Mirasbırakan ile arasında kan bağı olan bütün akrabalar mirasçı olamazlar. Mirasçıların belirlenmesinde Türkiye'de zümre sistemi kabul edilmiştir. Bu sistem içerisinde vefat eden şahsın altsoyu 1. zümreyi oluşturur. Bu zümre içerisine vefat edenin altsoy yani çocukları ve torunları dahildir.
Kanun koyucu yasal mirasçıları saymıştır. Bunlar kan hısımları(altsoy, ana-baba, büyük ana ve büyük baba, evlilik dışı hısımlar), sağ kalan eş, evlatlık ve devlettir. Kısacası toplamda 4 grup yasal mirasçı bulunmaktadır. Altsoy vefat eden kimsenin kanuni olarak tanımlanmış yasal mirasçısıdır.
Bir kişinin saklı paylı mirasçıları, altsoyu, anne ve babası ve sağ kalan eşidir. Bir kişi ister saklı paylı mirasçı olsun ister olmasın, mirasbırakana karşı birtakım eylemlerde bulunursa, örneğin onu kasten ve hukuka aykırı şekilde öldürmeye kalkışırsa veya öldürürse mirasçı olamaz; bu mirastan mahrumiyet halidir.
Bir kişi hem yasal hem atanmış mirasçı olabilir mi? Evet. Örneğin mirasbırakan A, yasal mirasçısı olan çocuğu B'ye, mirasının yüzde 20'sini ayrıca bırakabilir.
Vefat eden şahsın büyükanne ve büyük babaları ile onların altsoyları yani dayı, teyze, amca ve hala ile onların altsoyları 3. zümre mirasçılardandır. Yasal mirasçıları işte bu 3 zümre içerisinde yeralan kimselerdir. 3 zümre dışında kalan diğer kişiler yasal mirasçı statüsünde değillerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Üçüncü zümre yasal mirasçıları sınır olmaksızın altsoyu da kapsadığı için büyükanne ve büyükbabanın altsoyu olan kuzenler yani olayımızda olduğu haliyle teyzenin çocuğu da üçüncü zümreye dahildir fakat olayımızda eş Bayan B yaşadığı için yasa gereği Bayan M yasal mirasçı sıfatını kazanamayacaktır.
Kanunumuza göre, saklı paylı mirasçılar birinci zümrede miras bırakanın altsoyu ( birinci zümrenin tamamı) yani çocuklar, torunlar, torun çocuklarıdır. İkinci zümrede ölenin ana ve babası saklı pay sahibidirler. Buna karşılık, kardeşlerin, kardeş çocuklarının saklı payları yoktur.
Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan miras bırakanın yasal mirasçıları, büyükanne ve büyükbabalarıdır. Büyükanne ve büyükbaba, eşit olarak mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan büyükanne ve büyükbabaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.
Mirasçı olduğunu düşünen herkes mirasçılık belgesi verilmesi için Notere veya Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurabilir. Noterler mirasçılık belgesi için yapılan başvuru üzerine sistem üzerinden gerekli incelemeleri yaparak, mirasbırakanı ve mirasçılarını tespit edip, mirasçılık belgesi vermektedir.
Vasiyet olmaması durumunda kardeşler arasında miras paylaşımı, karşılıklı anlaşma çerçevesinde yapılabilir. Aksi durumda paylaşım, Miras Hukuku çerçevesinde yapılır. Vefat eden murisin eşi hayatta ise, mirastan pay alabilir. Mirasçı anne ve baba zümresinden ise, miras payı 1/2 ile 4'te 1 oranında paylaştırılır.
Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 olur. Geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Anne veya babadan biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı 1/4 olur. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa ve anne baba hayatta değil ise mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.
Mirasbırakanın kendi kardeşleri ikinci zümre mirasçısıdır. Dolayısıyla, kardeşlerin yasal mirasçı olabilmeleri için birinci zümrede hiçbir mirasçı bulunmaması gerekir. Ana ya da babadan birinin yahut her ikisinin de muristen önce ölmüş olmaları durumunda kardeşler mirasçı olabilir.
Devlet: Devlet, yasal ve son mirasçıdır. Buna göre eğer ölen kişinin hiçbir mirasçısı yoksa miras tamamen devlete kalacaktır.
Miras bırakanın alt soyundan olan bireylerin tamamı saklı paylı mirasçıdır. Kanunda sayılan kişiler haricinde miras bırakanın kardeşleri, yeğenleri, teyzeleri ya da amcaları gibi akrabalarına saklı pay hakkı tanınmaz. Kardeş, yeğen, kuzen, dede, nine saklı paylı mirasçı değildir.
ÇOCUĞU OLMAYAN KİŞİNİN MİRASININ PAYLAŞIMI!
Bir kişinin çocuğu yoksa ve vefat etmişse mirasının paylaştırılabilmesi için önce evli mi değil mi ona bakılır. Eğer resmi nikahlı bir evlilik varsa direkt olarak eş mirasçı olacaktır. Lakin çocuğu olmadığı iin tüm miras sadece eşe kalmayacaktır.
Mirasbırakanın birinci, ikinci, üçüncü derece hısımları, evlatlığı ve sağ kalan eşi yoksa ve yine mirasbırakan mirasının tamamını sağlığında ölüme bağlı bir tasarrufa konu etmemişse mirasın tamamı devlete kalır.
7.2. Mirasın En Yakın Yasal Mirasçıların Tamamı Tarafından Reddi. TMK' nın 612. maddesi; “ En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir.” Bu halde sulh hukuk mahkemesi, mirası iflas hükümlerine göre tasfiye eder.
Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır. Ölen kişinin hayatta hiçbir akrabasının bulunmaması durumunda ise miras devlet hazinesine aktarılır.
Saklı Pay Hangi Durumlarda Alınamaz? Murisin altsoyu, eşi, ana ve babası haricindeki hısımları saklı pay hakkına sahip değildir.
Hukukumuza göre saklı paylı mirasçılar 3 gruptur. Bunlar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir. Günümüzde kardeşler saklı paylı mirasçı değillerdir çünkü 2007 yılında yapılan değişiklik ile saklı pay sahibi mirasçı grubundan çıkarılmışlardır.
Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun'da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.
Mirasta Amca, Dayı, Hala, Teyze ve Çocuklarının yani Kuzenlerin Payı Ölen kişinin çocuğu, torunu, ana ve babası, kardeşleri, yeğenleri, büyük ana ve büyük babası yoksa amca, dayı, hala ve teyzeleri, onlar da yoksa çocukları, yani kuzenleri eşit oranda mirasçı olur.
Çocuğu Olmayan Kadın Ölürse Mirası Kime Kalır? Çocuğu olmaksızın ölen kadının mirası eşine ve/veya anne-babası ile kardeşlerine kalacaktır. Bekar olarak ölen kadının eşi olmayacağı için mirası anne ve babası ile kardeşleri alacaktır. Bu halde mirasının yarısı annesine, yarısı babasına kalacaktır.
3. Derece(Zümre) Mirasçılar Kimlerdir? Miras bırakanın 3. Derece mirasçıları büyük ana ve büyük babasıdır. Miras bırakanın, alt soyunun, ana ve babasının alt soy bırakmaksızın miras bırakandan önce ölmeleri halinde, mirasçılar, büyük ana ve büyük baba olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri