Kimyon çayını kimler kullanamaz? Şeker hastalarının kimyonu tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması önerilir. Kimyon tüketimi, kan şekerini düşürebilir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde bağımlılığa neden olan narkotik etki gösteren bir bitkidir.
Kimyon çayını tüketmeden önce yan etkilerine dikkat etmek gerekir. Çayı fazla tüketmek birtakım yan etki ortaya çıkarabilir. Özellikle şeker hastaları, gebeliğinin ilk ayında olanlar, kronik olarak ilaç kullananlar, düşük ve tansiyon problemi olan kişilerin bu çayı içmemesi gerekir.
Kimyon çayının da bazı durumlarda zararları ve yan etkileri hissedilebilir. Bu etkiler ise: Aşırı kullanımda böbrek ağrısı Mide ekşimesi.
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir. Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
Özellikle hamile veya emziren annelerin karşılaştığı gaz problemlerine yardımcı olan kimyon çayı, sancıyı hafifletmenin en kolay yollarından biridir.
İlgili 16 soru bulundu
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Çünkü kimyon bağırsakların hızlı çalışmasına destek olan bir baharat ve bitki olarak dikkat çeker.
Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle her gün düzenli içildiği zaman stresi azalttığı ve kan şekerini normal seviyelere düşürüldüğü bilinmektedir.
Kimyon, gaz yaptığı bilinen bakliyat yemeklerinde sıklıkla kullanılan bir baharattır. Bu baharatın gaz problemlerine çok etkili olduğunu söyleyebiliriz.
İştah açan kimyon, yüksek tansiyonu düşürür, hazımsızlığı giderir. #Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Birikmiş gazı söktürür, hava yutmayı engeller.
Kimyon çayı uykusuzluk problemi çekenler için idealdir. Kimyon çayının akşam saatlerinde tüketilmesi uykusuzluk problemini giderir. Kimyon beyin sağlığını büyük ölçüde korur. Hafızayı güçlendirmeye yardımcı.
İçeriğindeki demir ve magnezyum, kansızlığa karşı etkilidir. Soğuk algınlığına karşı faydalıdır. İdrar söktürür.
Erkeklerde, kimyon ve kişniş: Bütün hormonları çalıştırır ve sinirleri de kuvvetlendirir. Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı Kişniş karıştırılıp, yemekten sonra içilebilir. Özellikle erkeklerde Cinsel gücü artırır.
Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltır. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapar.
Solunum yolu hastalıklarına iyi gelen kimyon, kış aylarında tüketildiğinde grip, nezle gibi hastalıkların çabucak tedavi edilmesine yardımcı olur. Kansızlığa iyi gelmektedir. Adet düzensizliği yaşayan kadınların tüketmesi tavsiye edilmektedir. Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelmektedir.
KİMYONUN FAYDALARI
Göz iltihabına iyi gelir. Çarpıntıya iyi gelir. Böbrek taşını eritir. Isıtıcı, gaz giderici, çözücü, kurutucu ve tutucu etkileri vardır.
Bağırsakta aşırı gaz; gıdaların süratli veya yeterince çiğnemeden, yada iyi sindirmeden yenilmesi yada ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki bakteri üretiminde artış cevabında meydana gelir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Kimyon, nesiller boyunca insanlar hazımsızlık ve ishalden baş ağrısına kadar değişen durumları tedavi etmek için kimyon kullandılar. Kimyon ayrıca alerji tedavileri, böbrek ve mesane taşlarını, göz hastalıklarını ve hatta cüzzam tedavisinde kullanılıyor.
Toz kimyon ile çay yapmak oldukça pratiktir. Bir bardak kaynamış su içerisine bir tatlı kaşığı kadar kimyon eklemeniz gerekiyor. Kimyonu ekledikten sonra kaynatarak süzmelisiniz. Sonrasında içerisine yarım limon da sıkabilirsiniz.
Fazla tüketildiğinde geğirmeyi arttırabilir. Aralıksız kimyon tüketimi karaciğer ve böbreklerde hasara yol açabilir. Bazı kişilerde karın ağrısı ve baş dönmesi gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilir.
Örneğin kimyon sindirim sistemini rahatlatıyor, midede ülser ya da gastrit yapabilen helikobakterilerin sayısını azaltıyor. Ayrıca zengin demir içeriği nedeniyle de faydalı bir baharat.
Kimyon, diyabetten, ülsere kadar birçok hastalıkta faydalı bir bitki. Kimyonun faydaları şöyle sıralanabilir: Yapılan çalışmalara göre kimyon kolesterol, HbA1C,ve trigliserit seviyelerinin düşürülmesinde etkili. Mide ülserine neden olan H.pylori bakterisinin sayısının düşürülmesinde etkili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri