Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler.
Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa başka bir seçmenin yardımıyla oy verebilecek.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Sandık kurulu başkan ve üyeleri, bina sorumluları, seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri, ilçe seçim kurulu tarafından sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişiler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından verilen belge ile görevli oldukları sandıkta oy kullanırlar.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.
İlgili 15 soru bulundu
Oy kullanacak vatandaşlar seçmen kağıdı olmadan da oy kullanılabilir. Ancak kişinin nerede hangi sandıkta oy kullanacağı seçmen kağıdında yazılı olduğu için seçmen kağıdının çıktısı olmasa bile e-devlet üzerinden nerede oy kullanacağını öğrenmesi gerekmektedir.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmenler, oy kullanacakları yer bilgisini e-Devlet, YSK'nın internet sitesi, mobil uygulaması ya da çağrı merkezinden öğrenip oyunu kullanabilecek.
Göreve gelmeyen veya bırakıp giden başkan yahut üyenin yerine görevlendirilen kişi, önceki başkan veya üye daha sonra gelse dahi görevini sürdürür. Sandık kurulu başkanı ve üç üyenin hazır bulunması halinde eksik üyeliklerin tamamlanması yoluna gidilmez.
Konuya ilişkin resmi açıklama yapıldığında haberimiz üzerinden öğrenebilirsiniz. 2023 yılı için sandık görevlisi ücreti henüz açıklanmadı. Ancak genel hesaplama yöntemi ile 2000 x memur maaş katsayısı olması dolayısıyla 0,433684 x 2000 = 867 TL olması bekleniyor.
YSK SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gibi şartlar bulunmaktadır.
Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Seçmene, 28 Mayıs günü Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun resim ve isimlerinin bulunduğu oy pusulası verilecek. Tercih yapıldıktan sonra pusula zarfa konulacak, sandığa atılacak.
İttifakın sütunu içerisine basılan mühür, ittifakın yanında yer alan parti veya ittifakın sütununa taşarsa oy geçersiz sayılır. Mühür, parti veya bağımsız adayın sütununu taşar ancak diğer parti, aday veya ittifakın sütununa karışmazsa oy geçerli, diğer sütunlara denk gelme halinde ise geçersiz sayılır.
GEÇERSİZ OY NE KADAR? Geçersiz oy henüz resmi olarak açıklanmadı ancak elde edilen verilen göre kullanılan 55.761.445 oydan 54.724.880'i geçerli sayıldı. Böylelikle şimdiye dek 1.036.565 oy geçersiz sayıldı.
Yaşlılar önce alınabilirler.” 93. maddesinin ikinci fıkrasında; “Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler.
Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.
2- DOLDURULAN FORM, BİR YAKINI TARAFINDAN YERLEŞİM YERİ ADRESİNİN BAĞLI OLDUĞU İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA VEYA İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA İLETİLMEK ÜZERE BAĞLI BULUNULAN MUHTARLIĞA İLETİLMELİDİR.
Sandık görevlisi ücretleri elden verilmiyor. Seçimde görev yapanlar ödemelerini bankalar aracılığıyla alıyor. Seçimde sandıkların büyük çoğunluğunda kamu kurumu çalışanları olduğu için sandık görevlisi ücretlerinin yatıp yatmadığını Ziraat Bankası veya Halkbank hesaplarını kontrol ederek öğrenebilirsiniz.
14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi ve 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçim 2. turu sonrasında, sandıklarda görev alan görevliler, sandık görevlisi ücretlerinin yatırılacağı tarihi sorgulamaya devam ediyor. Sandık görevlisi ücretlerinin Temmuz ayı içersinde yatırılması bekleniyor.
SANDIK GÖREVLİSİ PARASI NASIL ALINIR? Daha önceki seçimde sandık görevlisi ücretleri il ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları adına açılan hesap aracılığıyla ödenmişti. 2023 seçiminin ücretlerinin de bankalardan kimlik ibrazı ile alınması bekleniyor.
MÜŞAHİT NASIL OLUNUR? Müşahitler, ilçe başkanlıklarından aldıkları “Müşahit Belgesi” (Gözlemci Belgesi) ile sandık çevresinde bulunabilirler. Müşahit belgelerinin ilçe seçim kurulu tarafından onaylanmasına gerek yoktur. Gerekirse geçerli bir kimlik belgesi ile birlikte ibraz edilir.
MADDE 1- Bu Genelge; sandık kurullarının oluşumu ile görev ve yetkilerini, yapacakları iş ve işlemleri, oy verme şeklini, şikâyet ve itirazlar ile ilgili esas ve usulleri kapsar. MADDE 2- Sandık kurulu, bir başkan, altı asıl ve altı yedek üyeden oluşur ve asıl üyeleri ile toplanır (298/21).
SEÇİMLERDE KAÇ SANDIK VAR? Türkiye'de 81 ilde yurt içi seçimlerde toplamda 191 bin 885 adet sandık kuruldu. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk vatandaşları bu seçimlerde 73 ülkedeki, 151 temsilcilik ve 16 merkezde kurulan 5 bin 114 sandıkta oy verdi. Şurada Paylaş!
Nüfus müdürlüklerinden alınan geçici kimlik belgesi ile oy kullanılabilir.
Yurttaşın oy kullanmama durumunda YSK idari para cezası uygular. YSK tarafından 2023 oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuna dair henüz net bir açıklama gelmese de 2017 yılındaki seçimde oy kullanmama cezası 22 lira olarak belirlenmişti.
Şurada Paylaş! 28 MAYIS SEÇİMİN 2. TURUNDA KİMLER OY KULLANAMAZ? 18 yaşını doldurmuş her Türk genci oy kullanma hakkına sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri