4. Kip ekleri fiillere getirilirler. İsme gelenler ancak başta i- olmak üzere değişik yardımcı fiillerden yararlanmak zorundadırlar. İşte kurallara oldukça bağlı olan Türkçenin, Türkiye Türkçesi ağızları, Özbekçe, Karaçay-Malkarca ve Kumukça gibi kollarında bu duruma aykırı kullanışlar görülmektedir.
Fiilin ne zaman yapıldığını belirten eklere kip eki denir. Fiilde yargı bildiren ekler de kip eki olarak adlandırılır.
Kip, dilbilgisinde bir fiilin kök veya gövdesinin zaman, yargı veya niyete göre girdiği geçici kalıptır. Kip, bir fiilin haber veya dilek kipi eklerinden birini almış hâlidir. Kip halindeki bir fiilde şahıs eki olmak zorunda değildir.
Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir. Türkçedeki şahıs ekleri -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinler'dir.
Türkçede olumsuzluk ve soru bildiren kipler de yer alır. 7. sınıflar için çekimli fiil ve kip konusunu örneklerle anlattık. Dilek kipleri fiilin yapısına göre dörde ayrılır. Eylemin bildirdiği zamana göre çekimlenen haber kipleri de dört ana başlıkta toplanır.
İlgili 25 soru bulundu
İstek Kipi (-e, -a)
Cümleye istek, dilek, temenni anlamı katar. TEKİL ÇOĞUL 1. kişi geleyim gelelim 2. kişi gelesin gelesiniz 3. kişi gele geleler Bugün seninle sinemaya gidelim. Doğum günüme eski arkadaşlarımı da çağırayım.
Şahıs ekleri cümle içerisindeki fiil ve isimlerde kullanılır.
Geçmiş Zaman Kipi: Geçmiş zaman kipleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar Görülen ve Bilinen Geçmiş Zaman olmaktadır. 1- Duyulan Geçmiş Zaman: Duyulan geçmiş zaman -miş -mış -müş - muş ekleri ile oluşur.
Geniş zaman kipi: -r, -ir ve -ar'-er ekleri ile oluşturulur: Her sabah dişlerimi 'fırçalarım'.
Benzer'e göre kip, birincil görevi emir, istek, gereklilik dilek-şart anlamlarını aktarmak olan biçimlere verilen isimdir. Kiplik ise konuşucunun ruh durumunu, duygularını, niyetini, isteğini bildiren ve dilde biçim olarak bu göreve atfedilmiş olmayan biçimlere verilen addır.
Fiil çekim ekleri, fiilin zaman, kip, kişi ve çoğul durumlarına göre değişiklik gösteren eklerdir. Fiil çekim ekleri, bir fiilin cümlenin içindeki rolünü belirler ve anlamını daha özel hale getirir. Kip ekleri, kişi ekleri, olumsuzluk eki, soru eki ve ek-fiil çeşitleri olarak sıralanır.
“Kip, kök ya da gövde durumundaki fiile bildirdiği iş, oluş ya da durumun gerçekleşme haberi ya da isteği ile zamanı ve kişisi hakkında bilgi veren biçimdir.
Fiilde kipler dilek ve haber kipleri olmak üzere ikiye ayrılır. Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir.
Fiilimsiler Kip ve Kişi Eki Alır mı? Fiilimsiler kip ve kişi ekleri alamazlar fakat iş, oluş, durum ya da hareket anlamlarını verebilirler. Fiilimsiler cümle içerisinde "isim, sıfat ve zarf" gibi görevleri üstlenerek cümle içerisinde oldukça işlevsel bir rol oynarlar.
Bu haber kipleri şunlardır: Şimdiki Zaman: Şimdiki zaman kipini oluşturabilmek için "-yor" ya da "-mekte" eki kullanılır. Gelecek Zaman: Gelecek zaman kipi ise "-ecek" ya da "-acak" eki ile meydana getirilir. Geniş Zaman: Geniş zaman kipi "-r", "-ir", "-er", "-ur", "-ür", "-ar" ekleri kullanılarak oluşturulur.
Türkiye Türkçesi, gereklilik kipi ve gereklilik çekimi konusunda bir taraftan eski kullanılan şekli, diğer taraftan da etkilendiği kültürlerden aldığı kelimelerle eski kullanılan şekli geliştirerek devam ettirmiş, bu arada –malı/-meli sıfat-fiil ekini gereklilik kipi eki olarak kullanmaya başlanmıştır.
Fiillerin zaman bildiren bütün çekimleri, biçim bakımından bildirme kipleri başlığı altında toplanır. Fiil kökleri veya gövdelerine, eylemin geçmiş zamanda kesin olarak yapıldığını bildiren -dı -di, -du, -dü; -tı, -ti, tu, -tü kip ekinin getirilmesiyle yapılır.
Öğrenilen geçmiş zaman, Türkçede fiil sonuna "-miş" ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde (-miş, -mış, -muş veya -müş haliyle) eklenmesi ile oluşturulan geçmiş zaman yapısı.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Dilde, bene göre ve benin etrafında konumlan(dırıl)an kişileri (Ahmet, Sevgi vb.), adıllar (ben/biz, sen/siz ve o/onlar); adılları da kişi ekleri (-m/-k, -n/-niz vb.) temsil eder.
İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler. İyelik ekleri ad soylu sözcüklerde ve isim görevinde kullanılan diğer sözcüklerde sahiplik kategorisini temsil eder.
Belli zaman kavramı veren belirli geçmiş, belirsiz geçmiş, şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zaman kiplerine verilen genel ad bildirme kipidir: gel-di, gel-miş, gel-i-yor, gel-ir, gel-ecek kelimeleri gibi.
Bildirme Kipleri (Haber Kipleri): Eylemin yapıldığını, yapılacağını bildiren kiplerdir: -di, -miş, -ecek, -(i)yor, -(ı)r. Hepsi de zaman anlamlıdır. II. Dilek Kipleri (Tasarlama Kipleri): Eyleme dilek anlamı katan kiplerdir: -meli, -e, -se, -sin.
Çekimli fiil, kip ya da şahıs eki alan fiillere verilen isimdir. Yargı bildirmek için bir fiil dilek ya da zaman kiplerinden birini alarak çekimli fiil olabilmektedir. Çekimli fiil kip + şahıs eki şeklinde ifade etmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri