Doğru yapılan her türlü sporun genel beden sağlığına faydalı olduğunu yineleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, “Yüzme sporu, en az diğer sporlar kadar faydalıdır ancak genel kanının aksine bel fıtığını önleme konusunda farkı yoktur.
Hangi sporlar daha kolaylıkla yapılabilir diye soracak olursanız ilk aklımıza gelenler aerobik egzersizler, pilates, yoga, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binmek. Özellikle iyileşme sürecinin başında aerobik egzersizler, kan dolaşımını arttırdıkları ve ödemin giderilmesine yardımcı oldukları için oldukça faydalıdır.
Evet, doğru planlanmış fizik tedavi ve egzersiz programı ile bel fıtığınızın iyileşme oranı %90-93 arasındadır. Bunun yanında başlangıçta yapabileceğiniz kolay ve hızlı sonuç veren egzersizler bulunmaktadır.
Belin fazlaca öne veya arkaya bükülmesi fıtık şikayetlerini arttırabilmektedir. Beli düz tutarak kor kasları denilen kasları güçlendirecek hareketler yapılır. Bazı bel fıtıklarında öne bükülme veya arkaya bükülme daha güvenli olabilir ancak kendiniz için bu tür hareketlere başlamadan önce doktora muayene olmalısınız.
Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendiren yüzme sporu, düzenli yapıldığında ise boyun fıtığını tedavi eden önemli bir spor dalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Yüzmenin Vücuda Faydaları
Kas oluşumunu destekleyerek kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Yüzerken harcanan kalori fazla yağların yakımında göre alır. Bu sayede kilo vermeyi destekler. Solunum kapasitesini artırarak solunum sistemi hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
Kas ve iskelet sistemini çalıştırmasının yanında, vücudumuzda pek çok sistemin de düzgün çalışmasını sağlar. Özellikle omurga problemlerinde sırt üstü yüzme, tüm omurga çevresi kasların kuvvetlenmesini ve böylece duruşun düzelmesini yani doğru postürün oluşmasını kolaylaştırmaktadır.
Belinizde ağrı hissettiğiniz zaman hareketi bırakın. Bel fıtığına iyi gelen çaylar arasında öne çıkanlar; papatya çayı, çarkıfelek çayı, zencefil çayı, defne yaprağı çayı, rezene çayı ve söğüt kabuğu çayıdır. Bu çayların hepsinin temelinde kasları gevşetmek ve belin rahatlamasını sağlamak vardır.
Düzensiz beslenme sonucu sürekli kabız olmak veya obezite, yaşlanmadan dolayı kasların zayıflaması, vücudun genetik yapısı, sinir ve stres, sigara kullanımı gibi faktörler mide fıtığının tetikleyicisi olabilmektedir. Bunun yanında gebelik ve çok ağır işlerde çalışmak da mide fıtığına sebep olabilir.
Düzenli yürüyüş ve egzersiz omurga kaslarının kanlanmasını arttırarak gelişmesini sağlar. Gelişen omurga kasları da gündelik aktivite ve ağırlık kaldırma sırasında vücuda binen yükün büyük kısmını alarak omurganın korunmasına yardımcı olur. Bu sayede kireçlenme ve bel fıtığı gibi hastalıkların gelişmesi önlenmiş olur.
Fıtık oluştuğu zaman özellikle de yeni oluşmuşsa iyileşme ihtimali çok yüksektir. Çünkü vücut fıtık etrafında bir iyileşme dokusu oluşturur ve makrofaj adı verilen hücrelerle fıtığı yavaş yavaş küçültür.
Fıtık zaman ile kuruyup, büzüşür ve küçülür.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Masajın faydaları arasında ağrı azaltması, stresi azaltması ve uyku kalitesini arttırması da yer alır. Akupunktur, bel fıtığı tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilir.
2-3 haftalık yatak istirahati, basit fıtıklaşmalarda gelişen şikâyetleri gideriyor. Ancak tahta veya sert zeminde yatmak sırt ile bel bölgesinde ezilmelere ve ağrının artmasına yol açabiliyor. Dolayısıyla bel bölgesini vücut ağırlığının baskısından kurtarmak için tercihen yarı ortopedik yatakta istirahat edilmeli.
Vitaminler: Bel fıtığı tedavisinde, özellikle B grubu vitaminleri içeren yiyeceklerin tüketimi önerilir çünkü B grubu vitaminleri, bel bölgesindeki omurlar arasındaki disklerin iyileşmesine yardımcı olur.
İlaç tedavilerinin yanında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları bel fıtığı ağrısına iyi gelmektedir.
Dik pozisyonda oturmaya çalışın
Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda oturmaya gayret edin. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz de iyi olur. Mümkünse saatte bir mola verin ve 5 dakika dolaşın. Yavaş yavaş, kontrollü olarak oturma pozisyonuna geçin.
Yataktan kalkmak istenildiğinde ise önce yan yatıp kollardan destek alınmalı ve oturulmalı sonra ayağa kalkılmalıdır. Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak hem bel fıtığı hastaları için hemde sağlıklı bireyler için sağlık bakımından en uygun pozisyondur...
Keyifliyken yaptığımız hiçbir hareket fıtıklaşmaya sebep olmazken; stresliyken, üzüntülüyken ya da bir şeye sinirlendiğimizde yaptığımız ufak bir hareket dahi bel veya boyun fıtığına yol açabilir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Her halükarda yüzerken tüm kas grupları istemli ve / veya istemsiz bir biçimde çalıştırılır. Haftada Kaç Gün Yüzmek Gerekir? Haftalık yüzme sayısı çoğu havuz programında haftada 2 gün 1'er saatlik periyotları içerir. Haftada 2 gün ya da 3 gün yüzmek ve ardından kasların dinlenmesi için gereken zamanı vermek önemlidir.
Her gün yüzülebilir
Serbest, kurbağalama, sırtüstü veya kelebek gibi tercih edilen stillerde yüzülebilir. Mesafe kişinin kondisyon seviyesine göre değişebilmektedir.
Günde kaç dakika yüzmeli? Yüzmenin süresi 30 dakikadan az olmamalıdır. Çünkü suyun içerisine girildiğinde vücudun sıcaklık dengesini kurması ve kasların çalışması için bu süre gereklidir. Yüzmeye başlamadan önce birtakım ısınma hareketleri yapmak da yüzmenin daha verimli olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri