Vatansız Kişi Kimlik Belgesi Başvurusu Vatansız olarak Türkiye'ye gelen veya ülke bulunurken vatandaşlığını kaybederek vatansız kalan kişiler, mevcut durumlarının tespit edilmesi maksadıyla bizzat valiliklere müracaat etmekle sorumludurlar.
Haymatlos, vatansızlık, hiçbir devletle uyrukluk bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim olarak geçiyor. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Haymatlos denmektedir.
Vatansızlık (veya Yurtsuzluk), hiçbir devletle uyrukluk (vatandaşlık) bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Haymatlos (Almanca: Heimatlos) denmektedir.
Vatansızlık nedir? Vatansız kişinin uluslararası hukuki tanımı şu şekildedir: “Vatansız kişi, hiçbir Devlet tarafından hukukunun işleyişi çerçevesinde vatandaş olarak sayılmayan kişidir”.
Vatansız Kişilere Sağlanan Haklar ve Kolaylıklar
İkamet izni yerine geçerli olan “vatansız kişi kimlik belgesine” ücretsiz olarak sahip olurlar.Belgeyle birlikte yabancı kimlik numarası alırlar.
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'de doğan ve ana ve babasının belli olmaması veya vatansız bulunması ya da milli kanunları gereğince vatandaşlık kazanamaması gibi nedenlerle herhangi bir devletin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumundan itibaren Türk vatandaşlığını kazanır.
Yabancı devletlerin vatandaşları yahut vatansızlar, kanunlarda belirtilen şartları taşımaları halinde Türk vatandaşlığına hak kazanabilirler.
Uluslararası hukuk çerçevesi içerisinde haymatlos; vatandaşlık bağını kaybedenler, tekrar kazanamayacak olanlar ve bir yenisini alamayacak kişileri niteler.
Bizzat valiliklere yapılacak başvurunun ve kayıt işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte mecburi sebepler istisna olmak kaydıyla en geç 15 gün zarfında başvuru sahibiyle mülakat yapılır. Vatansızlığın tespiti noktasında yetkili kurum Başkanlıktır.
(1) Sözleşmeci Devletler ülkelerinde yasal olarak ikamet eden vatansız bir kişiyi ulusal güvenlik ya da kamu düzeniyle ilgili nedenler dışında sınırdışı edemezler. (2) Böyle bir vatansız kişinin sınırdışı edilmesi, ancak ilgili yasal sürece uygun olarak alınmış bir kararı izleyebilir.
Bir kişinin haymatlos statüsüne erişebilmesi için genel olarak hukuk kurallarını çiğnemek, kanun değişikliği esnasında hak kaybına uğramak, dolandırıcılık ya da bir takım yüz kızartıcı suçlar işlemek gibi sebepler sıralanabilir.
Einstein'ın aslında Alman vatandaşı, Hitler'in ise Avusturya vatandaşı olarak doğduğunu ilk öğrendiğimde şaşırmıştım. Üstelik ikisinin bir de ortak noktaları var: Einstein hayatının beş yılını, Hitler ise yedi yılını “haymatlos” olarak geçirmiş, yani vatansız.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 62. Maddesinde Avrupa ülkeleri dışında yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan yabancıya veya bu tür olaylar sonucu korku sebebiyle ülkesine dönmek istemeyen vatansız kişiye şartlı mülteci statüsü tanınır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, BDDK ile yürütülen çalışma sonucunda, bankalarda yeni kimlik olmadan işlemin yapılamayacağını açıkladı. Ankara'da bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Keçiören İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde gündeme ilişkin açıklamalarını aktardı.
Buna göre Türkiye'de 2008 yılında 2.734, 2009 yılında 2.739, 2010 - 2016 yılları arasında 780, 2017 yılında ise 117 vatansız kişi vardır.
Haymatlos, vatansızlık, hiçbir devletle uyrukluk bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim olarak geçiyor. Müge Anlı'ya annesini aramak için başvuran Şevket 18 yıldır kimliksiz yaşıyor. Çobanlık yapan Şevket ile birlikte 36 akrabasının da kimliğinin olmadığı canlı yayında ortaya çıktı.
2. 1954 Sözleşmesi Madde 1(1) vatansız kişi tanımını aşağıdaki şekilde düzenlemektedir: “Bu Sözleşme'nin amaçları çerçevesinde “vatansız kişi” terimi, kendi hukukunun işleyişi içerisinde hiçbir Devlet tarafından vatandaş olarak sayılmayan bir kişi anlamına gelir.”
Mülteci statüsü sahibi kişiye Göç İdaresi Başkanlığınca verilecek kimlik belgesi, çalışma izni yerine geçer ve bu durum kimlik belgesine yazılır. Bu statüyü kazanmış kişiler söz konusu kimlik belgesiyle ülkemizde çalışma izni almadan çalışabilirler.
Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
Nazi Almanya'sı tarafından vatandaşlıktan çıkarılan veya başka nedenlerle vatansız kalanların pasaportuna “heimatlos” damgası basılıyordu. 'Haymatloz' kavramı kelime olarak Türk dilinde sürgünler için kullanılan eşanlamlı sözcüktür.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
maddesine göre, “Türk vatandaşlığından çıkma izni, aşağıdaki şartların varlığı halinde, İçişleri Bakanlığınca verilebilir. a. Mümeyyiz ve reşit olmak, b. Herhangi bir nedenle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya başka bir devlet vatandaşlığını kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak, c.
Dünya Vatandaşı olmak kısaca; yeryüzünde yaşayan insanların renk, dil, din, ırk ayrımı olmadan kendilerini gezegenin vatandaşı olarak görmesidir. Kendi kültürünü kaybetmeden, evrensel değerlere açık ve dünyanın yaşadığı sorunların farkında olan bireyler, birer Dünya Vatandaşı olarak tanımlanabilir.
Türkiye'de Suriyeliler de dahil olmak üzere ikamet izniyle yaşayan yabancılara belli koşulları sağlamaları halinde 5 yılın sonunda vatandaşlık veriliyor, böylece bu kişiler arasında reşit olanların oy kullanma hakkı doğuyor. Bunun dışında, Cumhurbaşkanı kararıyla istisnai hallerde de vatandaşlık verilebiliyor.
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. İşte bu yola, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması yahut genel yöntemle vatandaşlık kazanılması denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri