşenlerinden biridir. İşlemciler diğer bilgisayar teknolojilerinde olduğu gibi bakıma ve temizliğe ihtiyaç duyarlar.
99 Dereceden sonra işlemci yanar.. Tabii Normal durumlarda AMD işlemcilerinin 99 dereceyi bulması imkansızdır.. AMD'nin resmi olarak açıkladığı 99 derece değildir.
Hiçbir şey olmaz. İşlemci de yıpranma diye bir olay yoktur. İşlemcin zaten 95 dereceye çıktığında kendini otomatik kapatacak şekilde ayarlanmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Bunun sebebi ise işlemcinin içerisinde yer alan transistörlerden kaynaklıdır. Transistörler, çalışma sırasında iken dışarıya sıcaklık yayarlar. İşlemci içerisinde yer alan milyonlarca transistör bir araya geldiğinde ortaya çok yüksek bir sıcaklık çıkmış oluyor.
Özet olarak, eğer bilgisayarınızda bulunan işlemci veya ekran kartı ideal sıcaklıkların üstünde uzun süreler çalışırsa kalıcı hasar meydana gelir. Eğer sıcaklık, kalıcı hasara sebebiyet vermeyecek kadar kısa süreler boyunca geçerli olursa da ani performans düşüşleri yaşarsınız.
İşlemci (CPU) Aşırı Isınma Durumunda Hasar Görür mü? Bu soruya hayır denilebilir. Çünkü işlemci hiçbir şekilde sisteminiz bir işlemcinin hasar görecek kadar ısınmasına izin vermez. Gerçek saat diliminde çalışan bir işlemci ki genellikle masaüstü bilgisayarlarda ısınma problemi yaşanmaz.
İşlemciniz yüksek derecelerde kullanıldığı için işlemcinizin üzerinden bulunan termal macun erimiş olmalıdır. İşlemcinizin termal macununu yeniledikten sonra sıcaklık sorununuz geçecektir.
70 derece sıcaklığı tutuyor olması sıvı soğutma işini yapıyor demektir bence. UV yaparsanız daha düşük sıcaklık görebilirsiniz ancak kararsız bir ayar haline de gelebiliyor yeteri kadar voltaj olmayınca. Manuel OC ile voltaj düşürme çok iyi ayarlanmalı yapacak olursanız.
İşlemcinin kendisini temizlemek için, özel bir temizleyici sprey kullanabilirsiniz. Ancak, bu spreyi dikkatli bir şekilde kullanmalı ve işlemcinin üzerinde kalıntı bırakmamalısınız. Son olarak, fanı yerine takın ve bilgisayarınızı tekrar çalıştırın.
Bozuksa pc açılmaz ya da sorun yaşatır zaten.
Genel olarak işlemciler, 75 derecenin altında daha güvenli çalışırlar. Bu seviyenin üstü ise riskli bölgeye girer. Her ne kadar işlemci üreticileri 95 derecelere kadar çalışma sıcaklığı garantisi sunuyor olsa da ideal sıcaklık değeri her zaman 75 derecenin altında olmalı.
Core Temp, işlemci sıcaklığı ölçme için geliştirilen ücretsiz ve basit bir programdır. Core Temp az yer kaplar ve birçok kullanışlı özelliğe sahiptir. Core Temp'i kullanmak için birkaç adım gereklidir. Core Temp'i indirip, kurulumu tamamladıktan sonra hemen açarak CPU sıcaklığını görebilirsiniz.
İşlemcinin ana teknolojisine baktığımızda transistörler iş yaparken etraflarına belirli sıcaklıklar yayarlar. Performans içeriği yüksek olan işlemciler düşük performanslı işlemcilere göre çok daha fazla sıcaklık yayabiliyorlar. Bu aşamada işlemcinin ısınması yukarıda belirttiğim gibi normal bir durumdur.
O işlemcinin 240MM lik bir AIO ile birlikte boştaki sıcaklığın 45-55 dereceler arasında olması, 100% yük altında ise 75-85 dereceleri görmesi normal.
100 derece gibi rakamlarda işlemcinin çalışması mümkün değildir, büyük ihtimal yazılımda hata var. Siz yine de termal macun değiştirip fanları temizleyebilirsiniz.
Windows güç seçeneklerinden veya bilgisayarınıza ait güç yönetimi yazılımından en yüksek soğutma seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Bu menü seçeneği bilgisayardan bilgisayara değişkenlik gösterir. Bazı bilgisayarlarda “aktif soğutma” ismiyle yer alırken, bazılarında ise “maksimum performans” olarak bulunabilir.
80 derece kötü bir değer değil. Limitlerde diyebiliriz problem yok.
Hiç normal değil. Soğutucu yerinden gevşemiş veya çıkmış olabilir,bir kontrol edin. Soğutucu'nun vidalarını iyice sıkın ve herşeyin düzgün olduğundan emin olup bir daha test edin.
Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız.
Oyunlarda ise CPU sıcaklığı 80'i sağlam render istediğinde ancak geçer. 90 dereceye vurduğu da oluyor çok zorlandığında. GPU ise oyunlarda 90'lara vurduğu olur ama oyunlarda genelde 70-80 derece civarında oynar.
RTX 3060 Ti'lar içerisinde uygun fiyatlı bir konumda olmasına rağmen 65 derece civarlarında çalışması yenilenen soğutma tasarımı için gerçekten güzel. Üstelik üst seviye dayanıklı ve hava akışı yüksek fanların kullanılması gerçekten güzel bir artı olmuş.
Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz. Bilgisayarın fazla ısınması da FPS değerinin düşmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri