Konut kiralamalarında yıl içinde kesinti-stopaj yoluyla vergilendirme olmadığından vergi iadesi imkânı da olamıyor. İşyerlerini mülk sahibinden kiralayan işletmeler her ay bir yandan mülk sahibine net kira öderken, diğer yandan Maliye'ye brüt kira üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı öderler.
Stopaj, brüt kira tutarı üzerinden yukarıda belirttiğimiz üzere %20 olarak hesaplanıyor. Yıllık olarak elde ettiğiniz toplam kira gelirinin gelir vergisi tarifesinde vergi dilimi %20'yi aşmadığı sürece “vergi iadesi” alma hakkınız oluyor.
Kesinti yoluyla ödenen vergilerden doğan gelir vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1A) seçeneği ile dilekçe verilmelidir. İade edilecek tutar için "mahsuben" ya da "nakden" iade seçeneklerinden uygun olanı tercih edilmelidir.
Hemen belirtelim, beyan edilen kira tutarı, ele geçen net kira değil, stopaj dahil, brüt kira oluyor. Bildirilen kira tutarının, (genellikle) yüzde 25'i "götürü gider" olarak düşülüyor. Kalan tutarın gelir vergisi hesaplanıyor. Hesaplanan vergiden, yüzde 20 stopaj düşülüyor yani mahsup ediliyor.
İş yeri nitelikli gayrimenkullerin kiraya verilmesi ile doğan vergi yükümlülüğünün yerine getirilmesi için kira stopajı vergisi ödenir. Gayrimenkul sahibi işyeri kirasından kaynaklanan geliri elde etmeden önce kira stopajı kesilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kira stopajı ödenmediği takdirde kiralanan taşınmazın temerrüt nedeni ile birlikte tahliye işlemleri yapılmaktadır. Sorumluluk kiracıda olduğu için stopajın geciktirilmesi durumunda ortaya çıkacak temerrüt faizi kiracı aleyhine stopaj üzerine eklenmektedir. Ödeme yapılmaması durumunda ise haciz işlemi başlatılabilir.
Kirayı ödemekle yükümlü olan kiracı, brüt kira bedeli üzerinden stopaj kesintisi yapıp devlete ödemelidir. Kalan meblağ kira ödemesi olarak mülk sahibine verilir. Mülk sahibi olan tarafın kira geliri üzerinden stopaj vergisi ödenmesi konusunda herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse, net kira oranı 1.25 ile çarpılarak ya da 0.80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Stopaj vergisi yıllık gelir beyannamesi ile belirlenip her yılın Mart ve Temmuz aylarında iki taksit olacak şekilde ödenir. Ödemelerin tamamı, gelir nereden elde edilirse edilsin Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi dairelerine yapılır. Ayrıca ödemenin yapılması için vergi dairesine gidilmesine de gerek yoktur.
İnternet vergi dairesindeki Gelir/Kurumlar Vergisi İade İşlemleri / Gelir/Kurumlar Vergisi İade Kontrol Raporu Görüntüleme (GEKSİS) bölümünde görüntülenebilmektedir.
3065 sayılı Kanunun (29/2) nci maddesine göre, Cumhurbaşkanı tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirim yoluyla giderilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan verginin iadesinin en geç izleyen yıl talep edilmesi gerekmektedir.
İade alacağının, vergi dairelerine olan bütün borçlara (Devlete ait olup vergi dairelerince takip edilen tüm amme alacaklarına) mahsubu suretiyle iadesi talep edilebilir. Vergi dairelerine olan borçlara mahsup talebi, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlandığı tarihi takip eden 10 gün içinde tamamlanır.
Gerçek kişilerin iş yeri olarak kiraya verdikleri gayrimenkullerden elde edilen gelirler tevkifat (vergi kesintisi, stopaj) kapsamındadır. Bu vergiyi, kirayı öderken kiracılar kesiyorlar. Tevkifatın oranı yüzde 20 olarak uygulanıyor.
Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir. Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz.
Bu kişi ve kurumların, gerçek kişilere yaptıkları işyeri kira ödemeleri üzerinden kestikleri vergiler (tevkifat); gerçek kişilerin bu gelirlerini beyan etmesi durumunda, beyannamede hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilmektedir.
Brüt tutarın %20'si ise vergi tutarıdır. Brüt kiranın %20'sini hesaplarken işlem kolaylığı sağlamak isterseniz brüt kirayı 5'e bölebilirsiniz. Mesela net 1000 TL olunca brüt 1000 x 1,2 = 1250 TL olur. Stopaj da 1250 / 5 = 250 TL olur.
Kira Stopaj Oranı Nedir? Kira stopaj oranı, zaman zaman değişmekle birlikte, en son kira stopaj oranı %20 olarak belirlenmiştir. Brüt kira bedelinin %20'si olarak hesaplanmaktadır. Kiralanan işyeri veya mülkün brüt kira bedeli belirtilmediyse, net kira oranı 1.23 ile çarpılırarak brüt kira bedeli hesaplanabilmektedir.
Stopaj ödemeleri aylık, üç aylık ya da yıllık olarak yapılabilir. Aylık ödemeler gelirin elde edildiği ayı takip eden ayın 26. gününe kadar, üç aylık ödemeler gelirin elde edildiği üçüncü ayı takip eden ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır.
Brüt Kira : 2000 / 0,80 = 2500 TL. Kira Stopajı : 2500 * 20 / 100 = 500 TL.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Kiraladığınız iş yeri bir gerçek kişiye ait ise; kira tutarını brütleştirerek %20 stopaj yapacaksınız, sonrasında da hem kira bedelini hem de stopaj tutarını gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazacaksınız.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Yani işyerinin kiracıları, ödeyecekleri brüt kira üzerinden %20 oranında vergi kesecekler ve iradı elde eden adına vergi dairesine ödeyeceklerdir. Kimlerin hangi ödemeler için vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde sayılmıştır.
Bu doğrultuda yıllık olarak yatırılan stopaj ödemesinin genelde iki taksite bölündüğü söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri