Buradan yola çıkarak kalfalık belgesine sahip olan kişiler ve aynı meslekten ustalık belgesi almak isteyen kişiler kalfalık belgesini ibraz ederek yine Mesleki Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılmadan direkt olarak sınavlara katılarak ve sınavlardan başarılı olarak ustalık belgesi alabilir.
Ustalık Belgesi Nereden Alınır
Eğitime katılmadan direkt olarak ustalık sınavına girme hakkı sadece mesleğini uzun yıllar yapan kişilere sunulmaktadır. Bunun içinde başvuru yapan kişinin eğitim durumuna göre 3308 Sayılı mesleki eğitim kanununda belirlenen çalışma sürelerinin tamamlanmış olması zorunlu tutulmaktadır.
Meslek derslerini başarmak kaydıyla 11. Sınıf sonunda kalfalık, 12. Sınıf sonunda ustalık sınavına girebilirler. Başardıkları takdirde belge almaya hak kazanırlar.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Sınavsız ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık belgesi sınavı için şu belgelerin verilmesi gerekir: Eğitim durumunu gösteren belgenin fotokopisiyle beraber sunulması gerekir. Kalfalık belgesi, fotokopisiyle beraber ibraz edilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Bunların dışında kalan ve ustalık belgesi almak isteyen kişiler ise ustalık belgesi başvurusunu Mesleki Eğitim Merkezlerine yaparak eğitimlere katılarak ve eğitimlerin ardından sınavlara girerek sınavlardan başarılı sonuçlar alarak ustalık belgesini alabilirler. Bunların dışında ustalık belgesi almanın bir yolu yoktur.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
2- İşyeri Açma Belgesi, Ustalık Belgesi ile aynı işleve sahiptir.
Genel olarak, usta öğretici iş başvurusunda adayın lisans ya da yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmasına, ustalık belgesi sahibi olup olmadığına, tecrübeye ve diğer belgelere dikkat edilir.
Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez. Ancak Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından eğitim almış ve sınav sonucunda başarılı olmuş kişiler ustalık belgesi alabilir.
'Kalfalık Belgesi'ni almış olup mesleği ile ilgili 5 yıl çalıştığını belgeleyen kişi 'Ustalık Belgesi' sınavına girmeye hak kazanacak.
kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” yazın. (Direkt linki aşağıda bulabilirsiniz.) – Açılan ekran üzerinden çıktı da alabilirsiniz.
Eğitime kaydını yaptıran kişilerin 1 yıl boyunca bir iş yeri ile sözleşme yaparak haftada 4 gün iş yerinde çalışması, 1 gün de teorik eğitim için okula gelmesi gerekmektedir. 1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
Ülkemizde ustalık belgesi almak için mesleki (çıraklık) eğitim merkezlerine başvurulması gerekir. Belge almak isteyen kişiler kanun ve yönetmelik kapsamında direkt ustalık sınavına tabi tutulur ve başarılı olursa kendilerine ustalık belgesi teslim edilir.
Madde 12 - (Değişik :RG-29/8/2009-27334) Yüksek öğretim kurumlarının okul öncesi eğitimi öğretmenliği bölümünden mezun olanlar, okul öncesi eğitim kurumlarında kadrosuz usta öğretici olarak görevlendirilebilir.
İş yeri açmanızı sağlayabilecek resmi onaylı tek belgedir. Bazı mesleklerde farklı alt iş dalları olduğunda işçi bir işi yapabilmek için ortalama 8-10 meslek dalının sınavına girerek ve ücretini ödeyerek belge almak zorunda kalmaktadır. Ustalık belgesi bu gerekliliği ortadan kaldırmaktadır.
4 Nisan 2015 tarihi itibariyle Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu'nda önemli bir değişiklik yapıldı ve yasalaşarak yürürlüğe giren 6645 sayılı kanun kapsamında belirli mesleklerin icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildi.
Ustalık belgesi zorunlu bir belge olmasa da mesleğini icra eden kişilerin mesleklerinde yetkin olduğunu kanıtlamalarına yarayan bir belge olduğundan ustalık belgesi de almak istenebiliyor.
GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGESİ ALINMASI
Yönetmelik gereği Geçici Ustalık Yetki Belgesi verilebilmesi için, inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına ilişkin müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile bu 1.1.2015 tarihine kadar müdürlük veya ilgili idareye başvurulması zorunludur.
dağıtılması 26-31 Mayıs 2023 18 Kalfalık ve Ustalık sınavlarının yapılması (Beceri Sınavı/Teorik Sınav) 1-22 Haziran 2023 Beceri sınavları ile kısıtlı aday olarak işaretlenmiş adayların teorik sınavları yapılacaktır.
Buna göre, en az iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlardan ustalık belgesi istenmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri