Değerli yolcularımız; uçaklarımızda görüntü, fotoğraf ve ses kaydı yapılması yasak olmamakla birlikte, bu tür cihazların makul ölçüler ve yasal sınırlar dahilinde kullanılması gerekmektedir.
Flaşsiz olmak kaydıyla fotograf ve video çekilebiliyor.
fotoğraf meraklılarının akın ettiği havalimanında artık selfie çekmek yasak.
Çalışan mürettebatın fotoğraflarını çekmeye, çoğu havayolu şirketinde yolcuların ve mürettebatın güvenliği için olduğu kadar kabinin güvenliği için de izin verilmiyor.
En az bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası
"Kişinin, rızası dışında fotoğraf yahut videosunun çekilmesi, TCK 134'te düzenlenmiş olan 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçunu oluşturur.
İlgili 39 soru bulundu
Federal Havacılık İdaresi (FAA), cep telefonu gibi elektromanyetik dalgalarla iletişim sağlayan elektronik cihazların kullanımını uçaklarda bulunan navigasyon ve iletişim sistemlerine doğrudan etkisi olduğu gerekçesiyle uzun zaman önce yasakladı.
Uçakta Yasak Olan Eşyalar
Falçata, balta, bıçak, ustura, tornavida, matkap ve 12 santimetreden büyük makasların el bagajında bulunması yasaktır. Bu keskin nesnelerin uçakta yasak olmasının sebebi ise potansiyel silah olarak kullanılabilecek olmalarıdır.
17 yaşındaki bir yolcu kimliğinde resim yoksa uçuş gerçekleştirebilir mi ? Nüfus cüzdanında (kimliğinde) fotoğraf (resim) olmayan 15 yaşından büyük yolcular uçuşa katılamazlar.
Gerekçesi ise kamera bulundurmanın, kaza öncesinde ve sonrasında kokpit içindeki eylemler hakkında kritik bilgiler sağlayacak olması. Yeni teknolojinin maliyetli olacağı düşüncesiyle havayolları bu fikre pek sıcak bakmadı. Ayrıca videodan alınacak bilgilerin ses kayıtlarından çok da farklı olmayacağı belirtildi.
Uçak içerisine hiçbir sebeple kesici, delici, yanıcı, yakıcı ve ezici eşyalar alınmaz. Ayrıca ilaç gibi kullanmanızın elzem olduğu bir eşyayı mutlaka reçeteli şekilde taşımalısınız. Reçete yerine doktor raporu da sunabilirsiniz. Ancak reçetesiz ve doktor raporu olmayan ilaçlar da uçak kabinine alınmaz.
Pilotun konsantrasyonunun bozulmaması ve güvenliği sağlamak için ekstra çaba göstermek zorunda kalmaması için cep telefonlarının herhangi bir sinyal göndermemesi önemli oluyor. Bu nedenle uçakla seyahat ederken iniş ve kalkış sırasında cep telefonlarınızın tamamen kapatılması isteniyor.
Uçakta yolcular olsun ya da olmasın kalkış ve inişlerde elektronik cihazların kapatılması gerekir. Cihazların sadece uçuş modunda kullanılmasına izin verilir. Bunun dışında yolcular cep telefonlarını iletişim kurmak için kullanamazlar.
Kontrol Duygusu: Yolcular, pencere perdelerinin açık veya kapalı olmasını kontrol ederek, kendilerini daha fazla kontrol edebildiklerini hissederler. Bu, uçuş sırasında yolcuların kendilerini daha güvende ve rahat hissetmelerine yardımcı olur.
Perdeler neden açılır? İnişte ve kalkışta perdelerin açılması da yine güvenlik nedeniyle önemli. Burada da uçağın inişi veya kalkışı sırasında acil bir durumda yolcuların çıkışı daha rahat görebilmeleri amaçlanıyor.
Eski Boeing Mühendisi Kenny Kirchoff durumu şöyle özetliyor: “Olay bir cep telefonunun uçağı düşürmesi değil. Gelen sinyaller özellikle iniş ve kalkış gibi karmaşık işlemler sırasında pilotun dikkatinin dağılmasına sebep olabilir. Bu işlemler, pilotun tam konsantrasyonunu gerektiriyor.
Böyle bir durum söz konusu olduğunda nüfus müdürlüğünden başvuru esnasına geçici kimlik belgesi talep edilmiş olmalıdır. Alınan geçici kimlik belgesi ile yurt içi uçuşlarında seyahat etmek mümkün olur.
Eğer yanınızda bir kimlik yok ise "Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü Nöbetçi Amirliği"nden "Uçuş Amaçlı Geçici Kimlik belgesi" alabilirsiniz. Ancak bu işlemi uçağa binmeden en az 30 dakika önce yapmanız şart. Zaten kural gereği uçuştan 45 dakika önce biletinizi almanız gerekiyor.
Kimliğinizin aslı olmadan fotokopisiyle işlem yapamazsınız. Kimlik fotokopisi ile resmi işlemler yapılamaz.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor.
Tüm seferlerimiz için uçağın kalkış saatinden en geç 20 dakika, özel güvenlik kontrolü gerektiren (ABD, İsrail, İngiltere, Kanada vb.) seferlerimiz için ise uçağın kalkış saatinden en geç 25 dakika önce uçuş kapısında bulunmanız gerekir.
Basitçe kulak, beyne “Biz gidiyoruz” derken göz ise “Sabit duruyoruz” sinyali yollar. Bu durum beyinde bir karışıklığa neden olur ve bunun sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, esneme, titreme, yorgunluk ve kusma gibi durumlar ortaya çıkar.
İlk olarak uçaklara yolcu sayısı kadar paraşüt eklenmesi uçağın yükünü artıracağı için paraşüt bulunmaz. Şurada Paylaş! İkinci nedeni ise uçakta paraşüt olsa bile havada giden bir uçağın kapısı kapalıyken açmaya çalışmak neredeyse imkansızdır. Basınç nedeniyle kapanan kapı açılmayacağı için paraşütle atlayamazsınız.
Airplane Mode adı verilen uçuş modu günümüzde tüm akıllı telefonlarda bulunur. Uçak modu uçak yolculuklarında telefonu kapatmaya gerek kalmadan bağlantıları kesmek için kullanılır. Telefonunuzu uçak moduna aldığınızda telefon şebekesi bağlantısı, wifi, mobil veri, bluetooth gibi özellikler kapanmış olur.
Uçak alçalacağından dolayı sarsıntılar olması gayet doğal. Uçak inerken kuleden iniş izni beklemesinden dolayı daireler çizerek iniş sırasını bekleyebilir, bununla ilgili de endişelenmenize gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri