[1] Bir konuyu açık ve anlaşılır anlatmak yerine dolaylı yollara başvurarak anlatmak. Başka anlama gelecek şekilde, kinayeli konuşmak.
Cümlede ifade edilen düşüncenin, genellikle alaycı biçimde, tersini kasteden anlatım biçimidir. Örnekler: Takımımız bu haftaki maçında muhteşem bir oyunla 4-0 mağlup oldu. Çocuk o kadar çalışkandı ki her dönem en az beş zayıf getirirdi.
Çoğu kez benzetme amacı dışında bir sözcüğün hem gerçek anlamına hem de mecaz anlamına gelecek biçimde çift anlamlı bir şekilde kullanılmasına "kinayeli anlatım" denir.
Zaten Naci, lügatinde “kinaye” maddesine 3. anlam olarak “Mefhum-ı muhalifini kastederek söz söylemek, telmihen serzeniş etmek.
Kelime anlamı olarak bakıldığı zaman kinaye ya da diğer adı ile değinmece; bir sözün benzetme amacı olmaksızın hem gerçek hem de mecaz anlamına gelecek şekilde kullanılmasıdır. Çoğu zaman benzetme amacı güdülerek kullanılır ve benzetme amacı ile karşımıza çıkar.
İlgili 28 soru bulundu
Herhangi bir sözcüğün kendi anlamından bütünüyle uzaklaştığı ve yeni anlam kazandığı yapı mecaz anlam olarak ifade edilir. Diğer bir ifadeyle kelimenin gerçek anlamı dışında başka bir kelimenin yerine kullanılması olarak anlatmak mümkün.
Deyimlerin büyük çoğunluğu mecaz anlamlıdır, yani deyim içindeki sözcüklerin karşıladıkları anlamlar ile deyimin karşıladığı anlam farklıdır.
Arap Dili ve Edebiyatının en önemli kaynaklarından olan Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v) hadis-i şeriflerinde de hakîkat, mecâz, teşbih, icaz, itnâb, musâvât ve özellikle kinaye ve isti'âre gibi edebi sanatlar çokça kullanılmıştır.
İki gerçek anlam kullanılarak, uzak anlam ile anlatılmak istenilen anlatılır. Tevriye sanatına örnek olarak verilecek cümleler şu şekilde açıklanmıştır: - Sarımsak da acı; ama evde lazım bir dişi. Bu cümlede geçen dişi sözcüğü ile tevriye sanatı yapılmıştır.
Tarizin güzel olması söyleyişteki inceliğe bağlıdır.Bir kişiyi küçük düşürmek amacıyla söylenecek sözü tam tersi olan bir sözle dokundurma yapmak sistemli bir biçimde anlatma sanatıdır. Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir.
''Babam yarın tatile gideceğimizi söyledi.'' ''Annem bugün pazara gitmemiz gerektiğini belirtti.'' ''O bana çok zeki olduğumu söyledi.'' Bu şekilde birçok farklı örnek ele alarak, dolaylı anlatım üzerinden cümle kurulumu gerçekleştirilebilir.
ÖZNEL YARGILI CÜMLELER
Söyleyenin kendi düşüncesini, duygusunu veya beğenisini içeren cümlelerdir. Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değiştiği için öznel yargılar kanıtlanamaz.
Aşamalı durumda ifade edilen olay ya da olgunun süreç sonucunda sona ermesi anlatılır. Bu sona erme hali değişik biçimlerde ifade edilebilir. Aşamalı durum hali kişiler tarafından dil aracılığı ya da yazı aracılığı ile kurulan cümleler sayesinde anlatılır. Bu cümlelerde genelde bazı kalıplaşmış kelimeler yer alır.
Taʻrîz ise “Bir sözün sadece bağlamından anlaşılabilen başka bir manaya işaret edecek şekilde söylenmesidir.” Kur'ân üslubunda en çok tercih edilen belâğî sanatlardan olan kinâye ve taʻrîz muhtelif belâğî maksatlar için kullanılır.
Gerçekliği kanıtlanabilir anlatım türüdür. Göreceli olmayan ve farklı şekilde yorumlanabilen anlatım şekli değildir. Objektif olarak bilinir. Anlatılan konu her zaman doğrulanabilir ve kanıtlanabilir.
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
Yazılışları ve söylenişleri aynı, ama anlamları farklı iki kelimenin bir arada kullanılma sanatıdır. Kapımdaki asmaya? Sürü ne? Ardındaki sürü ne?
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Bir edebi eserde çoğu zaman benzetme amacı gütmeden bir kelimenin hem düz hem de mecaz anlamına denk gelecek şekilde kullanılmasına kinaye ya da bir diğer ifadeyle değinmece adı verilmektedir.
kinaye - Nişanyan Sözlük. Arapça knw kökünden gelen kināya(t) كناية “dolaylı anlatım, bir şeyi adını vermeden anma” sözcüğünden alıntıdır.
üstü kapalı konuşma ve söz söyleme sanatı. 'satir'in en yakın türkçe karşılığı.
Bir ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamından başka anlamda kullanılan sözlere veya kavramlara Türkçe eğretileme; Arapça mecaz, istiare; Fransızca trope denir. "Mecaz" Arapça, "trope" Eski Yunanca ve Metafor Yunancadır. Ad değişimi olarak da bilinir.
Bir sözcüğün gerçek anlamından büsbütün uzaklaşarak benzerlik ya da başka ilgilerle kazandığı anlam ya da anlamlardır. Sözcük tek başına kullanıldığında mecaz anlam taşımaz.
“Kapı kolu” da kapı gövdesinin iki kenarında bulunur ve hareket ettirilebilir. Dolayısıyla “kapı kolu” şekil ve işlev olarak insan koluna benzediği için yan anlam kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri