Bursa'da, kira ücretini sözleşme imzaladığı kişiye ödeyen vatandaş, yıllar sonra hakkında başlatılan icra takibiyle sarsıldı. Kiranın icraya itirazı sonrası Yargıtay emsal bir karar verdi. Buna göre, mülk sahibine yapılmayan ödemeler yok sayılacak.
Kiracının temerrüdü TBK'nin 315. maddesinde “Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Her konut için aylık 500 TL'yi aşan tutarlarda; günlük ya da haftalık olarak kiralanan konutlarda ise belirli bir alt sınır olmadan kira bedelinin tamamının banka ya da PTT aracılığı ile yatırılması zorunludur. Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır.
Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan genel tebliğde belirtildiği gibi, konut kiralarında aylık kira bedelinin 500 Türk Lirasının üzerinde olması durumunda ödemenin banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunludur. Bu kurala uymayan konut sahipleri için para cezası öngörülmüştür.
A) Kira Bedeli
Kira sözleşmesinin geçerli olarak kurulmasıyla birlikte, sözleşmenin tarafla- rından birisi olan kiracı, kiralananın kullanımı veya kullanımla birlikte ondan yarar- lanmasının karşılığı olarak kira bedeli ödeme borcu altına girer.
İlgili 44 soru bulundu
Üçüncü kişiye yapılan kira ödemesi geçersizdir
Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Daire, kiracının kira parasını, kiraya verene değil de annesine veya üçüncü kişiye ödemesi halinde bu ödemenin kiracıyı borçtan kurtaramayacağına hükmetti.
Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
(298 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Bankadan yapılmayan kira tahsilatları için, zorunluluklara uymayanlara her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5'i tutarında özel usulsüzlük cezası öngörülüyor.
Kirasını elden alan ev sahipleri minimum 250 TL olacak şekilde kiranın %5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemektedir. Ancak iş yeri kiralarında söz konusu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıya kesilmektedir.
Sizin kira ödemesi yaptığınızı ileride ispatlama gereği oluşabilir. Bu yüzden ödeme seçeneğini "Diğer ödeme" altında dahi yapacak olsanız açıklama olarak kira bedeli yazmayı unutmayın. havale eft yapacaksan bireysel ödeme olarak gönder açıklamaya kira yaz yeterli. yada şu ayın kirası diye de olabilir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
"Kiracının elinde yazılı bir delil olmalı"
Ev sahipleri kirayı bankadan yatırılmasından ziyade elden almak istediğini belirtebilir. Bu gibi durumlarda ödenen bedel karşılığı yazılı ve tarafların imzası bulunan bir belge alınmalıdır.
Konut kiralarında ise bu zorunluluk her bir konut için 500 lira ve üzerindeki ödeme ve tahsilatlar için geçerli. Buna göre iş yeri kirasının her halükârda, konut kirasının ise 500 lira ve fazla olması durumunda banka aracılığıyla tahsil edilmesi gerekiyor.
Ev sahibinin sözleşmede yazan banka hesabını kapatması halinde yeni banka hesabını kiracısına bildirmesi gerekiyor. Eğer hesap bilgisini ısrarla paylaşmıyorsa kiracılar, posta hesabı ile ev sahibi adına ödeme yapabilir ya da mahkemeye müracaat ederek ödeme yeri tayin edilmesini isteyebilir.
“Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Ev sahibinin eve ihtiyacının olması,kiracının mülkte on yıldır ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı sebepleri olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilir.
Elden Ödenen Kiranın İspatı
Bir anlaşmazlık durumunda mahkeme önünde elden ödenen kiraların ispatı kiracıya düştüğü için kiracılar mutlaka elden ödeme karşılığında makbuz almalıdır. Esas olan kiracının kira ödemelerini yaptığına dair yazılı delil sunmasıdır.
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
Kiracı Ev Sahibine Tazminat Davası Açabilir mi?; Koşulları oluşursa kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir. Bu koşulların oluşması için kiraya veren, kiracısını 'ihtiyaç nedeni ile' evden çıkarması lazımdır. Bu durum Türk Borçlar Kanunda “yeniden kiralama yasağı” başlıklı 355. Maddesine göre düzenlenmiştir.
Maliye Bakanlığı kira ödemelerindeki vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla 01.01.2008 tarihinden itibaren işyeri ve konut kiralarının banka ve ptt üzerinden ödenmesi zorunluluğu getirdi.
Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.
Kirayı elden vermenin cezası var mı? Maliye Bakanlığı kira ödemelerindeki vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren işyeri ve konut kiralarının banka ve PTT üzerinden ödenmesi zorunluluğu getirdi. Bakanlık aksi durumda da cezai yaptırım uyguluyor. Yani kirayı elden vermenin cezası var.
Dr. Umut Yeniocak, "Evde çocuğum oturacak" diyerek kiracıyı çıkarmak isteyen ev sahiplerinin 12 aylık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödeyebileceğini söyledi.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Ev Sahibi Şikayet Hattı
Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri