NFC özelliği bulunan akıllı telefonlarınız ile yeni çipli T.C. Kimlik Kartınızı okutarak dijital kanallarımızı kullanabilirsiniz.
Sonraki aşamada uygulamanın sağ alt kenarında yer alan NFC butonu tıklayın ve kimliğinizi ön ya da arka kısmında yer alan çipi (yonga) cihaza yaklaştırın ve çip içerisinden okuma işlemi otomatik başlayacaktır. Android telefonlarda NFC arka kısımda yer almaktadır.
Kimlik bilgilerini doğru girdiğinize emin olunuz. Taratma esnasında kimlik kartını ve cihazı hareket ettirmediğinize emin olunuz. İşlemi başlattığınız e-Devlet Kapısı hesap sahibinin kimlik kartı ile doğrulama yaptığınıza emin olunuz. Cihazların NFC algılama alanı marka ve modele bağlı olarak değişebilmektedir.
Gigapat. Yeni çipli kimlik kartlarında üzerinde herhangi bir belirteç olmamasına rağmen temassız ödemede de kullanılan NFC desteği bulunuyor.
NFC uyumlu bir ödeme terminaline kartınızla dokunduğunuzda, işlemin tamamlanması için kartınız ile ödeme işleme sistemi arasında veri iletimi gerçekleşir. Cep telefonu kullanarak yapılan temassız ödemelerin temelinde de cihazların birbiri ile adeta “konuşmasını” sağlayan bu teknoloji yatar.
İlgili 15 soru bulundu
Kartın, telefonunuzun NFC sensörüne temas edecek şekilde yerleştirildiğinden emin olun. Telefonunuzun arkasında üst kısımda veya arka kameranın yanında bulunur.
İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yeni kimlik kartlarının dağıtımına yönelik olarak KIOSK'lar konuldu. Vatandaşlar İlçe Nüfus Müdürlüklerine giderek bu cihazları kullanabilir. KIOSKlar üzerinden yeni kimlik kartınızın şifresini aktif hale getirebilir veya değiştirebilirsiniz.
Kimlikle cep telefonu numarası doğrulama işlemi için güvendiğiniz bir kişiye ait NFC özelliği olan bir cihazı da (cep telefonu, tablet vb.) kullanabilirsiniz.
Bu bilgiler seri numarası, T.C kimlik numarası, soyadı, adı, doğum tarihi, baba adı, anne adı, doğrum yeri, medeni hali, dini ve kan grubu, kayıtlı olduğu yer ve veriliş nedeni şeklinde sıralanıyor. Yeni kimlik kartlarının çipi ayrıca eski nüfus cüzdanında bulunmayan sürücü belgesi ve elektronik imzayı da içeriyor.
Açılımı Near Field Communication olan NFC, cihazlar arası yakın alan iletişimini sağlayan bir teknolojidir. Bu iletişim, kısa menzilli radyo dalgaları ile sağlanır. Yakın mesafe iletişimi sayesinde telefonlar, ulaşım kartı, kredi kartı gibi farklı işlevlerde kullanılabilir.
Ayarlar>Daha Fazla>NFC>NFC işlevini etkinleştir
Kullanmak istediğiniz aygıtın NFC işlevini destekleyip desteklemediğini kontrol edin. 3. NFC algılama alanının tarama aralığı içinde olup olmadığını kontrol edin. 4. Aygıtınızda koruyucu kılıf veya kapak varsa çıkarın ve NFC özelliğinin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Kartınıza Mobil Temassız Ödeme özelliğini tanımlamak için;
Mobil temassız ödeme özelliği sadece Android işletim sistemine sahip (versiyon 5.0 ve üzeri sürümlü) NFC özelliği bulunan akıllı telefonlarda çalışabilmektedir. Cihazınızın NFC özelliğini ayarlar sekmesinden NFC menüsü aracılığı ile aktive edebilirsiniz.
Merhaba, NFC destekli telefonlar için papara uygulamasından telefonla temassız ödeme çok kullanışlı olur.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı üzerinde yer alan fotoğraf, imza, görsel güvenlik öğeleri ile kişi ve belge fiziksel olarak doğrulanabilmektedir. Sahip olduğu sertifikalar (X.509 kimlik doğrulama ve kart yayıncı sertifikaları gibi), PIN ve Biyometrik veri ile elektronik olarak doğrulanabilmektedir.
Öncelikle “Ayarlar” menüsüne giriş yapmanız ardından da “Bağlantı Tercihleri” ya da “Diğer Bağlantılar” seçeneklerinden birine dokunmalısınız. Sahip olduğunuz marka ya da modele göre karşınıza bu iki seçenekten biri çıkacaktır. Bu menü içerisinden “NFC” kısmına giderek NFC özelliğini açabilirsiniz.
NFC destekli cihaz ile:
Kimliğinin yönünü doğru bir şekilde göstererek telefonunun kamerası ile kimliğinin ön ve arka yüzünü tarat. Böylece, kimliğin ön ve arkasındaki bilgiler alınarak kontrol edilecek. Kimliğinin üzerinde bulunan çipi NFC destekli telefonunun arkasında bulunan kamera alanına dokundurarak bekle.
(4) On beş yaşını tamamlayanların kimlik kartı başvurusunda biyometrik veri, biyometrik fotoğraf ve imza alınır. (5)Kimlik kartında biyometrik veri olarak, sağ ve sol elin orta parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır.
Sahip olduğu üst seviye fiziksel, görsel ve elektronik güvenlik özelliklerine sahip kimlik kartı ile vatandaşlarımızın kimlik sahteciliğinden kaynaklı hak kaybından ve suistimallerden korunması amaçlanmıştır.
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
NFC özellikli tüm Android cihazlara Google Play üzerinden anında ücretsiz indirilebilir.
Metal koruyucu kılıflar NFC iletişimini engeller. Kılıfı çıkarıp tekrar denemeniz önerilir. Ödeme kartını değiştirmek isterseniz telefonunuzu yukarı kaldırıp tekrar ödeme yapmayı deneyin. POS makinesi (NFC özelliğini destekleyen) gibi cihazlarda ve metro turnikelerinde uyumluluk sorunları yaşanabilir.
Samsung, Apple, Xiaomi ve Oppo, NFC özelliğine sahip olan birçok telefon modeli sunmaktadır.
2 Ocak 2017 tarihinden itibaren eski nüfus cüzdanları değiştirilerek üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan kimlik kartına geçiş yapılmıştır. Kart; İçişleri Bakanlığının, tüm Türk vatandaşlarına verdiği AB benzeri bir kimlik kartıdır. Hükûmet, eski nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresini 2023'e kadar uzatmıştır.
e- devlet kapısı üzerinden veya yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kartın iptali yapılmalı ya da yeniden kimlik kartı başvurusu için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize kimlik kartı başvurusu yapılmalıdır.
Giriş yapabilmek için mutlaka T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile giriş yapılmalıdır. e-Devlet Anahtar, ek bir güvenlik yöntemidir. Ayrıca, e-Devlet Anahtar özelliği aktif edildikten sonra e-Devlet mobil uygulamaları ile giriş yapabilmek için, mobil uygulamanın son versiyonunun cihazınızda yüklü olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri