Kimyon çayının içinde çeşitli sayıda vitamin ve mineraller yer alır. Özellikle mide ile ilgili sorunlar yaşandığı zaman mideyi rahatlatır. Şişkinlik olanlar içtiklerinde midedeki asit dengelenir. Mide yanması ve ağrısı gibi sorunlara karşı da kimyon çayı etkili olur.
Mide dostu olan kimyon mide bulantısı, ağrısı ve krampları söz konusu olduğunda sıcak suyla tüketilirse bu şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlar. Ayrıca şişkinlik, hazımsızlık gibi problemi olan kişiler kimyon kullanarak doğal yoldan bu rahatsızlıklarını tedavi edebilirler.
Kimyonun yağ yakımına destek olduğunu söyleyen Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak; kimyonun faydalarını sıraladı, kimyon çayı tarifi verdi. Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir.
3) Midenizi Rahatlatır
Kimyon çayının mide problemlerini giderme etkisi vardır. Bağırsakları temizleyen bu şifalı çay, mideyi yemeklerden sonra iyi şekilde rahatlatacaktır. Midenin rahatlaması ile beraber bağırsaklarda oluşan tembellik ve problemler de ortadan kalkar.
Serbest radikallere karşı etkili antioksidan içeriği ile bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadele etmesine yardımcıdır. Gaz giderici özelliği bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Boğaz reflüsü olanların aşırı baharatlı, salçalı, soğanlı ve yağlı yemeklerden uzak durması önerilir. Ancak bu hastalar kekik, kimyon, zencefil ve zerdeçal gibi hazmı kolaylaştıran baharatları yemeklerine ilave etmelidir. Kırmızı pul biber, karabiber gibi acılı baharatlardan uzak durulmalıdır.
Kimyon çayından en doğru şekilde faydalanabilmek için günde 1 ya da 2 bardak çay tüketimi yapmak en doğru yöntemdir.
Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Kimyon Çayı Tarifi Nasıl Yapılır? Dr. Murat Topoğlunun şiddetle önerdiği, yağ yakımına ve sindirim sistemimize iyi çalıştıracak kür, cezvemizin içerisine 1 bardağı su ve 1 tatlı kaşığı kimyon tohumunu koyarak bir taşım kaynatıyoruz, soğuduktan sonra süzerek içerisine yarım limon sıkarak tok karnına içmemiz gerekir.
Kimyon Çayını Doğru Tüketmek
Yetişkinlerde günlük ve düzenli olarak kullanılması gereken kimyon çayı, özellikle sabah aç karnına tüketildiğinde daha hızlı yağ yakımı sağlar. Bu durumda kişiler kimyon çayının miktarını ve kullanım detaylarını satıcısından ya da güvendiği bir kimseden öğrenmelidir.
Virüs ve bakterilere karşı bağışıklık sistemini yenileyen yoğurdu uzmanlar mutlaka tüketilmesini öneriyor. Aynı zamanda kimyon da folat, tiamin ve E vitamini içerir. Yoğurt gibi kimyon da sindirim hastalıklarının yaşanmasını engeller. Demir deposu olan kimyon, kan değerlerini artırır.
Mide Ekşimesine İyi Gelen Şifalı Bitkiler, Doğal Çözüm
Kekik ve Zencefil: Kekik ve zencefil çayının mide yanmasına karşı etkili olduğu kabul edilir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
KİMYON ÇAYI TARİFİ Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdunuzun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.
Sağlığınıza oldukça faydası bulunan kimyon çayını gün içerisinde kolaylıkla tüketebilirsiniz. Toz kimyon çayı nasıl demlenir konusunda farklı tarifler olsa da bu çayı 5-10 dakika içerisinde demlemek mümkündür.
Sinirleri uyarır. Terletici etkisi de bulunmaktadır. Böylece zehirli maddelerin dışarıya atılmasına yardımcı olur. Kullanım Şekli : Kimyon tohumunun çayı yapılmadan hemen önce öğütülmesi veya öğütülmeden çayının yapılması tavsiye edilir.
KİMYON ÇAYI NASIL YAPILIR? 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyerek belli bir süre kaynatın. Süzdükten sonra isteğe bağlı içine bal ve limon ekleyebilirsiniz.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Daha az ve sık öğünlerle beslenmek mide asidinin etkilerini azaltacaktır. Aşırı baharatlı, asidik, kızarmış veya yağlı besinleri daha az tüketmek, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak, ağrı kesicilerin mutlaka kullanılması gerekiyorsa değiştirilmesi gastritin önüne geçecektir.
Hazmı kolaylaştıracak bitkiler başlıca tercih olmalıdır. Rezene, anason gibi çaylarda reflüye iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir. Karın bölgesinden vücudun farklı kısımlarına vuran ağrıların sebeplerinin uzman bir hekime başvurularak araştırılması gerekmektedir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Yine bir bardak su ve bir tatlı kaşığı rezenemizi cezveye alarak 7-8 dakika demliyoruz. Tohumlarını süzdükten sonra içiyoruz. Günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Bu iki yöntemle siz de gaz ve şişkinlik problemlerinizden kurtulacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri