Bir disk fren sisteminde, fren tozu, fren balatası ile fren diski (rotor) arasında sıkışarak düzensiz frenlemeye ve gıcırtı sesine neden olur. Kampanalı frenlerde ses , kampanalarda biriken fren tozunun bir sonucu olabilir.
Frenlerden ses geldiği fark ediliyorsa, derhal uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Aracınızı servise götürdüğünüzde araç tekerleri sökülür ve araç fren balatalarının kontrolü sağlanır. Bunun başlıca nedeni, balataların bitmiş olmasından kaynaklıdır. Araç frenlerinizden ses gelmesinin çok fazla sebebi olabilir.
Trim sesleri araçlarımızdan gelen, “gıcırtı”, “takırtı”…VB çıkan seslerdir. Bunun sebebi özellikle araçlarda plastik aksamların birleşim yerlerindeki esnemeler ile, meydana gelen seslerden kaynaklanır. Bu sebeple eski model araçlarda daha yoğun olabilir.
Frenden ses gelmesi aslında araçların kullanımları ile alakalı bir durumdur. Sadece balatalardan dolayı ses gelmez. Bunun dışında kampana ve fren disklerinden de ses gelebilmektedir. Eğer balatalarınız iyiyse, fazladan masraf edip, balatalarınızı değiştirmenize gerek yoktur.
Frenden ses gelmesi durumunun en temel sebebi, balatalardan ses gelmesidir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
İlgili 35 soru bulundu
Frenleme yaparken gürültülü sesler duymanız fren diskinin bittiği konusunda ilk işaret olabilir. Diskin eğilmesi ve deforme olması gibi durumlarda tekerleklerden gıcırtı şeklinde sesler duyulması mümkün. Aşınmanın daha ileri seviyelerde olduğunun göstergesi ise pedalın üzerinde meydana gelen titreşimdir.
Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Fren balatası spreyi, bir aracın fren balatalarını yağlamak için kullanılan bir malzemedir. Genel olarak fren balatasının oluklarına, paralel fren yüzeyleri arasındaki mesafeye, fren balatalarının bağlı olduğu tekerlek veya diske ve ilgili kalipere püskürtülür.
Torpido ve cam birleşim yerine conta koyarak trim seslerini azaltabilirsiniz. Contaları kaput çevresine ve kapıların çevresine uygulayarak iç mekanda daha sessiz bir ortam sağlamanız da mümkündür. Trimlerinizi sökerken aracınıza zarar vermemeniz için trim sökme aparatlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Plastik parçalar bir arabaya temas ettiğinde ortaya çıkan ve plastikler arasındaki temastan kaynaklanan rahatsız edici seslerdir. Araçlarda trim sesi nedir? sorusunu bu şekilde cevaplayabiliriz. Bu sesleri "tıklamalar", "gıcırtılar", "çıtırtılar" olarak tanımlayabiliriz.
Fren balatası biterse ne olur? Fren balatanız bittiğinde geriye sadece balatanın perçinlenmiş olduğu metal yüzey kalır. Yaptığınız her frenlemede metal yüzey disk üzerinde sürtünmeye başlar. Bu sürtünme diske büyük zarar verir ve diski kullanılmaz hale getirir.
Bir ön fren balatasının normal kullanım ömrü yaklaşık olarak 45.000 ila 50.000 kilometre arasındadır. Bu durum otomobilin markasına, modeline, motor gücüne, bir sürücünün sürüş alışkanlıklarına ve yol koşullarına bağlı olarak değişebilir.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Fren Balatası Ne Zaman Değiştirilmelidir? Fren balatasının ömrüne net bir zaman biçilmese de imalatçılar, 1 yıl kadar bir süre ömür biçmektedirler. Yani 20.000 km. ile 40.000 km arasında bir araç kullanımı yaptığınızda fren balatalarınızı değiştirmeniz gerekecektir.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrü ortalama 90.000 km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak 20.000 km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.
Bu ikisi ile ilgili temel sorunlar da şöyle özetlenebilir: Fren balatası yeni de olsa disk bozuksa veya fren diski bitme sorunu varsa frenlemede ses çıkar. Fren balatası kalitesi düşükse bazen yine frenlemede ses çıkar. Fren balatası eskiyse yine ses yapar.
Hiç bir şey olmaz. WD40'ın yağlayıcı etkisi çok az zaten. Hiç bir şey olmaz.
pH nötr formülü ile plastik aksama ve janta zarar vermez.
Diskte hızlı yıpranan bir parçadır. Diskler zamanla kontrol edilmediği taktirde sürüş güvenliği açısından tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Örneğin, diskin yüzeyi bozuk olduğundan frenleme yapıldığında araçta titreme meydana gelebilir veya diskin ayarı bozuksa araç sağa sola çekme yapabilir.
Frene basınca aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan parça ise fren diskidir. Fren disklerinde sorun varsa veya fren diskleri bittiyse frenleme sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Periyodik bakımlarda fren diskleri kontrol edilir. Bu nedenle aracınızın bakımlarını aksatmamanızı öneriyoruz.
Fren balatasının kontrolü için en iyi yöntem lastiklerin sökülerek net bir şekilde gözlemlenmesidir. Janttan fren balatası veya fren diskini göremiyorsanız lastiklerin sökülmesi daha doğrudur. Frene bastığınızda ciddi bir sürtünme sesi duyarsanız bu, fren veya fren diskinde ciddi bir sorun olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri