Fiil çekim ekleri, fiilin zaman, kip, kişi ve çoğul durumlarına göre değişiklik gösteren eklerdir. Fiil çekim ekleri, bir fiilin cümlenin içindeki rolünü belirler ve anlamını daha özel hale getirir. Kip ekleri, kişi ekleri, olumsuzluk eki, soru eki ve ek-fiil çeşitleri olarak sıralanır.
Fiillerin zaman bildiren bütün çekimleri, biçim bakımından bildirme kipleri başlığı altında toplanır. Fiil kökleri veya gövdelerine, eylemin geçmiş zamanda kesin olarak yapıldığını bildiren -dı -di, -du, -dü; -tı, -ti, tu, -tü kip ekinin getirilmesiyle yapılır.
Türkçede ismin başlıca beş hâli vardır: yalın hâl (eksiz), belirtme hâli (-i), yönelme hâli (-e), bulunma hâli (-de), ayrılma hâli (-den).
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Şahıs ekleri, çekimli fiillerde hareketi gerçekleştiren şahsı ifade eden eklerdir. Türkiye Türkçesi gramerlerinde şahıs ekleri; şahıs zamiri kökenli, iyelik kökenli ve emir kökenli şahıs ekleri olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Diğer ağızlarda olduğu gibi Çal ve yöresi ağızlarında da bu üç tip şahıs eki tespit edilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir. Türkçedeki şahıs ekleri -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinler'dir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Çekim ekleri, kelimenin anlam bütünlüğünü bozmayan, farklı bir sözcük oluşturmayan ve cümlede geçen diğer kelimelerle anlam ilişkisinin kurulmasını sağlayan eklerdir. Yapım ekleri ise hem sözcüğün anlamını değiştirir hem de kelimede tür farklılığı doğurabilir.
Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir.
Çekim ekleri kelimelerin cümle içerisinde kelimelerin birbirine bağlanması amacıyla kullanılır. Yapım eklerinden farkı, yapım ekleri cümlede kelimenin anlamını değiştirir iken, çekim ekleri kelimenin anlamını bozmamaktadır. Çekim eklerine örnekler şunlardır: - Kardeşlerimden kitabın yerlerini soracağım.
Kip eki yoktur. Birinci şahıslar (ben ve biz) için çekimi yoktur. İkinci tekil şahıs (sen) için eksiz şekilde (fiil kökü veya gövdesi halinde) kullanılır: (Sen) git.
Fiil çekim ekleri fiile eklenerek bazı özelliklerini ortaya çıkaran bir ek olarak bilinir. Kendi içlerinde ise şu şekilde 5'e ayrıldığı bilinir: Zaman ekleri olarak bilinen dilek ve haber kipleri, şahıs ekleri, soru ekleri, ek fiil, olumsuzluk eki olarak sıralanabilir.
Buna göre; şahıs ve kip eki alan fiiller, 'çekimli eylem' olarak isimlendirilir.
Geçmiş Zaman Kipi: Geçmiş zaman kipleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar Görülen ve Bilinen Geçmiş Zaman olmaktadır. 1- Duyulan Geçmiş Zaman: Duyulan geçmiş zaman -miş -mış -müş - muş ekleri ile oluşur.
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar.
Yazılışları, söylenişleri aynı olan yapım eklerini karıştırmamak gerekir. Türetilen kelime isme ait bir çekim eki alıyorsa kelimeye getirilen son yapım eki, isim yapma ekidir. Kelime, fiile ait bir çekim eki alıyorsa kelimedeki son yapım eki, fiil yapmıştır.
Çatı ekleri, aslında, şekilce fiilden fiil türeten eklerdir. Bu bakımdan aynı şekil birliği içindeki öteki yapım ekleri ile ortaklaşırlar.
Kök ya da gövde durumundaki isimlere eklenerek fiil (eylem) oluşturan yapım eklerine, isimden fiil yapım ekleri denir. Oluşturulan fiil gövdesi ile yapım ekinin eklendiği kök ya da gövde arasında anlam ilişkisi bulunur. İsimden Fiil Yapım Eklerine Bazı Örnekler: -a : yaşa-, tüne-, oy(u)na-, boşa-, kana– …
İyelik ekleri, sonuna geldiği sözcüklerden yeni bir sözcük türetmediği için çekim ekleridir. Bu nedenle iyelik eklerini şahıs ekleriyle karıştırmayınız. İyelik ekleri isimlere, şahıs ekleri de çekimli fiillere gelir.
Aitlik Eki Yapım Eki midir? Yapım eki, sonunu getirildiği kelimelerin anlamlarını değiştirir. Aitlik ekleri ise yer ve zaman bildirir. Aynı zamanda bir ismin yerini tutan -ki ekleri, kelimenin anlamını değiştirmediği için yapım eki değildir.
Çalışmamızda esas olarak kullanacağımız +lIk yapım eki ise eklendiği sözcüklere yer, meslek, alet, araç gereç, makam, rütbe, soyut, özellik, topluluk, bağlılık, sayı ve renk adları anlamı katarak yeni sözcükler türetir.
1. çokluk kişi: -vUz : gide-vüz, sevmeli-vüz. 2. çokluk kişi: -sIz : görmiş-siz, kaçası-sız, göriser-siz 3. çokluk kişi -lAr : ola-lar, yarısar-lar, koşacak-lar. A. 2. Görülen geçmiş zaman ve şart kipinde kullanılan şahıs ekleri ise iyelik menşelidir.
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri'dir. Bu ekler ses uyumlarına uyacak şekilde diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilirler: benim arabam, senin kalemin, Ayşe'nin kedisi, bizim evimiz, sizin okulunuz, onların semti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri