Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
- Burnunuzdan 4 saniye uzunluğunda bir nefes alın ve içinizden sayın. - Nefesinizi 7 saniye boyunca tutun. - Ağzınızdan güçlü bir şekilde 8 saniye uzunluğuna nefes verin. - Bu döngüyü 4 kere tekrar edin.
Nefes Darlığını Azaltan Uyku Pozisyonu Önerileri
Başınızın altına bir iki yastık koyarak başınızı yükseltin. Bu esnada sırtınızı düz tutmaya çalışın. Rahatlayıp nefes alma tekniklerini uygulayabilirsiniz. Sırt üstü yatın.
Dil kökü veya yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandırılır.Uyku apnesi sırasında solunum çabası sürse de, bir süre sonra daha da artan bu çaba beyni uyarır ve hava yolu açılır.
İlgili 36 soru bulundu
Uyku apnesi problemi yaşayan kişilerin alanında uzman ve deneyimli kulak burun boğaz uzmanlarına başvurması gerekmektedir.
Uyku apnesi tedavisi için alanında tecrübeli bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Hastanelerin KBB polikliniklerine de başvurulabilmektedir. Doktorunuz öncelikle sağlık öykünüzü dinleyecek ve ayrıntılı bir fizik muayene uygulayacaktır.
Nefes darlığı; astım, KOAH gibi sadece solunum sisteminin bir yakınması olmayıp kalp hastalıklarında, kansızlık ve kan hastalıklarında, kas güçsüzlüğü ile seyreden nörolojik hastalıklarda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle nefes darlığı oluştuğunda zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.
Psikolojik nefes darlığı belirtileri genellikle nefes alıp vermede zorluk, hızlı ve yüzeyel nefes alma, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve hatta bayılma hissi gibi semptomları içerir. Bu belirtiler genellikle anksiyete veya stresle başa çıkmakta zorluk yaşayan kişilerde görülür.
Günde bir fincan papatya çayı ya da kuşburnu içmek göğüs ağrılarına ve nefes darlığına iyi gelir. Nefes açmak için düzenli aralıklarla nane çiğnemek de işe yarayabilir. Nanelerin taze olmasına özen gösterilmeli, yemeklerde ise kuru nane kullanılmalıdır.
ANİ GELİŞEN NEFES DARLIĞINA DİKKAT
Örneğin, ani gelişen nefes darlığına eşlik eden hırıltılı solunum astım ve kalp yetersizliğinin belirtisi olabilir. Çok hızlı gelişen nefes darlığı ve göğüs ağrısı durumunda yabancı cismin soluk borusuna kaçabileceği ya da kişinin kalp krizi geçirebildiğini bizlere haber vermektedir.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
Nefes darlığı istirahat halinde olursa bu ciddi bir sebep olduğunu gösterir. Ancak çoğu kalp ve damar rahatsızlığında efor gerektiren bir hareket yapılmadığında ve istirahat halindeyken şikayetlerde azalma ya da şikayetlerin ortadan kalkması görülebilir.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Üstelik tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor!
Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.
Psikolojik nefes darlığı yaşanması, genel olarak kişilerin kendilerini stresli hissettikleri anda ortaya çıkan bir sorun olmaktadır. Psikolojik olan nefes darlıkları sırasında, aynı zamanda çarpıntı gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkabilmektedir.
Panik atak yaşandığı sırada kalp atışları hızlanır, çarpıntı yaşanabilir. Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir.
Nefes nefese kalma, nefesin yetmemesi, düz bir yolda yürürken diğerleri kadar hızlı gidememe, aktif olma anında sık dinlenme ve soluklanma ihtiyacı duyma belirtileri arasındadır. Kişinin dinlenmesi sırasında derin derin nefes alma ihtiyacı hissetmesi, aniden göğsünün sıkışması da belirtiler arasındadır.
Nefes darlığı belirtilerinin altında, çoğu zaman kalbe bağlı hastalıklar yatar. Bu hastalıklar arasında en sık rastlananı ise kalp yetmezliği. Kalp damarlarının tıkanması, tıkanan damarın işlevini yitirmesi, kalp kasının iyi kasılamaması sonucunda kalp yetmezliği ve buna bağlı olarak nefes darlığı ortaya çıkıyor.
Nefes Darlığı (Dispne) Belirtileri
Dispne, nefes darlığı, göğüste sıkışma, hırıltı, öksürük ve yorgunluk ile karakterizedir. Tedavi edilmezse hipoksi, hiperkapni ve asidoz gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir.
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri