Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.
İnternette bulunan ücretsiz kitapları indirmenin bir sakıncası yoktur. Bunları okumak kaydetmek veya basmak caizdir.
Aynı şekilde, sanal ortamda indirilen PDF kitaplar, eser sahibinin izni olmaksızın seslendirilip videoya dönüştürülerek umuma arz ediliyor. Bu tür uygulamalar da telif hakkı ihlali ve suç.
Fotokopi şeklinde ya da kopyalanması talep edildiğinde kopyalanması caizdir.
Konuyla ilgili bir vatandaşın, "İnternetten program, yazılım, kitap, müzik indirmek ve bunları kullanmak helal midir?" sorusunu cevaplandıran Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, sanal alemden, ürün sahibinin izni olmadan indirme işleminin kul hakkı ihlali olduğunu açıkladı.
İlgili 32 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, İslami hassasiyeti olmayan, muhtemelen İslam'a karşı faaliyeti arkasında gizleyen, bu yüzden asıl maksadı olan bozucu yayınların yanına bir kısım aldatıcı düzgün yayınlar da koyan dijital ortamlara üye olarak onları desteklemek caiz olmaz.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.
Akıllı telefon vb. ifadeleri kullanmakta bir sakınca yoktur.
Aklı olmayan eşyaya, akılı telefon, akıllı saat, yapay zeka, akıllı alet gibi ifadeler kullanmak, hakiki anlamda değil mecazi anlamdadır.
Cevap: Selamü aleyküm, hayırlı günler Satmamak ve ticaretini yapmamak kaydıyla kitapların fotokopilerini çekmenin ve internetten test ve kitap PDF'lerini indirmenin bir sakıncası yoktur.
Değerli kardeşimiz, Hayale dayanan roman; fayda verip İslâm'a ve güzel ahlâka hizmet ederse caizdir; neslin âkidesini ve ahlâkını bozup gerçekleri değiştirirse haramdır.
Ancak gönüllü olarak ücretsiz sunulan kitapları okumakta bir sakınca yok tabii. Baskısı olmayan kitapları ben de e-kitap veya PDF bulursam okuyorum. Ama baskısı olan kitaplarda tercihim kesinlikle basılı kitap.
E-kitap okumak için kullanılan PDF bilinenin aksine bir e-kitap formatı değildir. PDF belgeleri geçerli sayfaya, pencereye veya başka bir boyuta dinamik olarak uyum sağlamak yerine genellikle belirli bir boyuta ve düzene bağlıdır.
Cinsel konular, Müslüman'ın okuması haram olan konular değildir. O konuların insanların ifsat edilmesine alet edilmeleri tehlikelidir. Kitabın ara cümlelerine sıkıştırılmış olsa bile ifsada sebep olan şeylerin bulunduğu kitapları almamak, bulundurmamak, onlarla ilgilenmemek gerekir.
Başkasına ait CD, kitap gibi şeyleri ticaret maksadıyla kopyalamak ve satmak câiz değildir. Bilgiyi öğrenmek maksadıyla almak herkese câiz ise de, bundan maddî intifâ (faydalanma) ancak sahibinin rızâsı ile mümkündür.
Piyasada orijinali satılmakta olan bir kitabın korsan baskısını veya fotokopi baskısını satmak ve almak câiz değildir. Avrupa ve Amerika'da bir kitabın fotokopisini çekmek bile yasaktır. Ancak orijinal bir kitabı alıp okuyup ikinci el kitap olarak daha ucuza satmak caizdir.
Bu tür ticari faaliyetlerin, kural olarak ilgili genel/özel resmi mevzuat hükümlerine bağlı kalmak şartıyla e-ticaret yani geleneksel ticaretin web ortamında veya mobil olarak yapılmasında dinen bir engel bulunmamaktadır.
Ticaret kastı olmaksızın bir tane indirmek dinen haram değildir.
Adana Müftüsü Dr.Hasan Çınar konuya ilişkin verdiği cevapta "Evet, bu tür telefonlarla tuvalete girmek caizdir. Telefon bir alettir. Kendisine Kur'an yüklenmiş telefon, mushaf hükmünde değildir. Ama yüzük, kolye vb. üzerinde Allah (cc) ismi gibi mukaddes kelimeler yazılıysa bunlarla tuvalete girmek mekruhtur.
"Cep telefonuna Kur'an yüklemek caizdir." dediniz soruma; ama bazen cep telefonu ile tuvalete girebiliyoruz, bazen telefon ayaklarımız altında oluyor? Bu koşullar dahilinde yine caiz mi? Değerli kardeşimiz, Bu şekilde de olsa cep telefonuyla tuvalete girmek caizdir.
Çalıştığınız yerde kullanılan elektrik bir kamu malı olduğu için -çay içmek vb. gibi- özel ihtiyaçlar için kullanılmamalıdır. Kamu malı olan elektrik kamuya hizmet üretme dışında özel ve şahsi ihtiyaçlar için bir şekilde kullanılmışsa, kullanılan elektriğin bedelinin devlete ödenmesi uygun olur.
Fetva Kurulu, bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı ve bekçi gibi görevlerde bulunmasının caiz olmadığını belirtti.
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
Kredi Kullanmanın Hükmü
-Faiz almak vermek aracı olmak haramdır. -Faizsiz kredi almak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri