Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur. Kimyon tohumlarının çayı demlenebilir ve oldukça faydalı bir kimyon çayı elde edilebilir.
Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Kimyonda yer alan magnezyum, sodyum ve uçucu yağlar; sindirim sistemini hızlandırır, bir miktar sıcak suya eklenerek, tüketildiğinde mide ağrılarına iyi gelir. Kimyon, şişkinlik başta olmak üzere çoğu gastrointestinal bozuklukları tedavi edicidir. İrritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletir.
Kimyon genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan sindirim sistemi için faydalı olup sindirimin hızlanmasını sağlar. Mide dostu olan kimyon mide bulantısı, ağrısı ve krampları söz konusu olduğunda sıcak suyla tüketilirse bu şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Kaynadıktan hemen sonra çay, 5 dakika demlenmeye bırakılmalıdır. Bu şekilde hazırlanan çay, ılıkken tüketilmelidir. Kimyon çayından maksimum düzeyde faydalanmak için gün içerisinde en fazla iki bardak kimyon çayı tüketilmelidir. Bu çay; insan sağlığı açısından pek çok faydaya sahiptir.
İlgili 45 soru bulundu
Kimyon çayını kimler kullanamaz? Şeker hastalarının kimyonu tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması önerilir. Kimyon tüketimi, kan şekerini düşürebilir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde bağımlılığa neden olan narkotik etki gösteren bir bitkidir.
Sinirleri yatıştırıcı etkisinden dolayı kimyon çayı içen kişilerin kesintisiz uyuduğu bilinmektedir.
Kimyon çayını günde iki bardaktan fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz. Günlük olarak düzenli bir şekilde tükettiğinizde stresi büyük oranda azalttığını görebilirsiniz. Aynı zamanda kan şekerini normal seviyelere düşürüldüğü de bilinenler arasında bulunur.
5. Kimyon. Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltır. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapar.
Günde 6 gram kimyonu asla aşmayın, aksi takdirde sindirim sisteminde tahrişe neden olabilir. Kimyon aynı zamanda bir baharattır, tarçın gibi zayıflama özelliklerine sahip bir baharattır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Kimyon baharatında yahut kimyon suyu içeriğinde metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran maddeler yer alır. Bu yönü ile gaz sancısına, mide spazmına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir.
Su, Organların Düzenli Çalışmasını Sağlar
Kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ile böbrek, beyin ve karaciğerin düzgün çalışması, yeterli su tüketilmesine bağlıdır3. Ayrıca düzenli ve yeterli su içmek kabızlığa ve yüksek tansiyona da iyi gelir.
1 kase yoğurt için 1 çay kaşığı kadar kimyon kullanılır. Tane kimyonun taze olarak çekilmesi ve yoğurda eklenmesi kürün etkisini arttırmaya yardımcıdır. Karışıma bazı durumlarda limon, toz kırmızı biber ya da toz zencefil de eklenebilir.
KİMYON ÇAYI TARİFİ Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdunuzun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.
Yoğurt ile beraber tüketildiğinde ise bağışıklığı güçlendirerek kanseri sıfırlar. Aynı zamanda hipertansiyon, tip 2 diyabet, osteoporoz, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma oranını da azaltır. - B vitamini bakımından zengin olan kimyon rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
Balık ve kırmızı et gibi besinlere tat vermek için tüketilen kimyon Avrupa ülkelerinde ekmek ve peynir süslemelerinde kullanılırmış. Kimyon bağışıklık sistemindeki hücrelerin sağlığını koruyarak vücudun ısı oranını artırıp toksinleri atması için terleme kanalarını kullanılır.
İçeriğindeki demir ve magnezyum, kansızlığa karşı etkilidir. Soğuk algınlığına karşı faydalıdır. İdrar söktürür.
Erkeklerde, kimyon ve kişniş: Bütün hormonları çalıştırır ve sinirleri de kuvvetlendirir. Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı Kişniş karıştırılıp, yemekten sonra içilebilir. Özellikle erkeklerde Cinsel gücü artırır.
Tetiker, kimyonun içerdiği özellikler bakımından bağırsak gazı olmak üzere birçok rahatsızlığa doğal çözüm sağladığını vurguladı. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kimyonun, başta mide ve bağırsak gazı olmak üzere birçok rahatsızlığa doğal çözüm sağladığına dikkat çeken Prof. Dr.
Kimyon suyu kilo vermek isteyenler için en mucize çözümleri sunan içeceklerden bir tanesi ve uzmanlar onu sabah aç karna içmenin yavaş metabolizma, kabızlık, hazımsızlık, insülin direnci gibi pek çok probleme deva olabileceğini belirtiyorlar.
KİMYONUN FAYDALARI
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir. Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
Demir bakımından zengin olan kimyon, kansızlığı olanlar için günlük diyete besleyici bir katkı olabilir. Yorgunluk, kaygı ve bilişsel arıza gibi anemi semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Kimyon-limon: Alkalin içeren kimyon pH dengesini sağlıklı seviyelere çeker, C vitamini içeren limon suyu olası mide ağrılarını tedavi etmeye yardımcı olabilir. Kimyonu bir bardak suda kaynattıktan sonra 4-5 damla limon suyu ekleyerek tüketin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri