SSD için anlık yazma/okuma hızını kontrol etme Bunun için Görev Yöneticisine gitmeniz gerekecek. Adım 1: Görev Yöneticisini açın. Adım 2: Üst bölümde yer alan “Performans” sekmesine tıklayın. Adım 3: Soldaki kısımda SSD diskinizin yer aldığı sütuna tıklayın.
CrystalDiskMark. CrystalDiskMark uygulamasıyla bilgisayarınızda bulunan HDD veya SSD'nin okuma ve yazma hızını ölçebilirsiniz.
Genel anlamda SSD paketlerinde okuma- yazma hızı 300- 500 MB/sn şeklinde karşınıza çıkar. Tercih edeceğiniz SSD'nin okuma- yazma hızı değerleri ne kadar yüksek olursa elde edeceğiniz hız ve kalite o denli artacaktır. Bu noktada normal bir SSD kullanımı için sunulan hız değerleri 543 MB ve 516 MB'dir.
Yazma performansı ölçümü için kullanılan bir yöntem, Disk Speed Test yazılımıdır. Bu yazılım, sabit diske veri yazma işlemi gerçekleştirerek, yazma hızını ölçer. Bu test sonucunda, hangi hard disk türünün yüksek yazma performansına sahip olduğu belirlenebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu sebeple daha hızlı bir sabit diske ihtiyacınız olacaktır. Genel olarak SSD har disklerde okuma ve yazma hızı 300 ve 500 MB/s değerinde karşınıza çıkacaktır. Bu okuma ve yazma hızı ne kadar artarsa kalite ve verim de o kadar artacaktır. Nu noktada normal bir hard diskte hız değeri 543 MB ve 516 MB civarındadır.
Klavyede İdeal Yazma Hızı Nedir? Klavyede ortalama yazma hızı dakikada 40 kelimeyken ideal yazma hızı ise dakikada 65 ile 70 kelime arasında.
Random read/write Rastgele okuma-yazma hızı; SSD sürücünün küçük boyutlu verileri (genelde 4KB) sürücünün rastgele alanlarına hangi hızda yazıp okuduğunu ölçer. Bu değer gerçek kullanım senaryosuna daha uygun bir ölçüm şekli olarak kabul edilir.
Yüksek okuma yazma hızlarına sahip olan SSD, gecikme sürelerini de ortadan kaldırmaktadır. Mevcut özellikler ve avantajlar, sadece yüksek önyükleme, okuma ve yazma ile sınırlı değildir. Oyunlarda daha hızlı bir okuma-yazma ile birlikte veriler daha hızlı yüklenmektedir.
✅Aygıt Yöneticisi Kullanarak Sürücünüzün SSD mi Yoksa HDD mi Olduğunu Bulun Klavyenizden Windows pencere tuşu + X tuşuna birlikte basın veya Mouse ile başlat düğmesine sağ tuş yapıp Aygıt Yöneticisi seçeneğine tıklayın. Aygıt yöneticisi listesinde Disk Sürücüleri seçeneğine tıklayın.
SSD'ye yönelmemizi gerektiren şey hız arayışımız olduğu için, okuma/yazma hızı bizim için neredese en önemli kriter. MB/Sn cinsinden SSD paketlerinde yer alan bu bilgi ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişmektedir. Kısacası ne kadar yüksek okuma/yazma hızına sahipseniz o kadar iyi bir SSD alıyorsunuz demektir.
Normal SSD'lerin ortalama okuma ve yazma hızları sırasıyla 543 MB ve 516 MB'dir. M2 SSD'lerin ortalama okuma ve yazma hızları ise 1750 MB ve 1650 MB civarındadır Flash drive (USB); küçük ve taşınabilir olan hepinizin "Flaş bellek" olarak bildiği cihazdır.
(NVMe SSD'lerin okuma yazma hızları Gen 3 ya da Gen 4 olmalarına bağlı olarak 1000'den 7000MB/s'ye kadar çıkabilmektedir; SATA SSDler genellikle 500/500MB/s okuma/yazma hızlarına sahiptir.)
SSD alman oyun içi yükleme hızı, bilgisayarın açılış hızını ve veri aktarım hızını etkiler, FPS arttırmaz.
SSD sisteminde ise veri depolanması için NAND flash olarak anılan bellek yongaları vardır. Flash yongaların özelliği uzun süreli bilgiyi saklamasıdır. İşte SSD disk mantığı bu şekildedir. Hız olarak RAM hafızasını andırırken, uzun süreli saklama alanı sağlaması ile RAM'den ayrılır.
Depolama birimleri FPS'e etki etmez.
SSD alırken okuma-yazma hızlarına bakmakla ekran kartı alırken GB'ına bakmak aynı şey. Örneğin SSD alırken IOPS değerleri, NAND yongası, kontrolcüsü, MTBF, TBW, yazılımı, FW güncellemesi gibi önemli detaylar bulunur. Bunlar okuma-yazma hızlarından çok daha önemli.
Genel bir kural olarak, SSD'nizin en az %10'unu boş bırakmanız önerilir. SSD'nin tam performansını görmek için, BIOS ayarlarınızı kontrol etmelisiniz. Bazı sistemlerde, SATA modları farklı seçeneklerle ayarlanabilir. RAID modu veya IDE modu gibi ayarlar, SSD'nizin performansını etkileyebilir.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
SSD'nin sıcaklığı modelden modele değişir. Ortalama 40 derece olur.
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
Disk üzerine yazılan verilerin aktarım hızı. Saniye bazında ne kadar kapasite yazılabildiğini belirtir.
Eğitim seviyesi de ortalama okuma hızını önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur. İlkokul 1. Sınıf öğrencisi bir çocuk dakikada yalnızca 60-70 kelime okurken; 5. Sınıf öğrencisi bir çocuk 110-120 kelime civarında okuyabilir. Üniversite mezunu bir yetişkin dakikada 200'ü aşkın kelime okuyabilir.
Birazdan bahsedeceğimiz tüyolarla dakikada 70 kelimeye kadar çıkıp profesyonel daktilografların ortalama hızına ulaşabilirsiniz. 70 ila 90 kelime arasına yükselirseniz, dünya nüfusunun büyük çoğunluğundan çok daha hızlı yazıyorsunuz demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri