Tütsülemek, tüm gruplar tarafından uygulanmasa da, bir Kızılderili kültürel veya kabile uygulaması olarak yerleşmiştir. Adaçayı yakmak olarak başlayan bu gelenek farklı kültürler ve farklı dinlerde bulunulan coğrafyaya göre değişik tütsü çeşitlerinin yakılmasıyla sürmüştür.
İslamiyet öncesi Arap toplumları da kahinlere ve büyücülere tedavileri için başvurmuşlardır. Bu tedavi yöntemlerinden biri olarak da tütsü yakmak sayılabilir. Dua edilirken ya da büyü yapılırken mutlaka tütsü yakan bu kahinler, tütsü kullanımının temelini oluşturmuşlardır.
Tütsü yakmak, çok eski dönemlere ait bir alışkanlıktır. Pagan ve Şaman inancından doğan tütsü yakmak, hoş kokulu bitkilerin ateşlenip söndürülmesinden meydana gelmektedir. Genellikle yeşil çay, sandal ağacı, lavanta, limon ağacı, portakal ağacı ve tarçın çubuklarından tütsü yapılır.
Buna bağlı olarak oda kokusu olarak da kullanılabildiği görülmektedir. Yakılan ortamda hoş bir kokunun duyulmasını sağlamasının yanı sıra iyi bir enerji yaydığı da düşünülmektedir. İç mekanların enerjisini değiştirmek ve rahatlamak için de tütsü kullanımı tercih edilebilmektedir.
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
İlgili 41 soru bulundu
Tütsülerin yakılmasıyla havaya karışan küçük parçacıklar, solunum yollarını tahriş edebilir, astımı tetikleyebilir, çeşitli cilt yakınmalarına neden olabilir hatta kansere yol açabilir. Gebelik ve emzirme döneminde evlerinde tütsü yakılan çocukların ileride lösemi risklerinin arttığı gösterilmiştir.
Erken İslam döneminde buhurun yakıldığına dair çeşitli bilgiler mevcuttur. Vasile bin el-Eska'nın rivayetine göre; Hz. Muhammed (s.a.v) “Cuma günlerinde mescitlerinizi buhurla tütsüleyiniz” diye emir buyurmuştur (İbn Mace 2012: 27/502). Aynı zamanda Şa'bi de, mescide güzel koku sürmek sünnettir demiştir (2012: 508).
Yüksek titreşimli adaçayı, düşük titreşimleri uzaklaştırır, kötü enerjiyi temizler. Eskilerden günümüze kadar gelen en yaygın kullanılışı tütsü olarak adaçayı bitkisinin yakılmasıdır. Uygun bir kasede birkaç dalı yakın ve söndükten sonra çıkan dumanı evinizde gezdirin. Işık girmeyen bölümleri unutmayın.
Tütsü Kaç Dakika Yakılmalı? Tütsü, boyutuna ve türüne bağlı olarak genellikle 20-50 dakika içerisinde tamamen yanar ve bu süre, tütsü çeşidine göre farklılık gösterebilir. Bir çubuk tütsünün etkisi 24 saat sürer ve gün içerisinde bir adet çubuk tütsü yakmak yeterlidir.
Çıkan Duman kokusunu kapı girişinden başlayarak, saat yönünde soldan başlayarak evin her yerinde dolaştırıp en sonunda da sokak dış kapısından tütsünün dumanını çıkartarak bitirilmesidir. 10 dakika sonra bütün pencere camları açılarak içerisi havalandırılır.
Aynı zamanda da meleklerle iyi ruhları tütsü çevresine toplarken güzel şeylerden hoşlanmayan şeytanlarla kötü ruhları da kaçırmaktadır. Dolayısıyla tütsülenen yer ve kişiler kötülüklerden uzak tutulup iyiliklere yaklaştırılmış, böylece mânen temizlenmiş sayılmaktadır.
Klasik hepimizin yakından tanıdığı nazar ve kem göze karşı yakılan tütsüdür. Özellikle evde yakılıp karanlık köşeleri tütsülemek, evdeki kötü enerjilerin kovulması ve enerji temizliği için önemlidir.
Bir tütsü demeti yaktıktan sonra, dumanı savurmak için bir tüy veya yelpaze kullanabilirsiniz. Tütsü yaktığınızda, önce ellerinizi yıkıyormuş gibi dumanla ellerinizi temizleyin. Daha sonra, dumanı; başınızın, gözlerinizin, kulaklarınızın, ağzınızın ve vücudunuzun üzerine çekin.
Vanilya; muhteşem bir kokusu olan vanilya, tütsü, mum ve kokularda kullanıldığında kuvvetli afrodizyak etkiye sahiptir.
Yasemin: Gerginliği giderir, yatıştırıcı etkisi ile tazelik hissi verir. Limon otu: Sakinleştirir, zihinsel berraklığı artırır ve duygusal yorgunluğu giderir. Lotus ve beyaz misk: İç huzur ve sükunet duygusunu pekiştirir. Opium: Gevşemeye yardımcı olur, uyku düzenini iyileştirir.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
Lavanta tütsü: Koruma ve sevgi için kullanılır. Pozitif bir enerji getirir, kalp çakrasını açar ve zihni sakinleştirir. Gül tütsü: Aşk ve tutku için harikadır. Negatif enerjiyi sevgi enerjisine dönüştürür.
Sakinlik, huzur veren tütsüler olduğu kadar romantik hisleri uyandıran tütsüler de bulunmaktadır. Kadınlar için gül, lavanta gibi tütsüler etkilidir. Erkeklerin ise genel olarak tarçın kokusu barındıran tütsülerden etkilendiği belirlenmiştir. Manevi duyguların derinleşmesini sağlar.
Adaçayı ve Palo Santo, en bilinen nazar tütsüleridir. Nazardan korur, mevcut nazarı temizler, negatif enerjileri serbest bırakır, ailenizi ve evinizi topraklar.
Cam bir bardak içerisine bir tatlı kaşığı tuz koyup yarıya kadar sirke dolduruyorsunuz. Aynı oranda su koyarak üstünü tamamlıyorsunuz. Bu karışımı evinizde özellikle de görünmeyen bir köşeye koyuyorsunuz. 24 saatten sonra evinizdeki tüm negatif enerji bu suya çekilecek ve evinizin enerjisi temizlenecek.
Pozitif Enerji Yayan Üzerlik Otu Tütsüleri
Tütsü sevenlerin en çok yöneldikleri kokulardan biri de üzerliktir. Tütsü otu kötü enerji kovucu dumanı ile halk arasında nazara karşı kullanılır.
Değerli kardeşimiz, Evde veya camide güzel koksun diye tütsü yakılabilir. Tütsü yakıldığı takdirde şeytan veya cinlerin oraya toplandığı düşüncesi doğru değildir.
Bu iş bidattır, caiz değildir.
Adaçayı yakmak, adaçayı yapraklarının tütsü olarak kullanılmasıdır. Bu uygulama, yüzyıllardır çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Adaçayı yakmak, özellikle negatif enerjiden kurtulmak isteyenler için yaygın bir uygulamadır. Adaçayı tütsüsünün, insanı sakinleştirici bir etkisi olduğuna inanılmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri