Kimyon çayı, şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. Sinir yatıştırıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir. Yağ yakıcı özelliklere sahip olan kimyon çayı, kilo vermeye destek olur. Kimyon çayının çeşitli karışımlarda kullanıldığı ve afrodizyak etkisi olduğu da söylenmektedir.
Kimyon çayı düşük kalorili bir çaydır. Yaklaşık 7 kaloriye sahip olan 1 fincan kimyon çayı, ödeme yer vermeyerek daha kolay yağ yakılmasını sağlar. Sindirim sistemini düzenleme görevi olan kimyon çayı, bağırsakların çalışmasını düzenler. Böylece kilo vermek isteyenlerin önündeki bir engel daha kalkar.
Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle her gün düzenli içildiği zaman stresi azalttığı ve kan şekerini normal seviyelere düşürüldüğü bilinmektedir.
Suya 1 çay kaşığı kimyonu ekleyip karıştırın. Bir taşım daha kaynatın, şekerini ekleyin, ılımaya bırakın, ılıyınca bir tülbent yardımıyla kimyon çayını süzün. Yeterli ısıda soğuyunca bebeğinize 2 çay kaşığı verebilirsiniz.
Kimyonun yağ yakımına destek olduğunu söyleyen Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak; kimyonun faydalarını sıraladı, kimyon çayı tarifi verdi. Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir.
İlgili 24 soru bulundu
Kimyon Çayı Tarifi Nasıl Yapılır? Dr. Murat Topoğlunun şiddetle önerdiği, yağ yakımına ve sindirim sistemimize iyi çalıştıracak kür, cezvemizin içerisine 1 bardağı su ve 1 tatlı kaşığı kimyon tohumunu koyarak bir taşım kaynatıyoruz, soğuduktan sonra süzerek içerisine yarım limon sıkarak tok karnına içmemiz gerekir.
Henüz öğütülüp toz haline gelmemiş tohumlarından kimyon çayıda yapmak içinde kullanılabilir. Özellikle çay olarak tüketildiğinde, B, B12, A ve C gibi vitaminleri barındırdığı için vücut fonksiyonlarının aktif çalışabilmesine de yardımcı olur.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Kırışıklığı ve yaşlanmayı önleyen kimyon yoğurt karışımı karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesinde yardımcı olur. Bu sayede akne ve sivilce oluşumunun da önüne geçer. - Yemeklerden sonra bir kaşık bu karışımdan tüketildiğinde besinlerdeki yağların vücutta tutulmasının önüne geçer.
KİMYONUN FAYDALARI
Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
Kimyon çayı günde bir fincan ya da iki günde bir fincan tüketilmesi gereken çaylar arasında yer alıyor. Bu çayın fazla tüketilmesi birtakım yan etkiler ortaya çıkarabiliyor.
Kimyonun vücuda pek çok katkısı olsa da fazla miktarda tüketilmesi çeşitli zararlara yol açabiliyor. Bilhassa sindirim sisteminde tahrişe sebebiyet vermemek için kimyon tüketiminin günde 6 gram, yani yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
Kimyon, sindirim sorunlarına karşı doğal bir çözüm sunar ve gaz, şişkinlik ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Limondaki sitrik asit, mide asidini dengeler ve hazmı kolaylaştırırken, kimyonun sindirim enzimlerini uyarıcı etkisi vardır. Bu karışım, mide ekşimesi, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Midenin üst bölgesindeki gerilmeyle yemek borusu ile mide bileşkesinde geçici gevşeme olur. Böylece yutulmuş hava dışarı çıkar. Hava yemek borusuna girdiğinde gerilmeye neden olur. Böylece yemek borusunun üst kısmı gevşer ve gaz yutağa doğru kaçarak ağız yolu ile atılır (geğirme).
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır. Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır.
Şişkinliğinin en büyük sebeplerinden biri sindirim sisteminde meydana gelen problemlerdir. Çölyak hastalığı, duedenum'un (onikiparmak barsağı), gastrit, kabızlık, mide ve bağırsak kanseri, safra kesesi problemleri, mide fıtığı gibi rahatsızlıklar bağırsak ve mide de gaz birikmesine yol açar ve şişkinlik oluşur.
KİMYON ÇAYI (Bebeklerde gaz sancısı için kullanabilirsiniz) -1 Çay bardağı su -1 Çay kaşığı kimyon Bir çay bardağı suyu cezveye koyalım. Kaynadıktan sonra kimyonu ekleyelim.Biraz kaynatıp süzelim. Emziren anneler günde bir su bardağı içebilirsiniz.
Bir kasede yoğurdu, pulbiberi, kimyonu, zerdeçalı ve limon suyunu karıştıralım. Yatmadan bir saat önce yiyelim 3 veya 4 bardak su içelim. Etkisini yarım saat içinde göreceksiniz. Sabahta aç karnına bu kürümüzü uygulayalım.
1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyerek belli bir süre kaynatın. Süzdükten sonra isteğe bağlı içine bal ve limon ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri