Tam mükellef, dar mükellefe göre daha geniş bir vergilendirme alanına sahiptir. Örneğin, tam mükellefler hem yurt içinde hem de yurt dışında elde ettikleri gelirlerden dolayı vergiye tabi tutulan kurumlar ya da gerçek kişilerdir.
Kimler Tam Mükelleftir? Genel olarak, tam vergi mükellefi, yatırımlardan elde edilen gelirler, sermaye kazançları, serbest meslek kazançları ve diğer gelir kaynakları dahil olmak üzere tüm gelir kaynakları üzerinden vergilendirmeye tabi olan kişidir.
Türkiye'de herhangi bir iş merkezi bulunmayan ancak ülke sınırıları içerisinde kazanç sağlayan kişi ve kurumların da vergi verme yükümlülüğü vardır. Bu türden vergilendirmeye tabi olan kişi ve kurumlara dar mükellef denir.
Gelir üzerinden alınan vergilerde, yükümlünün egemenlik alanı içindeki ve dışındaki toplam gelirlerinin vergi- lendirilmesi “tam yükümlülük” (dünya çapında vergilendirme) olarak ifade edilmekte- dir20.
A) Türkiye'de yerleşmiş olan yabancı uyruklu kişiler tam mükelleftir. B) Belli ve geçici bir iş için Türkiye'de bulunan kişi, gelir vergisinin dar mükellefidir. mükelleftir. D) Türkiye'de sürekli olarak altı aydan daha az süreyle oturan gerçek kişiler dar mükellef sayılır.
İlgili 40 soru bulundu
Bir kişinin ikametgahının Türkiye içerisinde bulunması ve bir takvim yılı içerisinde yurt içerisinde devamlı olarak 6 aydan fazla bir süre oturanlar tam mükellef olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda, ülkeden geçici ayrılmalar bu süreyi herhangi bir şekilde etkilemiyor. Kişi, yine de tam mükellef olarak sayılıyor.
Tam mükellef; Gelir Vergisi Kanunu'na göre Türkiye'de ikamet eden kişiler ile yurt dışında Türk devleti adına çalışan kişi ve müesseselerdir. Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre; kanuni merkezi ya da iş merkezi Türkiye'de bulunan mükellefleri ifade etmektedir.
MADDE 3- (1) Tam mükellefiyet: Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanunî veya iş merkezi Türkiye'de bulunanlar, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilirler.
Dar Mükellefler, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yani ikametgâhı bulunmayan ve bir takvim yılı içinde devamlı olarak Türkiye'de altı aydan fazla oturmayan gerçek kişilerdir.
Fiili Yükümlü: Vergi yükünü gerçekte taşıyanlardır. Yansıma neticesinde vergi yüküne fiilen katlanmak zorunda olan kişi olarak tanımlanır. Örneğin, gümrük vergisini dışarıdan aldığı malı gümrüğe getiren ithalatçı öder. Yasaya göre mal ithal eden gümrük vergisi yükümlüsüdür.
Küçük esnaflar için yıllık brüt satış hasılatı 700.000 Türk lirasını (2023 yılı için) aşmayan perakende ticaret ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren mükellefler basit usulde vergilendirilebilir.
Vergi yükümlülüğü bulunmayan bu kişiler, ticari, zirai veya mesleki faaliyetlerinden dolayı gelir elde etme potansiyeli taşıdıkları için “potansiyel mükellef” olarak adlandırılır ve bu kod ile takip edilirler.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
Gelir vergisine tabi gelir elde eden gerçek kişi tam/dar mükellefler, aksine bir düzenleme olmadığı sürece yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar.
Tam mükellefiyette gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri ka zanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirken dar mükellefiyette Türkiye'de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.
Mükellefiyet Türleri
Gelir Vergisi Kanunu, gelir vergisi mükelleflerini Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilecek, tam mükellefler, ile; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançlar üzerinden vergilendirilecek, dar mükellefler, olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre bu vergide tarhiyatın muhatabı, gerçek kişilerdir. Dar mükellef bir kişinin Türkiye'de vergiye tabi bir gelir elde etmesi durumunda; kendisi, varsa daimi temsilcisi, daimi temsilcisi de yoksa kazanç veya iradı yabancı kişiye sağlayanlar tarhiyata muhatap olabilirler.
İslam dini, mükellef olan insanlardan bazı şeyleri yapmalarını, bazı şeyleri yapmamalarını istemiş, bazı şeyleri de yapıp yapmamakta onları serbest bırakmıştır. Böylece, dinin emrettiği şeyleri yapmak ve yasakladığı şeylerden sakınmakla yükümlü olan, ergenlik çağına gelmiş akıllı insana mükellef denir.
Dar mükelleflerin Türkiye'de elde etmiş oldukları kazançlar, kazancın niteliğine göre, yıllık veya özel beyanname vermek suretiyle veya kazancı sağlayanların kurumlar vergisi stopajı yapması suretiyle Türkiye'de vergilendirilir.
Yasal ve iş merkezlerinden her ikisi de Türkiye'de olmamasına rağmen ülke sınırları içerisinde gelir eden kişilerin kazançları üzerinden vergilendirme yapılır. Bu tür bir vergilendirmeye tabi tutulan kişilere de dar mükellef denir.
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak. Bu durumda 900 bine yakın esnaf bulunuyor. Teklife yeni eklenen maddeye göre çiftçilere ilave ödeme yapılacak.
Evlerde üretilen ürünleri, bir e-ticaret sitesi, online pazar yerleri veya sosyal medya üzerinden satan kişiler, evden çalışanlar için vergi mükellefiyeti muafiyetinden faydalanabilir.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri