Vekaletlendirme için 2 adet fotoğraf ve kimlik gereklidir. Ayrıca kişinin işi ne olursa olsun, evraklarına da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgeler ile notere gidilerek vekalet işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Bazı durumlarda kişilerin vekalet vermeleri gerekir.
Vekâletname temsil yetkisini, tarih bilgisini, vekâlet verenin ve alanın kimlik bilgilerini içerecek şekilde yazılı olarak düzenlenmelidir.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Yurt dışında yaşayanlar ise bulundukları ülkedeki konsolosluk aracılığıyla vekaletname çıkarılabilir. Vekaletname, gerçek veya tüzel kişinin, bir kimseyi vekili olarak tayin ettiğini gösterir resmî belgedir. Bu resmî belge yurtiçinde noterler, yurtdışında ise Türkiye Konsoloslukları tarafından düzenlenebilir.
Türkiye'de e-devlet sistemi üzerinden vekalet verme işlemi mümkün değildir. Bu işlem yurt dışında konsolosluklar aracılığıyla yapılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Bunun için iki yol bulunmaktadır; ilki yabancı ülke vatandaşı kendisine en yakın Türk Konsolosluğuna gidebilir, ikincisi ise Türkiye'de hizmet vermekte olan herhangi bir notere başvurarak vekili olarak tayin etmek istediği avukat adına vekaletname çıkarabilirler.
Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir. Dolayısıyla notere gitmeden vekaletname verilebilir mi sorusuna, verilebileceği yanıtını vermek mümkündür.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Dava açılması için Avukatımızla aynı şehirde olmanıza gerek yoktur. Bizden alacağınız Avukat vekalet bilgileri ile Noterden idari dava açmak için vekalet çıkarmanız ve vekaleti avukatımızın ofis adresine göndermeniz yeterlidir.
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir.
Yabancı Ülkedeki Noter Aracılığı ile Vekâlet Verme
Yabancı ülkedeki noter aracılığıyla vekâlet vermek için, vekâlet verecek kişi vekâletname metnini hazırlamalıdır(kural olarak noterin dilinde). Tüm sayfalarda yabancı noterin imzası, mührü ve kaşesi bulunmalıdır.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Vekaletname çıkartmak için, nüfus cüzdanı ya da pasaportla birlikte kişinin bizzat kendisinin herhangi bir notere giderek, vekaletin hangi iş için gerekli olduğunu notere açıklayarak, uygun vekaletnamenin düzenlettirilmesi gerekmektedir.
Satıcı ve alıcıların ilk önce kimlik belgelerini ibraz etmesi gerekir.
Başka ildeki birine velakat verme
Vekalet vereceğiniz kişi ile farklı yerlerdeyseniz, vekaleti verecek olduğunuz kişi nüfus cüzdanı fotokopisini bilgisayardan taratıp size mail olarak gönderir. Siz de bu maildeki nüfus cüzdanı fotokopisini bilgisayardan yazdırırsınız.
Esasen hem geçici koruma kimlik belgesi hem de yabancı tanıtma belgesinin geçerli resmi kimlik belgeleri olarak kabul edilerek vekâlet islerinde kullanılmasında herhangi bir tereddüt yasanmaması gerekmektedir.
Vekalet noter aracılığıyla verilir. Vekalet verecek kişi kimlik bilgileriyle notere gider ve hangi konularda vekalet vermek istediği belirlenir. Ardından hazırlanan sözleşme vekalet verecek olan şahsa imzalatılarak birer nüshası noterde kalmak üzere verilir.
Yatalak durumda olan notere gidemeyecek olan hastalar için noterin eve gelme durumu olabilmektedir. Her noter bu hizmeti vermek zorundadır. Ancak bu hizmet noterlik hizmetinden ayrı olarak ücrete tabidir.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2024 yılı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
İlk adım olarak vekaletname sahibi, ilgili notere başvurmalıdır. Başvuru sırasında, kaybolan vekaletin yeniden düzenlenmesini talep edebilir. Noter, bu talebi değerlendirip kimlik kontrolünü yaptıktan sonra, yeni bir vekaletnameyi sahibine sunar. Bu yeni düzenlenen vekalet, eski kaybolanın yerini alır.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekile (avukata) verilecek olan vekaletname (temsil belgesi), HUMK'nun 65. maddesi uyarınca noter tarafından onaylanır. Ancak vekaletnamenin noter tara- fından resen düzenlenmesi de mümkündür.
Gerekli belgelerle avukatın notere yapacağı başvuru sonucunda, vekalet veren kişi notere gitmeksizin uzaktan vekalet verme işlemini tamamlayabilir. Uzaktan vekalet vermek isteyen bir kişinin ödeyeceği noter vekalet ücreti 2024 yılı için 890 TL'dir.
Vekâlet yüz yüze verilebileceği gibi verirken telefon, faks veya internet vb. iletişim araçları vasıtasıyla da verilebilir.
1 -Bunun için öncelikle elektronik imza kullanılarak UYAP Avukat Bilgi Sistemine giriş yapılır. 2 – Sol taraftaki menüde Vekalet/Cevap Dilekçesi bölümüne tıklanır. 3 – Sağ tarafta açılan bölümden ilgili yargı bölümü seçilir. 4 – Açılan bölümden ilgili Yargı Birimi seçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri