Bebeğinize günde ½ küçük kavanoz kadar sebze çorbası verebilirsiniz. Patates, havuç, pirinç, kabak, brokoli, taze fasulye gibi sebzeleri haşlayıp, püre kıvamına getirerek hazırlayabilirsiniz.
Bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür ve bebeğiniz günlük beslenme ihtiyacının %70'ini anne sütü ile karşılar. 7 aylık bebeğinize günde 2 ek gıda öğünü hazırlayabilirsiniz. Bir öğünde aldığı ek gıda miktarı ise 1 çay bardağını geçmemelidir.
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Bebekler ortalama 11. aydan itibaren ilk adımlarını atmaya başlar. Sonraki aylarda yani 12-18 aylık süreç içerisinde de yürümeye adapte olduğunu görebilirsiniz. Bazı bebeklerin ilk adımlarını atması 18. ayı bulabilir. Ciddi bir sağlık sorunu olmadığı sürece 18 normal bir zamanlamadır.
Genel olarak 4 aylıktan itibaren kullanılan yürüteçler bazı bebeklerde daha geç olabilmektedir. Bu sebeple bebeklerin yürütece binmeleri için gerekeli olan gereksinimlerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Bir bebeğin yürüteç kullanabilmesi için başını sabit bir şekilde tutması gerekmektedir.
Bebeğin kilo aralığı yüksek değilse bu pürelere 1 tatlı kaşığı pişmiş irmik eklenebilir. Lor peyniri, yumurta sarısı alerji yapmadıysa sabahları 10.00 gibi bir kahvaltı öğünü yerine eklenebilir. Yoğurdu ise her akşam üzeri 1/2 çay bardağı olacak şekilde ara öğün yerine verilerek gece uykusuna hazırlanabilir.
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Geceleri daha az uyanır, gündüzleri 2 ya da 3 kez uyur. Toplamda 14-15 saatte uyuyabilirler. Geceleri 6-7 saat deliksiz uyuyabilmektedirler. 7 aylık bebeğinizin sakinleşmesine ve daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olmak için kısa, rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini oluşturabilirsiniz.
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Yedi Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Bebeğiniz iki kez gündüz uykusuna yatıp toplamda yaklaşık 3 saat uyuyabilir[2] . * Yedi aylık bebeklerde gece uykusu ise yaklaşık 11 saat sürebilir.
Anne sütü bol miktarda sıvı içerir, 6. ayını doldurmuş ve yürüme çağındaki çoğu bebek kısıtlama olmaksızın emzirildiklerinde emzirme yoluyla ihtiyaçları olan sıvıyı alabilirler.
Su, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesine yardımcı olsa da 6 aydan küçük bebekler için aynı yararı taşımaz. İlgili içeceğin tüketimi, bebeğin hassas vücudu için enfeksiyon tehlikesi oluşturabilir. Bunun yanı sıra midede yer kaplayarak açlık ihtiyacının geçiştirilmesine de neden olur.
Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ancak uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamalıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Bebeğe verilecek olan su ortalama 5-10 dk kaynatılıp ılıtılmalıdır. Böylelikle sudan bebeğe mikrop geçme riski sıfırlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamasıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Genellikle de 9 ile 18 aylık dönemlerde olan bebeklerde biberon kullanımın azaltılması ve bu tarz pipetli bardak alıştırmalarına yöneltilmesi gerekmektedir. Hatta bebek suluklarını, onlar henüz 6 aylıkken devreye sokmanız ve yavaş yavaş alıştırmanız, ilerleyen zamanlardaki geçiş evresini de kolaylaştırmış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri