Üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olmak en önemli şarttır. Bunun yanında bilgisayar mühendisliği ya da yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan mühendisler de yapay zeka alanında kendilerini geliştirebilir ve bu alanda çalışmalar içinde olabilir.
Yapay zeka ile yazılım konusunda meraklı, disiplinli, teknolojiyi yakından takip eden ve bu gelişimin parçası olmak isteyen herkes, gerekli şartları sağlayarak ilgili bölümde eğitim alabilir.
Yapay zekâ uzmanlığı görevini yürütebilmek için üniversitelerin yapay zekâ mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ayrıca üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler de yapay zekâ alanında kendilerini geliştirirse bu meslek üzerine çalışma hakkına sahiptir.
İlki Yapay Zeka Mühendisliği ikincisi de Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği. Bu iki program devlet üniversitelerinde Ankara, Hacettepe ve İTÜ'de öğrenci alıyor. Vakıf üniversitelerinde de Bahçeşehir, Ostim Teknik ve TOBB ETÜ'de bulunuyor. 2022 YKS'de bu iki programa 239 öğrenci alındı.
Teknolojinin gelişmesiyle yapayzekalar da gelişiyor ve iş alanlarında daha çok kullanılmaya başlıyor. Uzmanlara göre gelişen yapayzeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlakçılık gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor.
İlgili 38 soru bulundu
Matematikçiler, muhasebeciler, vergi danışmanları, mali denetçiler ve analistler, metin yazarları, gazeteciler ve yorumcular, avukatlar, veri yöneticileri, web ve dijital arayüz tasarımcıları yapay zeka teknolojilerinden en çok etkilenecek çalışanlar olarak öne çıkıyor.
Yapay Zeka Mühendisi Olmak İçin Gerekli Beceriler
Yapay zeka mühendisinin programlama yani Python, R, Java gibi programlama dillerini öğrenmesi gerekir. Bu sayede makine öğrenimi algoritmaları başta olmak üzere yapay zeka modellerini, derin öğrenme algoritmalarını etkin kullanarak uygulayabilecektir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.500 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Yapay Zeka Mühendisi maaşı 33.200 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz?
Yapay Zeka Mühendisliği bölümü, başta Bahçeşehir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi olmak üzere toplam 4 adet üniversitede bulunmaktadır. Yapay Zeka Mühendisliği 4 yıllık lisans bölümü bünyesinde eğitim vermektedir ve sayısal türündedir.
Yapay zekânın kullanımının artmasıyla veri bilimcilerinin de değeri artacak. Yapay zekâ mühendisliği en kazançlı meslekler arasında olacak. Ayrıca şirket verimliliklerinin yüzde 80 artış göstermesi bekleniyor.” “Bir diğer teknoloji nesnelerin interneti. 2025 yılına geldiğimizde 50 milyar nesne, internete bağlı olacak.
Yapay zekâ mühendisliği de tıpkı yazılım mühendisliği gibi bilgisayar mühendisliğinden türemiştir. Sistem mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar bilimi ve insan merkezli tasarımın bir kombinasyonu olarak ortaya çıkmıştır.
Yapay zeka mühendisi olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir: Üniversitede Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü okumak. Gereken teknik bilgiye hakim olmak. Teknik becerilere sahip olmak.
Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü müfredatında temel bilimlere dair dersler (fizik, kimya, biyoloji), matematik, veri bilimi ve yapay zeka teorisi ve bilgisayar bilimine dair diğer dersler (formal methods, automata vb.) bulunmaktadır.
Bu bölüm, inovasyon odaklı bir eğitim sunarken öğrencilerine, disiplinler arası çalışma alanı da açar. Zira artık yapay zeka algoritmalarının kullanılmadığı bir alan kalmadı. Ayrıca bu bölüm, yurt dışında da etkin bir temsil alanına sahip. Özellikle bu bölüm mezunları için iş kapıları çok açık demek mümkün.
Ayrıca, büyük veri analizi, veritabanı yönetimi, yazılım geliştirme ve benzeri konularda da uzmanlaşabilirler.Yapay Zeka Mühendisliği mezunları, veri bilimcisi, yapay zeka mühendisi, yazılım mühendisi, makine öğrenmesi mühendisi, robotik mühendisi, veri madencisi, veritabanı yöneticisi ve benzeri pozisyonlarda ...
Tencent Araştırma Enstitüsü tarafından derlenen araştırmaya göre dünya genelinde sadece 300.000 yapay zeka araştırmacısı ve uygulayıcısı bulunuyor.
Beytepe Yerleşkesi, Ankara Eskişehir Karayolunun 14. km' sinde yer almaktadır.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Robotik Uzmanı maaşı 31.400 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
Türkiye'de 2023 yılı itibarıyla yapay zeka mühendisliği üniversiteler listesinde devlet üniversitesi olarak Hacettepe Üniversitesi bulunmaktadır. Özel vakıf üniversiteleri içerisinde ise Bahçeşehir Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi er almaktadır.
Yapay zeka uygulamaları genellikle C++ ve matematik için dizayn edilmiş MATLAB ve Lush gibi standart dillerde de yazılır. Ayrıca Haskell de Yapay zekâ için çok iyi bir programlama dilidir.
Yapay Zeka, kullanacağınız programlama diline yeterince hakimseniz öğrenmesi zor olan bir dil değildir. Bu nedenle yapay zeka ve makine öğrenmesi öğrenmeye dile tamamen hakim olduktan sonra geçilmesi gerekir.
Yazılım ve teknoloji içerisinde yapay zekâyı programlamak için diller bulunmaktadır. Bu diller sayesinde hedeflenen amaç ise basit ve akıllı bilgisayarların insanlara benzer şekilde düşünmesini sağlamaktır. Bu programlama için bahsedilen gerekli diller Java, Lisp, R, Python ve Prolog dilleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri